Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Veľká noc na tanieri: Jarná gurmánska cesta okolo sveta

Shutterstock

Keď sa po dlhej zime začne príroda prebúdzať, končí obdobie pôstu a všade okolo nás začína bujnieť nový život, nastáva čas oslavovania Veľkej noci a jari. Veľkonočné tradície sú po celom svete pestrejšie ako farebná kraslica, rozmanitosť oslavovania sa prelína aj na sviatočnú tabuľu. Jednotlivé receptúry a ingrediencie predstavujú často nielen výborné hodovanie, ale aj kultúrnu a náboženskú symboliku. Poďte s nami nahliadnuť pod pokrievku do jarných kuchýň a zistiť, čo sa na stole vyníma miesto plnky a mazanca u našich blízkych susedov aj vo vzdialených krajoch.

Poľská ražná polievka

Shutterstock

Pre Poliakov predstavujú Veľkú noc najdôležitejší sviatok v roku, ktorý po štyridsaťdňovom pôstnom odriekaní vrcholí na Bielu sobotu, kedy sa zástupy veriacich vydávajú do kostola, aby im boli posvätené potraviny, z ktorých pre svojich blízkych pripravujú veľkonočné dobroty. Medzi nimi nesmie chýbať krémová polievka s fermentovanou ražnou múkou zvaná žurek. Okrem kvasu obsahuje tento výdatný pokrm aj poľskú bielu klobásu, zemiaky, mrkvu a varené vajcia. Obvykle sa podáva v nahriatych miskách alebo vydlabanom bochníku ražného chleba a bez jej typickej kyslastej chuti by sa veľkonočné hodovanie v Poľsku neobišlo.

Dánske „špinavé“ vajcia

Shutterstock

Klasikou dánskych Veľkej noci sú jednoznačne skidne æg alebo špinavé vajcia. Vajíčka uvarené nahniličko sa prelievajú horčicovou omáčkou, skvele ich doplní chrumkavá slanina aj štipľavá chuť pažítky a žeruchy. Na zahryznutie sa pridáva typický dánsky ražný chlieb. Servírujú sa ako tradičný veľkonočný obed na Bielu sobotu, ktoré sa predtým hovorilo Špinavá sobota, v tom čase totiž vo väčšine domácností prebiehalo veľké upratovanie pred hlavnými oslavami.

Opulentná hostina v Peru

Shutterstock

V juhoamerickom Pere sa po dlhom pôste v jedle rozhodne nežinierujú, ich hodovanie počas Veľkej nedele väčšinou číta hneď 12 chodov. Najobľúbenejšie z nich je tzv. chiriuchu, tradičné jedlo symbolizujúce akt obetovania, ktoré v sebe snúbi mäso, zeleninu, čiernu mätu, morskú riasu, syr aj údeniny. Počas hostiny sa okrem iného podáva aj miestna vyhlásená pochúťka, vyprážané morča marinované v peruánskom kukuričnom pive.

Francúzske voňavé jahňacie

Shutterstock

Je známe, že vo Francúzsku si na kvalitnej gastronómii potrpia a inak tomu nie je ani na Veľkú noc, kedy sa stoly prehýbajú pod dobrým jedlom i pitím. Zlatým klincom hostiny sa stáva le Gigot d'Agneau Pascal, pečienka z jahňacieho stehna plnená cesnakom, ktorá sa pri každom súste rozpadá na jazyku. Predstavuje tiež dôležitú symboliku, jahňacie mäso je späté s Veľkou nocou po celom svete, v mnohých kultúrach predstavuje Krista ako baránka božieho, ktorý obetoval vlastný život, aby zachránil svet. Francúzi si na mladom baranie mäse pochutnávajú spoločne s fazuľami, zemiakmi a nechýba ani výdatná porcia omáčky.

Lahodný vaječný likér v Holandsku

Shutterstock

Hoci Holanďania sú v oslavách skôr umiernenejší, stále existuje pár tradícií, ktoré na Veľkú noc dodržujú rok, čo rok. Patrí k nim aj rodinný brunch, ktorý organizujú na Veľkú nedeľu, jeho základ tvorí pečivo v tvare zajačikov a kuriatok, na stole však nesmie chýbať nápoj advocaat. Jedná sa o vaječný likér, ktorý je taký hustý a krémový, že ho niektorí z pohárov vyjedajú lyžičkou. Jeho vanilková aróma a zamatovo jemná chuť urobí príjemnú bodku za dopoludňajším sviatočným hodovaním.

Litovský zemiakový nákyp

Shutterstock

Zemiaky sú alfou omegou litovskej kuchyne a chýbať nesmie ani na veľkonočnej hostine v podobe zemiakového pudingu alebo kugelis. Pripravuje sa tak, že sa nastrúhané zemiaky vrstvia s cibuľou, mliekom, vajcami a do chrumkava vysmaženou slaninou, v niektorých oblastiach pridávajú aj huby. Upečený nákyp sa tradične dopĺňa jablčným pyré, kyslou smotanou a ďalšou porciou slaniny. Kugelis je typickým príkladom toho, aké zázraky sa dajú v kuchyni vyčarovať z pár základných surovín, celé generácie Litovcov sa po ňom totiž môžu utĺcť.

Ekvádorská polievka plná strukovín a symboliky

Shutterstock

Na ekvádorskom slávnostnom stole sa vyníma výdatná polievka zvaná fanesca, ktorá pre tamojších obyvateľov predstavuje v skutočnosti viac než len chutný sviatočný pokrm. Jej ingrediencie pochádzajú zo všetkých regiónov krajiny, preto jej pestrosť stvárňuje rozmanitosť a zároveň jednotu ekvádorského ľudu. Príprava sa nezaobíde bez rýb, mlieka, syra, cesnaku a dvanástich druhov obilnín symbolizujúcich rovnaký počet apoštolov Ježiša Krista.

Britské jarné krížové bochníky

Shutterstock

Spojeným kráľovstvom v období Veľkej noci zavonia hot cross buns, malé korenené bochníčky z kysnutého cesta. Pečú sa tu už od pradávna, svoj pôvod majú v dobách pred príchodom kresťanstva. Voňavé buchty sa pripravovali na oslavu germánskej bohyne jari Eostre, po ktorej nesú veľkonočné sviatky svoj anglický názov. Lahodný šmrnc pečiva dodnes dodáva kandizovaná pomarančová a citrónová kôra, muškátový oriešok aj hrozienka, ich povrch zdobí biely krížik z cukrovej polevy, ktorý odkazuje na ukrižovanie Krista. Podľa starej povery odvracia zlé sily. Podávajú sa na raňajky na Veľký Piatok, a ako už názov napovedá, najlepšie sú ešte teplé.

Taliansky vrstvený koláč

Shutterstock

Veľkonočná hostina prebieha v Taliansku s veľkou pompou, prispieva k tomu veľké náboženské cítenie miestnych obyvateľov a tiež vášeň pre dobré jedlo. Taliani sú preslávení majstri predjedál, v jarnom menu u nich hrá prím prvá čerstvá zelenina, ktorá nechýba ani v tradičnom veľkonočnom koláči torta pasqualina. Tento svieži pokrm by sa podľa tradícií mal skladať z 33 vrstiev filo cesta, ktoré predstavujú dĺžku Kristovho pozemského života, náplň tvorí čerstvá ricotta doplnená o lístky mladého špenátu, pridávajú sa aj celé varené vajcia, vďaka ktorým má koláč po nakrojení zaujímavú textúru.

Chlebový nákyp v Mexiku

Shutterstock

So sladkým chlebovým nákypom capirotada sa v Mexiku stretnete počas štyridsaťdňového pôstu, pripravuje sa aj v období vrcholných osláv, od Veľkého piatku po Veľkonočnú nedeľu. Vzniká tak, že sa nakrájané kúsky chleba opečú na masle, navrstvia sa s ovocím, a nakoniec sa riadne zalejú koreneným sirupom, čím vzniká sladká vláčna textúra s chrumkavým povrchom. Výrazná chuť klinčekov, pekanových orechov v soulade so sušeným ovocím vytvára explóziu chutí, ktorú oceníte v každom súste. Táto mexická obdoba našej žemlovky v sebe skrýva tiež silnú symboliku, chlieb predstavuje Kristovo telo, sirup značí jeho krv.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.