Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Deň svätého Patrika: nebol to Ír, nevolal sa Patrik a nosil modrú!

Čo (ne)viete o Dni svätého Patrika?

Čo (ne)viete o Dni svätého Patrika? Shutterstock

17. marec je jediný deň v roku, kedy sa ľudia z rôznych miest planéty oblečú do zelena, nasadia široký úsmev a po pár pollitroch zlatistého moku sa chvália írskym pôvodom. Máme pre vás pár zaujímavostí, ktoré ste o Dni svätého Patrika pravdepodobne netušili.

Svätý Patrik nebol Ír

Hovorí sa, že svätý Patrik zomrel 17. marca okolo roku 493, preto pripadá jeho sviatok práve na tento deň. Hoci sa jedná o najznámejšieho írskeho patróna, v skutočnosti to bol Brit. Narodil sa pravdepodobne vo Walese či v Škótsku, s istotou to ale nevie nikto.

Trojlístok pre pohanov

Zelený trojlístok je symbolom nielen Dňa svätého Patrika, ale aj Írska. Svätec s jeho pomocou vraj pohanským Írom vysvetlil princíp Najsvätejšej Trojice. V dnešnej dobe má symbol svoje miesto dokonca až v Bielom dome. Prezident USA každoročne dostáva od írskeho premiéra krištáľovú misu plnú ďatelinových trojlístkov.

Prečítajte si: Dublin, mesto slávnej whiskey

Íri ovládli svet

Sviatok sa neoslavuje len na území Írska, ale všade tam, kde žijú írski prisťahovalci alebo kde majú radi írske pivo (teda takmer všade). Mimochodom v New Yorku v tento deň pochodujú stovky tisíc ľudí po Piatej Avenue už od roku 1762. V Sydney zas nasvietia svoju milovanú operu nazeleno.

Farbou Írska aj Dňa svätého Patrika bola modr

Farbou Írska aj Dňa svätého Patrika bola modr Shutterstock

Zelená je nová modrá

Málokto vie, že mnoho rokov bola so sv. Patrikom a všeobecne s Írskom spájaná predovšetkým modrá farba, ktorá dodnes zdobí írsku prezidentskú vlajku. Zelená totiž bola pôvodne považovaná za nešťastnú. Zelená získala na obľube až koncom 18. storočia.

Instantná rieka

Zelená farba úplne ovládla 17. marec, a to nielen čo sa týka oblečenia a symbolických rekvizít. Ochutnať môžete špeciálne zelené pivo či iné alkoholické nápoje, niektoré reštaurácie dekorujú nazeleno celé menu a v Chicagu sa dokonca tradične nafarbí aj miestna rieka! Potrebných je zhruba 40 ton farbiva, ktoré sa udrží približne päť hodín.

Inšpirujte sa: 10 najpôsobivejších hradov Írska

 

Zavreté krčmy?

Až donedávna bol v Írsku Deň svätého Patrika považovaný za prísne náboženský sviatok, čo znamenalo, že krčmy zostávali 17. marca zatvorené. V roku 1970 získal tento deň štatút štátneho sviatku a stout (írsky typ tmavého piva) tak mohol na radosť všetkých tiecť prúdom.

Deň svätého Patrika sa oslavuje pivom

Deň svätého Patrika sa oslavuje pivom Shutterstock

Patrik hady nevyhnal

Legenda hovorí, že svätý Patrik vyhnal z Írska hady. Vzhľadom na moderné poznatky sa pri tom príliš nenadrel. Podľa fosílnych nálezov v Írsku nikdy žiadne hady neboli. Jedná sa pravdepodobne o metaforu.

Nevolal sa Patrik

Patrik sa údajne nevolal Patrik. Narodil sa ako Maewyn Succat, svoje meno si zmenil potom, čo sa stal kňazom. Mohli sme teda oslavovať Deň sv. Maewyna.

Typického írskeho škriatka môžete vraj lapiť upreným pohľadom, ale aj keby sa vám to nepodarilo, nie je dôvod smútiť - naplánujte si výlet do Írska alebo aspoň do najbližšej írskej krčmičky.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.