Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Spoznajte všetky chute Istanbulu

Istanbul

Istanbul

Istanbul, pulzujúce mesto ležiace na rozhraní Európy a Ázie, je ideálnym cieľom jesenných výletov. Aj v októbri a novembri tu väčšinou môžete nosiť iba krátky rukáv. Potom, čo sa preberiete z mierneho kultúrneho šoku, ktorý tu asi prežije každý Európan, môžete vyraziť na prehliadku jedinečných pamiatok i bazárov s neopakovateľnou atmosférou.

Jedným z najznámějších bazárov je Veľký bazár (Kapalı çarşı), ktorý nezostáva svojmu menu nič dlžný. Nachádza sa neďaleko centra mesta, v štvrti Beyatit. V spletitých uličkách nie je ťažké stratiť orientáciu. Je ich tu šesťdesiatšesť a v nich sa tiesni viac než štyri tisícky obchodíkov. Ide tak o najväčší krytý bazár na svete.  Z množstva vodných fajok, špicatých papučí, kožených búnd, zaručene značkových parfémov, zlata, starožitností, kobercov, či keramiky sa vám zatočí hlava.Ja sa do tohto orientálneho bludiska vydávam na výpravy za korením. Najvhodnejšou dobou k návšteve je všedný deň. Vyhnete sa tak zástupom miestnych hospodyniek, ponáhľajúcich sa nakúpiť čo najčerstvejšie potraviny na sviatočnú tabuľu.

Veĺký bazár v Istanbule

Veĺký bazár v Istanbule

Mojím najčastejším úlovkom býva sušené ovocie. Úžasné mäkké marhule, figy, ďatle, či slivky vás prekvapia vynikajúcou chuťou. A príjemne nízkou cenou. Neviem, či skvelú chuť zaisťujú kvalitné vtupné suroviny, alebo sušenie na horúcom tureckom slnku, ale doma sa mi nikdy nepodarí dosiahnúť ani z polovice tak chutný výsledok. Orechové stánky doslova pretekajú horami pistácií, praženými lieskovými orieškami aj obrovskými vlašákmi.

Sušené ovocie na trhu v Istanbule

Sušené ovocie na trhu v Istanbule

Množstvo lákadiel aj neodbytných predavačov ukrýva tiež trh s korením. Medzi nakupujúcimi zákazníkmi sa tu prepletajú predavači silného čierneho čaju, sezamových krúžkov aj kebabu. Túto časť tržnice nájdete bez problémov aj so zaviazanými očami. Vôňa čerstvého korenia je najlepším vodítkom. Väčšina predavačov vám ochotne v niekoľkých svetových jazykoch popíše svoj sortiment. Nezabudnite zjednávať, patrí to k miestnemu koloritu. Behom prvej návštevy ma prekvapilo nevídané množstvo korenia. S istotou som dokázala spoznať iba škoricu, kardamón, šafrán a mletú papriku. tej tu majú mimochodom asi 15 druhov. Od udenej, pálivej, miešanej so šafránom, či špeciálne zmesi na kuracie mäso, či karbonátky.

Trh s korením v Istanbule

Trh s korením v Istanbule

Pokiaľ patríte k milovníkom kávy, potom si tu prídete na svoje. V každej uličke narazíte na niekoľko kaviarní, súťažiacich o priazeň turistov. Skúste zájsť do tej, v ktorej sedí najviac miestnych. Mala by to byť záruka naozaj chutnej kávy. Tú si môžete kúpiť i v obchodíkoch so zrnkovou kávou. Obvykle je predávaná spolu so sypanými čajmi. Turecko vyprodukuje ročne cez 120 tisíc ton čaju a takmer celú túto produkciu zvládnu spotrebovať sami. radí ich to medzi svetovú špičku spotrebiteľov a producentov čaju. Príprava pravého tureckého čaju je tak trocha alchýmia. V tradičných čajovňách môžete pozorovať rituál, behom ktorého vzniká lahodný mok v dvojitej konvičke.

Tradičná turecká káva

Tradičná turecká káva

Medzi moje obľúbené zastávky patria tiež stánky so sladkosťami. V tých tureckých je obvykle väčšie, než malé množstvo cukru. Zarytí dietári musia prižmúriť oči. K tým najtypickejším patrí lokum. Vytvorili ho vraj majstri cukrári v 18. storočí na príkaz sultána. Stav jeho chrupu bol tak žalostný, že dokázal kusať iba túto cukrovinku. Tradičné želé plnené zmesou orechov, obalené cukrom, či strúhaným kokosom, tu kupujú turisti na kilá. Svoje miesto na stole sultána mala i chalva, ktorá svojím vzhľadom vzdialene pripomína turecký med. V skutočnosti sa jedná o mleté sezamové semienka zmiešané s cukrom, medom a lieskovými orechami, či pistáciámi. Ja dávam prednosť super chrumkavej baklave, pripravovanej z tenkých plátkov cesta preložených náplňou z vlašských orechov. To všetko je zaliate bohatou dávkou karamelu, alebo cukrového sirupu.

Lokum, chalva a baklava

Lokum, chalva a baklava
 

Po vyčerpávajúcej prechádzke medzi stánkami možno zatúžite po niečom dobrom k zjedeniu. Priamo v tržnici sa nachádza množstvo reštaurácií, špecializujúcich sa poväčšinou na tradičnú tureckú kuchyňu. Ochutnať tu môžete kebab, guličky z mletého mäsa zvané köfte, zmes zeleniny zvanú ghivec, alebo stálicu našich jedálni okra, čo je toĺko obľúbené mäso s mrkvou. Ja, ako veľká milovníčka baklažánu upraveného na všetky spôsoby, obvykle neodolám špecialite zvanej imam bayildi. Jedná sa o baklažán plnený osmaženou cibuľkou a paradajkami. Podáva sa za studena a je nesmierne osviežujúca. Pred objednávkou pokrmu si nezabudnite poriadne preštudovať jedálny lístok. Vysoká cenová hladinav niektorých reštauráciách by vás mohla nepríjemne prekvapiť.

Imam bayildi

Imam bayildi
 

Veľmi lahodné sú aj turecké nápoje. V tržnici si ich môžete vychutnať v niketorom z barov, alebo pri stánkoch s ovocím. Skvelo chutí čerstvo vytlačená šťava z granátových jabĺk, či citrusov. Všetky neduhy vraj rozpustia tradičné otomanské nápoje pripravované z prísne tajných zmesí korenia a medu. Dušu i telo zahreje salep. Nápoj, konzistenciou pripominajúci riedky puding, je pripravovaný z mlieka, cukru, škorice a hlavne rozomletého koreňa rastliny nazvanej vstavač mužský. Veľmi obľúbený je najmä medzi mužmi. Mal by údajne maťpriamo zázračný vplyv na potenciu. Pomáha i pri dýchacích ťažkostiach, či vysokom tlaku. Aj tento zázračný nápoj si môžete kúpiť v stánkoch s korením.

Turecký nápoj salep

Turecký nápoj salep
 

V Istanbule je samozrejme viac trhovísk, ale veľký bazár je ich skutočným kráľom. Cez deň pripomína hlučné mravenisko, S príchodom večera ruch utícha. To aby mali trhovníci chvíľku pokoj, než začnú rozprávať ďalším turistom niektorý z príbehov tisíc a jednej noci.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.