Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kúzlo v zrnku piesku: 10 najkrajších pláži Európy

Praia da Marinha, Algarve, Portugalsko

Praia da Marinha, Algarve, Portugalsko Shutterstock

Žiarivo biele, zlatavé, naružovelé aj tajuplne čierne - európske pláže sú nádherne rozmanité. Ohromujú krištáľovo čistou hladinou, bohatým podmorským životom, dramatickými útesmi aj sviežou zeleňou. V našom zozname nájdete tie najkrajšie z nich.

Cala Goloritze, Sardínia

Pláž Cala Goloritze na Sardínii

Pláž Cala Goloritze na Sardínii Shutterstock

Cala Goloritze, jedna z najpokojnejších pláži Sardínie, vznikla zosuvom pôdy pred 55 rokmi a vzápätí získala miesto na zozname UNESCO. Vzhľadom k tomu, že leží na úpätí útesu, nie je ľahké sa k nej dostať. Najpohodlnejšie sa k nej dopravíte loďou, alebo sa môžete vydať na dvojhodinovú pešiu túru. Za námahu to ale rozhodne stojí, užijete si šnorchlovanie v nádhernej modrej vode a opaľovanie na trblietavo bielom piesku.

Čítajte aj: Najkrajšie pláže Sardínie

Atrani, Taliansko

Pláž v Atrani v talianskej Kampánii

Pláž v Atrani v talianskej Kampánii Shutterstock

Atrani patrí k najkrajším mestečkám Kampánie. Leží na juhozápade Talianska, neďaleko Neapola a miestna pláž láka ku kúpaniu v azúrovej vode. Večer, keď sa rybári vydávajú na lov, môžete sledovať svetielka ich lodí a vychutnávať si romantickú atmosféru.

Objavujte: Výlet okolo krátera vulkánu Vezuv

Zlatni Rat, Brač, Chorvátsko

Zlatni Rat, Brač, Chorvátsko

Zlatni Rat, Brač, Chorvátsko Shutterstock

Chorvátsko je domovom mnohých malebných pláži a Zlatni Rat sa pohybuje medzi tými najkrajšími. Nachádza sa v chránenej oblasti na ostrove Brač a je obľúbeným miestom pre kite surfing a ďalšie vodné aktivity. Lemujú ju borovice, ktoré v horúcich dňoch poskytujú vítaný tieň.

Inšpirujte sa: Skryté poklady Chorvátska

Navagio, Zakynthos, Grécko

Navagio, Zakynthos, Grécko

Navagio, Zakynthos, Grécko Shutterstock

Kvôli dramatickým bielym útesom, ktoré ju obklopujú, je prístupná iba loďou z Porto Vromi. Tým sa ale nenechajte odradiť. Člny odchádzajú každých 30 minút a cena vstupenky je celkom priaznivá. Na pláži vás čaká jasne modrá voda, ideálna pre plávanie aj šnorchlovanie. Útesy chránia pred vetrom, preto tu nenájdete mnoho možností pre vodné športy. Avšak pre všetky ostatné plážové radovánky je Navagio úplne ideálna.

Objavujte: 5 faktov o pláži Navagio

Praia da Marinha, Algarve, Portugalsko

Praia da Marinha, Algarve, Portugalsko

Praia da Marinha, Algarve, Portugalsko Shutterstock

Medzi vápencovými útesmi v populárnej oblasti Algarve leží Praia de Marinha, oceňovaná ako jedna z najlepších pláži na svete. Nájdete tu krištáľovo čisté more, zlatý piesok a rozeklané skalné útvary, ktoré krásne ozdobia vaše fotografie. Prístup na pláž vyžaduje opatrné zdolanie strmých ciest, žabky tak radšej strčte do batohu a obujte si pevnejšiu obuv.

Objavujte: Nespútaná Madeira: rajská záhrada uprostred oceánu

Saint Malo, Bretónsko, Francúzsko

Saint Malo, Bretónsko, Francúzsko

Saint Malo, Bretónsko, Francúzsko Shutterstock

Saint Malo, jedno z najvýznamnejších miest v Bretónsku a domov starých korzárov, ocenia nielen milovníci histórie a gotickej architektúry. Vyskytujú sa tu hneď tri výnimočné pláže: jedna nesie meno Minhic, druhá je dlhá celé tri kilometre a tretiu nájdete pri moste s nádherným výhľadom na záliv.

Poznávajte: Najvýhodnejšie zájazdy do Francúzska

Ölüdeniz, Turecko

Pláž alias Modrá lagúna v Turecku

Pláž alias Modrá lagúna v Turecku Shutterstock

Pláž známa aj ako Modrá lagúna, je krásna široká zátoka a jedno z najmalebnejších miest v Turecku. Spoločne s okolitým lesom je súčasťou prírodnej rezervácie. Vďaka vynikajúcej viditeľnosti ponúka zátoka ideálny priestor pre šnorchlovanie a potápanie. Priamo pri pláži sa môžete občerstviť v niekoľkých kaviarňach alebo si na blízkom trhu kúpiť čerstvé ryby a urobiť si piknik.

Spoznajte všetky chute Istanbulu

Castlecove, Caherdaniel, Írsko

Castlecove, Caherdaniel, Írsko

Castlecove, Caherdaniel, Írsko Shutterstock

Castlecove sa určite radí medzi najkrajšie pláže turistického okruhu „Ring of Kerry“, ktorý sa tiahne okolo polostrova Iveragh na juhu Írska. Malebná piesková pláž s vodou ideálnou na kúpanie je obľúbená hlavne u rodín.

Čítajte: Deň svätého Patrika

Sandwood Bay, Škótsko

pláž Sandwood Bay, Škótsko

pláž Sandwood Bay, Škótsko Shutterstock

Pláž Sandwood Bay s ružovým pieskom a vlniacimi sa dunami patrí k najlepším vo Veľkej Británii. Aby ste ju dosiahli, musíte sa vydať na dlhší výlet z mesta Blairmore a prekonať niekoľko kopcov. Akonáhle sa dostanete na pláž, otvorí sa vám úžasný výhľad na more, miestny maják a drsné útesy okolo zálivu.

Poznávajte: Najvýhodnejšie zájazdy do Škótska

Vík, Island

Pláž s čiernym pieskom Reynisfjara, Island

Pláž s čiernym pieskom Reynisfjara, Island Shutterstock

Reynisfjara pri meste Vík je zrejme najznámejšou čiernou plážou na svete - natáčali a tu scény pre obľúbený seriál Hra o tróny. Pláž je obkľúčená zaujímavými zvetranými útesmi. Kvôli drsnej vode nie je príliš vhodná pre plávanie, ale uchváti každého, kto si bude chcieť vyfotiť nádhernú krajinu.

Inšpirujte sa: 6 dôvdov k návšteve Islandu

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.