Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte 10 prekrásnych malých ostrovov v Chorvátsku

V Chorvátsku je nespočetné množstvo ostrovček

V Chorvátsku je nespočetné množstvo ostrovček

Vybrali sme pre vás desať malebných chorvátskych ostrovov, na ktorých budete môcť stráviť pokojnú dovolenku, užívať si vodné radovánky a spoznávať historické pamiatky.

1. Biševo

Biševo

Biševo

Biševo sa nachádza juhozápadne od dalmátskeho ostrova Vis. Zdobí ho štrnásť jaskýň, avšak tou najvyhľadávanejšou je prekrásna Modrá jaskyňa, preslávená magickou hrou farieb a svetla. Slnečné lúče prenikajú dovnútra otvorom pod vodou a vôbec najkrajší pohľad sa návštevníkom naskytá medzi desiatou a dvanástou hodinou. Ďalšou lákavou zaujímavosťou je Medvidina jaskyňa, niekdajšie útočisko tuleňov stredomorských. Ostrov však vyhľadávajú aj milovníci vodných športov a rybári. Piesočné pláže nabádajú na relax.

Vyberte si dovolenku v Chorvátsku 

2. Lopud

Lopud

Lopud

Druhý najväčší ostrov Elafitského súostrovia leží v mori pri Dubrovníku. Pokojný Lopud vám splní sen o tichej dovolenke v krásnej prírode. Susedstvo a ľahká dostupnosť Dubrovníka vám umožní zúčastniť sa aj rôznych kultúrnych podujatí, najmä počas leta. Lopud sa preslávil dlhoročnou námornou tradíciou. Zátoka pri rovnomennej osade je považovaná za najkrajšiu v súostroví.

3. Proizd

Proizd

Proizd

Jeden z najkrajších malých chorvátskych ostrovov budí pozornosť úžasne modrou farbou mora. Leží v blízkosti ostrova Korčula na juhu Chorvátska. prichádzajú sem hlavne hostia z mestečka Vela Luka. Proizd, určený predovšetkým na vodné radovánky, ponúka bohaté možnosti na kúpanie a šnorchlovanie. Čisté pláže pokrývajú jemné kamienky a pohľad na okolité zátoky berie dych.

Dovolenka na Slovensku: Objavte čaro Jánošíkových dier

Prečítajte si aj:

Dovolenka na Slovensku: Objavte čaro Jánošíkových dier

4. Silba

Silba

Silba

Malý úzky ostrov Silba v severozápadnom cípe Zadarského súostrovia by ste našli neďaleko ostrova Lošinj. Vyniká vysokým počtom hodín slnečného svitu, neobvyklou miernou klímou a krištáľovo čistým morom. Vyhľadávajú ho predovšetkým turisti s dýchacími ťažkosťami. Ostrov však stojí za návštevu aj kvôli bohatej flóre, nádherným piesočnatým plážam a zátokám.

5. Susak

Susak

Susak

Ostrovček Susak nájdete juhozápadne od ostrova Lošinj. Medzi prevažne skalnatými ostrovmi je výnimočný svojim piesočným povrchom. Autá tu nejazdia a vlastne tu ani nie sú asfaltové cesty. Na východnom pobreží stojí mestečko, v ktorom sa zachovali pozostatky benediktínskeho kláštora z 11. storočia. Susak získal ohlas aj vďaka miestnym pestrofarebným krojom.

Spoznajte s nami krásy Chorvátska

6. Sveti Nikola

Ostrovček Sveti Nikola leží pri Porečí a predstavuje ideálne miesto pre tých, ktorí chcú uniknúť pred každodenným stresom. Tu vás obklopí bujná vegetácia, borovicový les, krásne upravené záhrady aj romantické pláže. Tunajší rezort vám zaistí dovolenku snov s radom zábavných a športových aktivít pre všetky vekové kategórie.

7. Šipan

Šipan

Šipan

Najväčší ostrov Elafitského súostrovia Šipan je od pevniny oddelený Koločepským prielivom a od susedného Lopudu úžinou. Prístavné mestečká Šipanska Luka a Sudurad potešia svojimi významnými pamiatkami najmä milovníkov histórie. Turisti však prichádzajú na ostrov nielen za príjemným pokojom a pamätihodnosťami, ale aj za vodnými športy. Šipanska Luka priťahuje hlavne jachtárov a športových rybárov.

Spoznajte krásy našej krajiny: Slovenský raj

Prečítajte si aj:

Spoznajte krásy našej krajiny: Slovenský raj

8. Šolta

Šolta

Šolta

Podlhovastý ostrov Šolta patrí medzi menšie stredodalmátske ostrovy. Jeho členité pobrežie pôsobí malebne vďaka početným zálivom a zátokám. Od susedného ostrova Brač ho oddeľuje Splitská úžina. Okolo celého ostrovčeku nájdete veľa nádherných pláží. Prakticky jediným turistickým centrom Šolty je osada Nečujam, ktorá vyniká úchvatnou zátokou a sľubuje množstvo športových aktivít vo vode aj na súši.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

9. Veliki Brijun

Veliki Brijun

Veliki Brijun

Ostrov s panensky krásnou a takmer nedotknutou prírodou, to je Veliki Brijun v západnej časti Istrii. Spolu s Malim Brijuni a ďalšími ostrovčekmi tvoria jedinečný pás s bujnou vegetáciou a rastlinnými druhmi, aké inde nenájdete. Návštevníkov ťahá na Veliki Brijun vyhlásený národný park, zoologická záhrada a safari park na západe a tiež významná historická pamiatka - hranolová veža. Za pozretie stojí aj benátsky kostol.

10. Zlarin

Zlarin

Zlarin

Zlarin je súčasťou šibenského súostrovia v Severnej Dalmácii. Býva nazývaný zlatým ostrovom. Nájdete tu dielňu, v ktorej sa ručne vyrábajú šperky z koralov, ktoré si turisti radi kupujú. Pretože tu nejazdia automobily, užijete si nerušenú a odpočinkovú dovolenku. Jediná ostrovná osada, nesúca tiež meno Zlarin, ukrýva niekoľko atraktívnych pamiatok.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.