Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Skryté poklady Chorvátska

Objavte skryté poklady Chorvátska

Objavte skryté poklady Chorvátska

Objavte s nami menej známe, no veľmi atraktívne zákutia Chorvátska.

Hrad Trsat v Rijeci

Hrad Trsat v Rijece

Hrad Trsat v Rijece

Stredoveký hrad Trsat zo 13. storočia stojí na kopci nad Rijekou, z mesta k nemu dôjdete autom za pár minút a zaparkovať môžete kúsok od neho. Z hradu sa ponúka krásna vyhliadka na Rijeku a jej okolie. Pre milovníkov kultúry, ktorí túto časť Chorvátska navštívia, je taká zaujímavá pamätihodnosť takmer nutnosťou. V miestnom bare si navyše môžete objednať osviežujúci miešaný nápoj, ktorý príde vhod za horúceho letného dňa.

Vyberte si dovolenku v Chorvátsku 

Jazero Dračie oko

Jezero Dračie oko

Jezero Dračie oko

Kruhové jazero sa nachádza na východnom pobreží Jadranského mora, na polostrove Gradina. Obklopujú ho vysoké strmé útesy a jedinečná flóra. Neobyčajné okolité prostredie a isté prírodné javy zaujali v posledných rokoch rad vedcov. Približne každých tridsať rokov sa v jazere uvoľňuje síra, ktorá uzavrie prístup ku kyslíku. V dôsledku toho všetko živé pod hladinou umiera. Vyzerá to, ako by voda v hlbinách vrela. Tento jav dal vzniknúť mnohým povestiam o zúrivom drakovi žijúcom na dne. Obyvatelia ho preto nazývajú "prebudením draka" a samotné jazero Zmajevo oko čiže Dračie oko.

Objavte 10 prekrásnych malých ostrovov v Chorvátsku

Prečítajte si aj:

Objavte 10 prekrásnych malých ostrovov v Chorvátsku

Kamenné chyže a skanzen Kazuno

Kazuno sú pôsobivé kruhové stavby z plochých kameňov. Nachádzajú sa v Parku Kažuni, akomsi skanzene a súčasne náučnom chodníku. Slúžili ako prístrešky či skladisko náradia využívané pastiermi a farmármi aj ako trvale obývané rodinné domčeky. Sú z prírodného kameňa, jednoizbové, bez okien a završujú sa kužeľovitou alebo stupňovitou špičkou. Objekty tohto typu sa niekde pokladajú za bežnú súčasť krajiny, zatiaľ čo inde za cenenú pamiatku a vyhľadávanú turistickú atrakciu. V okolí mestečka Vodnjan sa ich nachádza cez 3000. Park bol založený, aby osobitú metódu ich konštrukcie zachoval.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Kláštor Blaca

Kláštor Blaca

Kláštor Blaca

Skalný kláštor stojí v juhovýchodnej časti ostrova Brač medzi Milne a Bolom a platia za jeden z najzaujímavejších tunajších výletných cieľov. Pôvodne bol založený ako pustovňa a postupne získaval rozsiahle pozemky, kde sa pestovala vínna réva a olivy. Na konci 19. storočia bol interiér doplnený exkluzívnym nábytkom, nachádzala sa tu tiež tlačiareň a rozsiahla knižnica. V súčasnosti je kláštor múzeom a v roku 2007 bol nominovaný na zápis do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Dostať sa až k nemu možno len pešo, čo je možno jedným z dôvodov, prečo je kláštor doteraz pomerne neznámym a málo navštevovaným miestom. Je to však bezpochyby pamiatka mimoriadne kultúrnej hodnoty s unikátnou prírodnou scenériou okolo.

Labin

Labin

Labin

Kúzelné mestečko s pôvodnými stredovekými uličkami a zapadnutými námestíčkami leží na vrchu 6 km juhovýchodne od Rabacu, cca 3 km od pobrežia východnej časti Istrijského polostrova. Láka k prechádzkam po udržiavaných pamiatkach i okolitej prírode. Na svoje si teda prídu milovníci histórie a kultúry aj romantické duše túžiace po troche pokoja v malebnom zákutí. More tu máte na dosah, rovnako ako útulné kaviarne, obchodíky s miestnymi produktmi, galérie a múzeá. Labin predstavuje ideálny cieľ pre pokojnú a relaxačnú dovolenku.

Spoznajte s nami krásy Chorvátska

Mali Ston

Mali Ston

Mali Ston

Neveľká obec na severnom pobreží polostrova Pelješac preslávila chovom ustríc a slávok, z ktorých tamojšie reštaurácie pripravujú vyhlásené pokrmy, a tiež mohutným stredovekým opevnením tiahnucim sa až do susedného mestečka Ston, vzdialeného 1,5 km. K najzaujímavejším pamätihodnostiam Malého Stonu patrí pevnosť Koruna s piatimi vežami, prepojená hradbami s celým pevnostným systémom mesta. Od pevnosti stúpajú hradby k vrcholu kopca Podzvizd.

Park a arborétum v Trstenu

Park a arborétum v Trstenu

Park a arborétum v Trstenu

Park nesie znaky záhradnej architektúry obdobia renesancie, baroka, klasicizmu i romantizmu. Práve výrazné rysy jednotlivých slohov a celkový rozvoj počas storočí radí oblasť medzi najcennejšie parky Stredomoria. Ivan Gučetić, člen významnej dubrovníckej patricijskej rodiny, tu na prelome 15. a 16. storočia nechal postaviť vilový komplex. Jednalo sa o prvý dubrovnícke renesančné letné sídlo s rozsiahlou záhradou a hospodárskymi budovami. Letohrádok sa čoskoro stal strediskom kultúrneho, umeleckého a politického života a schádzali sa sem najvýznačnejšie osobnosti Európy. V severnej časti sa zhromažďovala zbierka drevín z celého sveta. Bohužiaľ však arborétum aj park postihol požiar, ktorý zničil 20 000 stromov, kríkov a ďalších rastlín. Zachránila sa najstaršia historická časť s úchvatnou alejou paliem. 

Nudistické pláže v Chorvátsku

Prečítajte si aj:

Nudistické pláže v Chorvátsku

Pevnost Nehaj v Senji

Pevnost Nehaj v Senji

Pevnost Nehaj v Senji

Historické prímorské mesto Senj na severozápade Licko-senjskej župy je významným turistickým strediskom ponúkajúcim návštevníkom verejnú pláž, zátoku Spasovac a niekoľko menších pláží s priezračnou vodou. Neďaleko sa nachádza národný park Severný Velebit a prírodný park Velebit. Počas leta sa tu koná niekoľko festivalov. Medzi významné historické budovy patrí pevnosť Nehaj zo 16. storočia. Je symbolom mesta, má tvar kocky a bola postavená z materiálu, ktorý pochádza zo zničených kostolov, kláštorov a domov mimo hradby. V prízemí možno nájsť zvyšky malého románskeho kostolíka sv. Juraja z 11. storočia. V druhom poschodí sa konajú rozmanité kultúrne či hudobné akcie a konferencie. Horná časť pevnosti slúži ako rozhľadňa, z ktorej je možné pozorovať chorvátske pobrežie a ostrovy Rab, Cres i Krk. Okolo pevnosti sa rozprestiera park Nehaj s kostnicou a pamätníkom antifašizmu.

Varaždín

Varaždín

Varaždín

Mesto Varaždin leží na severe Chorvátska pri hraniciach s Maďarskom, 81 km od Záhrebu. Bohaté historické dedičstvo ho robí jedným z najzaujímavejších chorvátskych miest. Pri prechádzkach jeho ulicami a námestiami odhalíte vždy niečo nové. Najvýznamnejšou historickou stavbou mesta je feudálna pevnosť, oddávna nazývaná "Stari grad". Jej najstaršou časťou je centrálna veža. V roku 1925 bolo v pevnosti otvorené múzeum Varaždin, v ktorého štýlových miestnostiach sú vystavené zbierky najstaršieho oddelenia kultúrnych dejín. Najcennejšie sú zbierky cechových predmetov, nábytku, historických portrétov, zbraní, obrazov, hodín, porcelánu, skla a mnohých iných vecí z každodenného života tunajšej šľachty. Návštevníci dnes môžu v múzeu zhliadnuť 40 izieb.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.