Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Výlet okolo krátera vulkánu Vezuv

V prekrásnom kraji neďaleko od mora, cca 20km od Neapola sa nachádza v súčasnosti jediná činná európska sopka Vezuv. Svojou výškou 1281, ktorá sa mení v závislosti na sopečnej aktivite, je úplnou dominantou širokého okolia. Toto veľkolepé dielo prírody vzbudzuje v každom návštevníkovi plno dojmov, ale aj patričný rešpekt. To, že v súčasnej dobe sopka spí, nemusí a nebude trvať večne ...

Dobrodružná jazda k sopke Vezuv

K sopke Vezuv, taliansky Monte Vesuvio, možno vyjsť autom alebo autobusom, od parkoviska už je to ku kráteru sopky len pár stoviek metrov stúpania. Pripravte sa na adrenalínovú jazdu. Cesta na parkovisko vyžaduje maximálne sústredenie vodiča, nutnú dávku odvahy a oceľové nervy. Hoci ide o jazdu dlhú len pár kilometrov, zaberie pomerne dosť času. Uzučké, kľukaté cesty nepovoľujú rýchlu jazdu, keď do protismeru vojde ďalšie auto alebo autobus, má aj skúsený vodič čo robiť.

Výšľap na Vezuv

Po absolvovaní strastiplnej cesty a zaparkovanie vozidla začína malý, asi 20 minút trvajúci výšľap na vrchol Vezuvu. Udržiavanou cestou vedúcou hore lemuje masívne zábradlie z drevených kolov, je však potrebné dávať pozor na prípadné zvrtnutie nohy, čo by sa na klzkom povrchu mohlo ľahko stať. Celá trasa je doslova posiata pozostatkami po sopečnej činnosti, vďaka načervenalému povrchu sopky, ktorý tvorí sopečný popol pripomínajúci štrk, si človek pripadá ako na planéte Mars.

Výhľady zo sopky Vezuv

Ak vyjde počasie, čakajú vás prekrásne výhľady - z pravej strany na mesto Neapol, zo strany ľavej do krátera samotnej sopky. My sme moc šťastie nemali, lebo nám výhľad halili obrovské chumáče bielych mrakov, chvíľami dokonca nebolo na krok vidieť. Na pár okamihov však predsa len mraky ustúpili a výhľad do krátera aspoň čiastočne odkryli. Oproti tomu Neapolský záliv nám cez nepreniknuteľnú bielu tmu zostal utajený. Aj to sa môže stať, tak nebuďte sklamaní, ak sa vám nenaskytnú výhľady ako z fotografií v katalógu cestovnej kancelárie. Počasie sa skrátka ovplyvniť nedá.

Občerstvenie na Vezuvu

Na vrchole vás čakajú vyhliadky a tiež drevený zrub La Capannuccia, ktorý ponúka občerstvenie a suveníry. Ja som si tu zakúpila dva pohľady krátera Vezuvu, aby som si sopku v celej svojej kráse mohla pozrieť aspoň na fotografii.

Späť už ide cesta rýchlejšie, na parkovisku ste za pár minút.

Pešo na Vezuv? Prečo nie?

Celú cestu na Vezuv môžete absolvovať aj pešo. Tento výlet je celodenný, trasa meria cca 11km, zaberie vám 3-4 hodiny a začína v prímorskom letovisku Herculaneum. V meste, ktoré stretol rovnaký osud ako Pompeje. Značené turistické trasy na Vezuv nehľadajte, pretože neexistujú. Správnu cestu však nájdete ľahko, stačí sa držať smeru všadeprítomných áut a autobusov mieriacich k hornému parkovisku. Cesta je lemovaná sochami zo sivého sopečného kameňa, niektoré z výtvorov pôsobia trochu bizarne. Výhľady na Neapolský záliv, ktoré sa vám pri pešom výstupe odkryjú, sú za priaznivého počasia prekrásne. Po ceste narazíte na pár stánkov s občerstvením, reštaurácie, niekoľko osamelých domčekov a historické observatórium na úbočí sopky. Po príchode k parkovisku pokračujete už spomínaným krátkym výšľapom až k samotnému vrcholu sopky.

Návšteva Pompejí

Väčšina návštevníkov spojí svoj výlet na Vezuv s prehliadkou neďalekého mesta Pompeje, ktorého totálnu skazu spôsobila v roku 79 ničivá erupcia sopky Vezuv. Celé mesto, vrátane obyvateľov, bolo pochované pod niekoľkometrovou vrstvou sopečného popola. Z krásneho antického mesta sa zachovali jedinečné, historicky cenné pozostatky stavieb, ale aj sochy, rôzne amfory a ďalšie artefakty.

Samostatný článok o Pompejach nájdete tu

Tip na záver - Pri výstupe na Vezuv počítajte s chladnejším počasím a občasným, dosť nepríjemným, studeným vetrom, preto si nezabudnite pribaliť teplejšie oblečenie.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.