Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dovolenka v bezpečí alebo čím vybaviť lekárničku na cesty

Ako vybaviť lekárničku na cesty?

Ako vybaviť lekárničku na cesty? Shutterstock

Termín vašej dovolenky sa nezadržateľne blíži? Potom je najvyšší čas vybaviť lekárničku! Murphyho zákony fungujú aj na dovolenke a tak je ideálne byť pripravený aj na menej príjemné okamihy.

Mamičky malých detí možno, podobne ako ja, s blížiacim sa termínom odchodu sledujú svoje ratolesti ostrým zrakom a každé zakašľanie, podozrivý pupienok či krkolomný pád u nich vyvoláva mdloby. Bolesť bruška v deň odletu pripisujete cestovnej horúčke a do kufra nenápadne vhodíte balíček živočíšneho uhlia. Milovaní potomkovia sa vo vašich očiach premieňajú na časované bomby, ktorých výbuch môže ohroziť slnkom zaliatu dovolenku...

Cestovanie s bruškom alebo osvečené rady pre tehotné cestovateľky

Prečítajte si aj:

Cestovanie s bruškom alebo osvečené rady pre tehotné cestovateľky

Mnohým nepríjemným zdravotným problémom na dovolenke je možné zabrániť ešte pred jej začiatkom. Črevným problémom môžete predísť preventívnym užívaním probiotík. Bolestivému spáleniu zabránite podávaním tabletiek beta karoténu. Imunitu naštartuje vitamín C, otužovanie a pestrá strava. Otravné komáre sa vám vyhnú oblúkom, ak budete prehĺtať vitamín B alebo pivovarské kvasnice, ktoré obťažujúcemu hmyzu nevoňajú. Ak cestujete do exotických krajín, potom si nezabudnite s dostatočným predstihom zistiť povinné aj odporúčané očkovania. A samozrejme sa zásobte potrebnými prípravkami z lekárne.

Ktoré medikamenty by nemali chýbať v žiadnej cestovnej lekárničke?

Opaľovací krém je na dovolenke základ

Opaľovací krém je na dovolenke základ Shutterstock

  • Lieky, ktoré bežne užívate – Pohodová dovolená by mohla získať závažné trhliny, keby ste si doma zabudli lieky na svoje chronické ťažkosti. Nezabudnite si ich napísať na popredné miesto vášho cestovného zoznamu.
  • Prípravky tlmiace teplotu a zápal – Klimatizácia v lietadle je semeniskom baktérií a vírusov a telo oslabené cestovným stresom im môže ľahko podľahnúť. S prehľadom nad nimi zvíťazíte, ak si pribalíte osvedčené lieky znižujúce teplotu aj zápal. Výborne vám uľavia aj od bolesti hlavy či zubov. Nezabudnite ani na teplomer.
  • Medikamenty proti hnačke – Široká ponuka lahôdok v hotelovej reštaurácii mnohokrát zvádza na neúmernú konzumáciu, ktorá môže vyústiť v nepríjemné črevné problémy. Ak mierite do exotickejších destinácií, potom je doporučované zakúpiť si lieky na črevnú infekciu až na mieste.
  • Ušné a očné kvapky – Suchý vzduch v lietadle, prudká zmena tlaku aj ostré slnko nerobí dobre našim očiam a ušiam. So zápalom a podráždením si hladko poradia správne zvolené kvapky.
  • Utíšenie kašľa, bolesti v krku, nádchy a prechladnutia – Vlhký morský vzduch pôsobí blahodárne na dýchacie cesty a tak stačí zabaliť lieky tlmiace kašeľ počas spánku. Vyskúšané pastilky na bolesť v krku a kvapky proti nádche vám pomôžu zvíťaziť nad nachladnutím, často spôsobeným nevhodne nastavenou klimatizáciou.
  • Gél či pena na popáleniny – Do červena spálený nos a lúpajúca sa koža zdobiaca vaše ramená. Aj také môžu byť následky príjemnej chvíľky strávené na prudkom slnku bez použitia opaľovacieho mlieka. Bolesť pomôže zmierniť chladivý gél s obsahom panthenolu.
  • Prvá pomoc pri úraze – Náplasť, dezinfekcia, hojivá masť a obväz sú osvedčenou istotou pre prípad úrazu.
  • Štuple do uší a slušivá škraboška na oči – Vaša drahá polovička sa môže vplyvom nádchy zmeniť v chrápajúce monštrum. Štuple do uší vám umožnia nerušený spánok. Skvelo vyriešia aj hluk prichádzajúci z ulice alebo hotelovej diskotéky. So škraboškou sa zase pohodlne vyspíte počas dlhej cesty lietadlom a účinne poslúži aj pri dennom spánku.

    Cestujte ekologicky: Abeceda tipov pre zelenšiu planétu

    Prečítajte si aj:

    Cestujte ekologicky: Abeceda tipov pre zelenšiu planétu

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.