Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Nespútaná Madeira: Rajská záhrada uprostred oceánu

Nespútaná a rozverná Madeira

Nespútaná a rozverná Madeira Shutterstock

Atlantický oceán trieštiaci sa dramaticky o vysoké skaly ako by symbolizoval rozvernosť tohto ostrova. Na Madeire nájdete veľkú časť sveta na jednom mieste. Od horských štítov, cez snehobiele pláže a prímorské mestečka až po vresoviská zahalené v hmle alebo unikátny vavrínový prales. Zelená Madeira, ktorá sa prezýva ostrov večnej jari, vás skrátka okúzli svojou rozmanitosťou.

Tento malý kúsok Zeme sa zjavil kedysi dávno po výbuchu obrej podmorskej sopky. Zem zrodená z lávy a popola nemôže byť iná než fascinujúca. a samozrejme hornatá.

Trek vášho života

Horské túry na Madeire si zamilujete

Horské túry na Madeire si zamilujete Shutterstock

Nejvyššia hora ostrova sa volá Pico Ruivo, ktorá sa kvôli sfarbeniu aj červená hora. Medzi ňou a druhou najvyššou horou Pico do Arieira vedie hrebeňovka. Ak sa na túto túru vydáte, podarí sa vám aspoň čiastočne objaviť rôznorodosť madeirského horského masívu. A nie je to žiadny výstup pre extrémistov, aj keď na trase narazíte na niektoré úseky, kde je dobré sa pridržať oceľových lán. Cesta trvá okolo štyroch hodín a povedie vás kľukato sa vinúcim chodníkom, občas narazíte na príkry zraz, niekedy budete klesať do údolia a nakoniec sa vynoríte takmer v oblakoch.

Vyberte si zájazd na Madeiru

Pôjdete po čadičových kameňoch, droliacom sa štrku a možno aj snehovým závojom. Ak sa vám podarí dôjsť až na vrchol, určite neminiete levády, životodarnú tepnu ostrova. Tieto zavlažovacie kanály dopravujú vodu zo skál tam, kde je potrebná a tí, ktorí ju kedysi vybudovali, museli zviesť tvrdý boj s kamenným masívom. Na vrchole Pico Ruvio vo výške 1862 metrov prekvapivo nájdete chatu s občerstvením. Ak budete mať šťastie, môžete sa kochať výhľadmi na ostrov v celej jeho kráse. Ale za pár minút nemusíte vidieť nič iba hmlu. Buďte trpezlivý Madeira vás trebárs už za pár minút odmebí slnkom. Rada totiž prekvapuje, obzvlášť cestovateľov omámených jej krásou.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Burácanie nekonečna

Slávna pláž Praia Formosa na Madeire

Slávna pláž Praia Formosa na Madeire Shutterstock

Madeira nie je typická destinácia pre plážových dovolenkárov. Je to ostrov predurčený k objavovaniu a kochaniu sa zázrakmi prírody. Kvôli svojej stálej teplote, pohybujúcej sa celoročne okolo 22 stupňov a chladnej vode Atlantiku, vám ani na pláži dlho leňošiť nedovolí. Očaruje vás ale svojím vlastným spôsobom. A osobitým pôvabom. Stačí len pohľad na nekonečný oceán. Pozorovať neúnavné vlnenie oceánu a poslúchať burácanie nekonečna je neuveriteľne oslobudzujúce. Rovnako ako je oceán v okolí Madeiry dramatický na povrchu, je tajomný aj pod hladinou. Jeho hĺbka je hneď pri pobreží niekoľko kilometrov a jeho dno je pokryté vrakmi, ktoré môžete preskúmať pri potápaní.

Madeiru si nejde nezamilovať

Madeiru si nejde nezamilovať Shutterstock

Ak budete mať potrebu sa v oceáne vykúpať, nemáte moc na výber - prírodných piesočných pláži má Madeira málo. V najzápadnejšej časti mesta Funchal nájdete fotogenickú pláž Praia Formosa. Je čiastočne kamenitá, miestami pokrytá čiernym pieskom. Madeira hostí dve umelo vybudované pláže s belostným pieskom, ktorý sem doviezli z Afriky a Portugalska. Jednu nájdete na juhozápadnom pobreží v Calhete a druhú na juhovýchode v Machicu. Avšak najkrajšie kúpanie v nedotknutej prírode s puncom dobrodružstva zažijete v slávnych madeirských lávových bazénoch.

Kam sa vydať cez letnú dovolenku? Na najlepšie grécke ostrovy!

Prečítajte si aj:

Kam sa vydať cez letnú dovolenku? Na najlepšie grécke ostrovy!

Rajská záhrada

Madeira je rajská záhrada v Atlantiku

Madeira je rajská záhrada v Atlantiku Shutterstock

Od pevniny je Madeira vzdialená stovky kilometrov a uprostred oceánu pôsobí tak trochu stratene. Je večne zelená a z vtáčieho pohĺadu tak vyzerá ako plávajúca záhrada. Celý sever Madeiry sa vyznačuje pomerne výdatnými zrážkami počas celého roka - prší tu (alebo aspoň mrholí) skoro denne. A rastlinstvo bujnie.

Zaleťte na dovolenou na Madeiru

V tomto raji botanikov rastie 700 druhov kvetov a rastlín. Stretnete mnoho ďalších druhov papradí, jalovca a vavrínu, pravých pokladov Madeiry. Nikde na svete neuvidíte kvitnúť orchidee, ľalie, magnólie alebo azalky v takom množstve. Tu ma skrátka hlavné slovo matka príroda. Miestni sa ju v niektorých miestach snažia krotiť a budujú okúzľujúce záhrady a parky, kde rastú pôvabné kamélie. Medzi najkrajšie patrí azijská Monte Garden plná tropických rastlín, ale aj vtákov.

Prejsť sa ktoroukoľvek z madeirskych záhrad bude pre každého Európana nezabudnuteľným zážitkom. A pre skutočných milovníkov večnej jari bude pobyt na Madeire splneným snom.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.