Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

6 dôvodov k návšteve Islandu

Kvitnúci Island

Kvitnúci Island

Zdá sa, že samotné meno hovorí o tejto zemi všetko podstatné, ale Island je omnoho viac než zmrznutá krajina nádherných ľadovcov. Tak si zbaľte veci a vyrazte na dovolenku za úchvatnými prírodnými divmi, ktoré nenájdete nikde inde na svete.

1. Polnočné slnko

Vzhľadom k tomu, že sa Island nachádza tesne pod polárnym kruhom, letné noci tu bývajú jasné s 24 hodinovým denným svetlom od polovice mája do konca júla. Letný slnovrat prebieha medzi 20. a 22. júnom. Polnočné slnko, pravý islandský drahokam, nastáva tesne po polnoci a znovu vychádza tesne pred treťou hodinou rannou. Nič sa nedá porovnať s osamelým momentom tvárou v tvár polnočnému slnku uprostred ničoho. Využite nekonečné dni k poznávaniu ďalších podivuhodných krás ostrova. Existuje celá rada výletov (midnight sun tours), z ktorých možno vybrať napr. Golden Circle, jazdu na koni, alebo pešiu turistiku behom polnočného slnka.

Polnočné slnko pri vodopáde Seljalandsfoss

Polnočné slnko pri vodopáde Seljalandsfoss

2. Svetlá severu

Umiestenie Islandu na samom vrchole sveta zaisťuje aj to, že patrí k najlepším miestam na planéte k pozorovaniu severných svetiel (aurory borealis).Veľkolepé nebeské zázraky bývajú na Islande bežne pozorované od septembra do polovice apríla a sú bezpochýb jedným z najlepších dôvodov k návšteve zeme mimo letných mesiacov. Počas tichých zimných nocí je pravdepodobné, že sa na oblohe nad Reykjavíkom objaví mystické zelené svetlo. Vaša šanca, že ho uvidíte sa zvýši, pokiaľ vyrazíte z mesta a vzdialite sa od elektrického osvetlenia aj ruchu. Mnoho skúsených sprievodcov sa špcializuje na výpravy za severnou polárnou žiarou, hľadajú najlepšie nočné vyhliadky a prechádzky pod severnými svetlami.

Polárna žiara na Islande

Polárna žiara na Islande

3. Obdivuhodné ľadovce aj znepokojivé sopky

Island je známy ako "zem ľadu a ohňa" zásluhou množstva ľadovcov a sopiek, rozptýlených po celom ostrove. Približne 11 % zeme pokrývajú ľadovce, z ktorých najväčší je Vatnajökull zaberajúci väčšiu časť južnej a strednej vysočiny. Ľadovce sú priamo zodpovedné za mnohé zaujímavé atrakcie Islandu, napr. za Jökulsárlón, veľké ľadovcové jazero na juhovýchode naplnené obrovskými ľadovcami.

Turistika na islandskom ľadovci

Turistika na islandskom ľadovci

Na ostrove sa tiež nachádza mnoho pôsobivých vulkánov. I keď nie je príliš pravdepodobné, že sa pri krátkej návšteve Islandu stanete svedkami výbuchu sopky (aj keď nikdy neviete), určite vás zaujmú početné výlety k sopkám, počas ktorých budete môcť spoznávať sopečnú silu, ktorá formovala Island od počiatku vekov.

Gejzíry ukazujú aká sila sa skrýva pod zemou

Gejzíry ukazujú aká sila sa skrýva pod zemou

4. Geotermálne kúpele

Bohaté zásoby vody Islandu sú najhodnotnejším prírodným zdrojom. Kvalitná pitná voda je vynimočná vďaka množstvu nedotknutých horských a ľadovcových prúdov. Dlhú históriu má tiež využitie geotermálnej energie ako zdroja sily. Pozoruhodnouvýhodou Islandu sú prirodzené bazény rozosiate po celej zemi, každý situovaný v úplne inom jedinečnom prostredí. Niektoré z najkrajších prírodných bazénov sa nachádzajú v prírodnej rezervácii Landmannalaugar, ktorá je preslavená svojou úžasnou krásou. Počas tzv. Landmannalaugar Super Jeep Tour si môžete prehliadnúť niektoré mimoriadne lokality ešte pred návštevou samotných bazénov, vrátane druhého najvyššieho vodopádu na Islande a jazera Ljótipollur.

Prírodné kúpanie v Landmannalaugar

Prírodné kúpanie v Landmannalaugar

5. Majestátne veľryby

Oceán okolo Islandu poskytuje ideálne životné podmienky viac než 20 druhom veľrýb. Ich pozorovanie na Islande je známe vysokými šancami na zhliadnutie nádherných morských tvorov. Ak sa vydáte na výlet za veľrybami z Reykajvíku, môžete si byť na 99 % istý, že uvidíte vráskavca malého, vorvaňovca, či sviňuchu obecnú. Stretnutie s islandskými veľrybami v ich prirodzenom prostredí je neporovnateľným zážitkom. V ponukách výletov nechýbajú ani prehliadky prímorských útesov, kde farebný isladnský veľvyslanec papuchalk hniezdi v sklaných štrbinách, či norách.

Pozorvanie veľrýb na Islande

Pozorvanie veľrýb na Islande

6. Národný park Þingvellir

V oblasti tohto národného parku na juhozápade Islandu vznikol Althing, jeden z najstarších parlamentov na svete. Doteraz tu môžete nájsť jeho pozostatky, čo je tiež dôvodom, prečo bola oblasť v roku 1944 vyhlásená za národný park. V roku 1983 došlo k jeho zaradeniu na zoznam svetového dedičstva UNESCO kvôli mimoriadnym prírodnym rysom, vrátane najväčšieho prirodzeného jazera na Islande a trhliny Silfra, kde sa dá skvelo potápať. Park sa nachádza 45 minút od Reykjavíku a pre svoj historický a geologický význam je vskutku dôležitým cieľom.

Národný park Þingvellir

Národný park Þingvellir

Pokiaľ sa chcete o krásach Islandu dozvedieť viac, prečítajte si náš predchádzajúci článok o najkrajších vodopádoch a gejzíroch Islandu.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.