Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ako rozlúštiť letenku alebo čo znamenajú čísla a kódy na palubnom lístku?

Čo znamenajú kódy na letenkách?

Čo znamenajú kódy na letenkách? Shutterstock

Dozvedieť sa z letenky všetky informácie môže byť pre niektorých veľký oriešok. Čo všetko tie čísla a písmena na letenkách znamenajú? Zaručujeme, že po prečítaní nasledujúcich riadkov budete určite múdrejší...

Palubný lístok je dostupný 24 hodín pred nástupom do lietadla, stačí si ho vytlačiť alebo stiahnuť do telefónu. Tak či tak, je zásadným dokumentom, ktorý vám umožní vstup do lietadla. Pri charterových letoch, ktoré využívajú cestovné kancelárie primárne pre cesty po Európe a do Turecka, Egypta, Tuniska či Maroka, dostanete palubný lístok priamo na prepážke na letisku.

Čiarový kód

Magnetický prúžok, nazývaný BCPB, sa nachádza väčšinou na ľavej strane letenky. Je spravidla skenovaný pri bráne a pomáha urýchliť proces nástupu. Skener zaznamenáva aj mnoho informácií, ktoré pomáhajú posádke lietadla. Môžu takto ľahko zistiť, koľko pasažierov nastúpilo, aké sedadlá sú obsadené a koľko batožiny bolo skontrolovanej.

Váš jedinečný identifikátor

Na boarding passu alebo aj palubnej vstupenke nájdete šesťmiestny alfanumerický kód. Je to váš PNR (Passenger Name Reference), preložené ako odkaz na meno cestujúceho alebo rezervačný kód. Kód vás identifikuje ako jedinečného cestujúceho a obsahuje okrem iného aj informácie o vašich preferenciách jedla počas letu alebo iných zvláštnych požiadavkách, trasu letu, prípadne či cestujete v skupine. 

Dovolenka v bezpečí alebo čím vybaviť lekárničku na cesty

Prečítajte si aj:

Dovolenka v bezpečí alebo čím vybaviť lekárničku na cesty

Kód a číslo letu (FLIGHT NO)

Číslo letu je na letenke označované dvomi veľkými písmenami a štvormiestnym kódom. Písmena označujú kód leteckej spoločnosti (napr. TK – Turkish airlines,..). Číslo letu môžete vidieť aj na odletových tabuliach.

Bezpečnostné kódy

Ak sa na vašom boarding passu nachádza označenie „SSSS“, pravdepodobne budete podrobení dodatočnej kontrole. Tento kód označuje vyššie bezpečnostné riziko. Letiská porovnávajú cestujúcich so zoznamami centier pre kontrolu terorizmu a chorôb. Časť cestujúcich je ku kontrole vybraná námatkovo.

Stopover

Ak máte na boarding passu označenie S/O, bude na vašom lete medzipristátie. Niektoré letiská sú hotovým rajom zábavy (napríklad v Singapure môžete rozjímať v tropických záhradách, zájsť do kina alebo na masáž...). Inde je lepšie (ak máte dostatok času) vyraziť von.

Cestujte ekologicky: Abeceda tipov pre zelenšiu planétu

Prečítajte si aj:

Cestujte ekologicky: Abeceda tipov pre zelenšiu planétu

Boarding time a Gate

Na letenke máte taktiež uvedený boarding time – čas, kedy sa otvárajú brány k nástupu do lietadla. Gate označuje bránu, ku ktorej sa musíte na letisku dostaviť, aby ste mohli nastúpiť do lietadla. Ničoho sa nebojte, na každom letisku sú k bránam ukazovatele.

Class a Seat

Class označuje triedu, v ktorej poletíte. Na drvivej väčšine letov zo Slovenska sa štandardne stretnete s označením Y – teda economy class, najnižšia trieda. Seat alebo aj sedadlo je spravidla označené veľkým písmenom a za ním číslom rady. Väčšinou majú lietadlá 3 sedadlá na ľavej a 3 na pravej strane. Označenie sedadiel je následujúce A(pri okienku), B(v strede), C(do uličky) a skupina písmen D(do uličky), E(v strede), F(pri okienku). Rady sú číslované od kabíny pilota až po chvost lietadla. U diaľkových letov, kedy lietajú veľké lietadlá, sa môže rozmiestnenie sedadiel aj označenie meniť.

Hore do oblakov! Toto je 10 najlepších letísk sveta 2019

Prečítajte si aj:

Hore do oblakov! Toto je 10 najlepších letísk sveta 2019

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.