Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cestovanie s bruškom alebo osvečené rady pre tehotné cestovateľky

Rady pre tehotné cestovateľky

Rady pre tehotné cestovateľky Shutterstock

Máte objednanú dovolenku a zistila ste, že pravidelné ranné nevoľnosti nemá na svedomí vaša nechuť vstávať do práce? Alebo ste sa rozhodla užiť si poslednú dovolenku v dvojici pred tým, než privítate na svete svoj malý klon? Aj dovolenku so značkou 2 v 1 si môžete užiť bez stresov. Stačí len dodržať pár jednoduchých pravidiel.

Správne načasovanie

Prvé mesiace tehotenstva sú všeobecne považované za najrizikovejšie. Mnoho žien trápia ranné nevoľnosti, veľká únava a nepríjemnými turbulenciami prechádza aj ich psychika. Svoje by o tom mohli rozprávať nastávajúci oteckovia, ktorým sa šťastná tehuľka behom okamihu pred očami premení na vzlykající uzlíček nervov, márne hľadajúci pozitíva svojej nastávajúcej životnej roly. Aj preto je ideálnym obdobím na cestovanie až druhý trimester, prípadne počiatok tretieho. Povedané slovami čísel sa jedná o obdobie medzi 15. a 33. týždňom tehotenstva. Väčšina leteckých spoločností povoľuje cestovanie ženám do 34. týždňa tehotenstva, pričom po 28. týždni tehotenstva je obvykle vyžadované lekárske osvedčenie.

Inšpirujte sa: Najkrajšie pláže Európy

Dokonalá príprava

Na letisko tehuľky jedine pohodlne!

Na letisko tehuľky jedine pohodlne! Shutterstock

Ak ste dieťa šťasteny a netrpíte žiadnymi tehotenskými neduhmi, potom máte napoly vyhraté. Pre istotu pred cestou zájdite k lekárovi a konzultujte s ním svoj aktuálny zdravotný stav. Do kufra si nezabudnite pribaliť tehotenský preukaz, kartičku poisťovne, tabletky proti nevoľnosti, tehotenské vitamíny, opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom a kontakt na najbližšiu nemocnicu. V príručnej batožine by nemal chýbať keksík pre prípad náhleho hladu, dostatok tekutín, vlhčené obrúsky a kompresné pančuchy. Tie síce nie sú príliš elegantné, ale účinne zabránia vzniku opuchov, spôsobených dlhým sedením.

Božská dovolenka: vydajte sa po stopách gréckych bohov

Výber destinácie

Pri výbere cieľa svojej dovolenky možno budete musieť improvizovať a zo svojho cestovateľského zoznamu vyškrtnúť destinácie s výskytom vírusu zika, malárie či iných zdraviu ohrozujúcich chorôb. Bezstarostnú dovolenku si určite nevychutnáte v krajinách postihnutými vojnovým konfliktom. Ani príliš dlhé lety a výrazné zmeny teplôt nie sú v tehotenstve ideálne. Predstava slastného ničnerobenia na bohom zabudnutom ostrovčeku je síce lákavá a pôrod do vĺn oceánu za asistencie šantiacich delfínov znie našim suchozemským ušiam ako rajská hudba. V rodnom liste vášho deťatka by sa exotické miesto narodenia určite skvele vynímalo. Dokonalou zdravotnou starostlivosťou rozmaznané stredoeurópanky v očakávaní však radšej volia ubytovanie v dosahu overeného zdravotníckeho zariadenia.

Vyberte si: Tisíce zájazdov na jednom mieste

Pohoda v oblakoch

Dovolenka v tehotenstve

Dovolenka v tehotenstve Shutterstock

S najväčšou pravdepodobnosťou sa aj váš močový mechúr s postupujúcim tehotenstvom zmenšil na veľkosť vlašského orecha a s vďakou kvituje každú verejnú toaletu. Nezabudnite túto skutočnosť zohľadniť pri rezervovaní miest v lietadle. Voľte sedadlo v uličke, pokiaľ možno čo najbližšie toalety. Bez ohľadu na hodnotenie módnej polície siahnite po naozaj pohodlnom oblečení aj obuvi. Nezabudnite na dostatočný prísun tekutín aj obľúbenú desiatu. Nasaďte si slúchadlá a vychutnajte si na dlhú dobu posledný pokojný let.

 

Madeira: Rajská záhrada uprostred oceánu

Nová perspektíva

Váš iný stav vám možno nedovolí užiť si dovolenku presne podľa vašich predstáv. Budete sa musieť rozlúčiť s vysokohorskou turistikou, potápaním, divokými tanečnými párty, ochutnávaním exotických jedál, extrémnymi športami aj thajskými masážami. Nezúfajte. V nasledujúcich mesiacoch oveľa viac oceníte kúzlo neprerušovaného spánku, prechádzky po pláži, milosrdné ticho aj možnosť prečítať si obľúbenú knižku od začiatku až do konca.

Šťastie nájdete vo vode: 9 tipov na fascinujúce vodné lokality

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.