Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie vodopády a gejzíry na Islande

Island je krajina mnohých tvárí – a to predovšetkým čo sa prírodných krás týka. Prezývka „krajina ohňa a ľadu“ nie je vzhľadom ku všetkým pokladom, ktoré Island ukrýva, ani zďaleka dostačujúca. Okrem majestátnych sopiek a obrovských ľadovcov tu nájdeme aj množstvo nádherných parkov, dediniek, ľadových jaskýň, pláží či živočíchov.

A tunajšie vodné krásy na čele s vodopádmi a gejzírmi, to je kapitola sama o sebe. Ktoré z nich sú tie najkrajšie? A prečo sa oplatí navštíviť práve tieto miesta na cestách po Islande? Čítajte ďalej a nechajte sa presvedčiť, akým impozantným živlom tu voda je.

Prekrásne vodopády (Gullfoss, Háifoss, Dettifoss, Svartifoss či Seljandfoss)

Voda je na Islande takmer všadeprítomná. Ak práve neprší alebo nie ste na pobreží, narazíte na množstvo potôčikov, jazier alebo prekrásnych vodopádov. Práve početné vodopády dodávajú mnohým miestam na kráse a patričnej dramatickosti.

Jedným z najznámejších islandských vodopádov je Gullfoss, ktorý leží neďaleko Reykjavíku. Práve vďaka dobrej dostupnosti z hlavného mesta je Gullfoss veľmi obľúbeným cieľom turistov, ktorým sa nechce za výletmi jazdiť ďaleko do vnútrozemia.

Vodopád Gullfoss

Vodopád Gullfoss

Iba neďaleko odtiaľ leží aj ďalší skvost – vodopád Háifoss. Voda tu steká do hlbokého kaňonu, ktorý vyhĺbili rieky Fossá a Þjórsá. So svojimi 122 metrami je Háifoss tretím najvyšším vodopádom na Islande.

Vodopád Háifoss

Vodopád Háifoss

Iným impozantným vodopádom, ktorý tentokrát nájdeme v národnom parku Vatnajökull, je Dettifoss. Tento vodopád je naozajstnou ukážkou, aká mocná dokáže byť islandská príroda, na výšku meria 45 metrov, na šírku 100 metrov a za sekundu pretečie až 500 kubických metrov vody.

Vodopád Dettifoss

Vodopád Dettifoss

V národnom parku Skaftafell nenájdeme iba obrovské ľadovce a vysoké hory, ale aj vodopád Svartifoss. Vďaka svojmu neobvyklému okoliu je Svartifoss skutočne unikátny. Jeho pozadie je tvorené čiernymi čadičovými stĺpmi, ktoré tu kedysi vznikli vyvieraním lávy. Z kontrastu bielej spenenej vody, čierneho kameňa a zelenej trávy v okolí ostanete v nemom úžase.

Vodopád Svartifoss

Vodopád Svartifoss

Zaujímavým zážitkom je aj návšteva vodopádu Seljalandsfoss, ktorý steká zo 60 metrov vysokého útesu. Po turistickom chodníku sa môžete dostať až pod skalný previs za vodopádom a vychutnať si tak naozaj jedinečný pohľad spoza vodopádu do okolitej krajiny.

Vodopád Seljalandsfoss

Vodopád Seljalandsfoss

Gejzíry, ktoré vám vyrazia dych (údolie Haukadalur, Geysir, Strokkur a ďalšie)

Úchvatné vodopády nie sú jedinou pýchou medzi vodnými krásami Islandu. Možno ešte o niečo krajšie – alebo prinajmenšom vzácnejšie – sú vodné gejzíry. Vďaka činnému geotermálnemu podložiu sa môžeme s gejzírmi stretnúť prakticky na celom Islande, ale zďaleka najviac ich je v údolí Haukadalur na juhozápade ostrova.

Údolie Haukadalur

Údolie Haukadalur

Práve v tomto údolí bol objavený vôbec prvý islandský gejzír. Stalo sa tak v roku 1294 a pretože miestni obyvatelia pre tento jav zatiaľ nemali pomenovanie, rozhodli sa ho nazvať Geysir. Ako už asi správne tušíte, postupom času si toto pomenovanie privlastnili prakticky všetky jazyky po celom svete. Počas storočí sa Geysir neustále zväčšoval, čím si vydobyl aj status najväčší gejzír na Islande. Jeho erupcie sú síce nepravidelné, ale ak budete mať to šťastie, uvidíte ohromný – 60 až 80 metrov vysoký – výtrysk, ktorý vás zanechá v nemom úžase.

Geysir

Geysir

Iba asi 100 metrov od Geysiru leží ďalší pozoruhodný gejzír nazývaný Strokkur. Ten prvýkrát vytryskol v roku 1789 a dodnes je jedným z mála, ktorý sa môže pochváliť pravidelnosťou svojich erupcií. Strokkur vytryskne približne každých 4 až 8 minút a jeho výška dosahuje približne 20 metrov.

Gejzír Strokkur

Gejzír Strokkur

Okrem týchto dvoch hlavných „celebrít“ se v údolí Haukadalur nachádza aj niekoľko dymiacich fumarolí, bahenných sopiek aj prekrásnych jazierok, ktoré žiaria všetkými farbami. Z menších gejzírov, ktoré sa tu ešte nachádzajú, stoja za spomenutie Blesi, Fata alebo Konungshver.

Údolie Haukadalur

Údolie Haukadalur

20.09.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.