Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Jedlo v Turecku: Ochutnajte tieto špeciality

Jedlo Turecko

Jedlo Turecko Shutterstock

Slnečné pláže, svetoznáme pamiatky a čulý ruch na bazáre – dovolenkári na pláži aj cestovatelia za kultúrou si v Turecku prídu na svoje. Pripravte sa však aj na príjemný kulinársky výlet, pretože aj turecká kuchyňa rozbúcha dovolenkové srdcia. Turecká kuchyňa je rozmanitá a ocenia ju gurmáni po celom svete. Keďže sa Turecko nachádza na dvoch kontinentoch, hraničí s ôsmimi krajinami a je dvakrát väčšie ako Nemecko, ťažko zovšeobecňovať, čo sa vám vo vašom dovolenkovom regióne dostane na tanier. Jedlo v strede krajiny sa často vyznačuje orientálnymi vplyvmi a produktmi od lokálnych farmárov. Na západe, napríklad v regióne okolo Izmiru, môžete očakávať prvky gréckej kuchyne, ako aj kulinárske vplyvy z Balkánu. Ak budete na dovolenke na pobreží, môžete sa tešiť na čerstvé ryby a morské plody. Je toho toľko, čo musíte na svojej dovolenke v Turecku vyskúšať. 

Jedlo Turecko

Jedlo Turecko Shutterstock

Okrem čerstvej zeleniny, Turci radi jedia jahňacie, kozie, kuracie a baranie mäso a svoje jedlá dolaďujú aromatickým korením a cesnakom. Mäso sa často griluje alebo dusí a podáva s ryžou, ktorá pochádza z rozsiahlych polí na severe. Medzi vegetariánske prílohy patrí okrem ryže aj mazanec a bulgur. Turecké jedlá sú obohatené aj o mliečne výrobky z ovčieho či kozieho mlieka. Ale turecké jedlo nie je vždy len výdatné a plné cesnaku. Sladké a čerstvé ovocie končia na vašom tanieri ako dezert aj v Turecku. Na výlete do Turecka vstúpite do kulinárskeho sveta zážitkov, ktorý sa vyznačuje rôznorodosťou vplyvov medzi Orientom a Západom – a táto krajina ponúka oveľa viac ako döner kebab. 

HistóriaSpôsoby stravovaniaPredjedlá a polievkyHlavné jedláDezertyNápojeVegetariánske a vegánske jedlá

1. História a jej vplyv na turecké jedlo

Turecká kuchyňa sa vyznačuje rôznymi vplyvmi a kultúrami, ktoré siahajú až do osmanskej expanzie a vojnových ťažení. V tomto období bolo Turecko konfrontované s početnými kulinárskymi kultúrami a predtým cudzie jedlá, koreniny, bylinky a spôsoby prípravy sa dostali do kuchýň tureckého obyvateľstva. Hlavnú úlohu v zásobovaní vtedy zohrávali najmä polievky, a preto snáď neexistuje turecké mesto bez reštaurácie kde sa podávajú predovšetkým polievky. Tie sa teda postupne začlenili do kuchynskej kultúry a vznikla pestrá zmes jedál.

Turci sa nazývajú „majstrami sveta v konzumácii zeleniny“, a preto takmer každý turecký recept obsahuje aspoň jeden druh zeleniny. Či už paradajky, petržlen, paprika alebo cibuľa – turecká kuchyňa je vďaka vysokému podielu zeleniny považovaná za obzvlášť zdravú a bohatú na vitamíny.

Baklažán, ktorý je v Turecku považovaný za „mäso chudobných ľudí“, má veľmi zvláštne postavenie. V krajine existuje viac ako 40 rôznych spôsobov prípravy baklažánu. Kým teda baklažán nájdete na tanieri vždy, bravčové mäso budete hľadať márne. Podľa pravidiel Koránu sa to považuje za nečisté jedlo a nahrádza sa hydinou, jahňacinou a baraninou. Ak sa počas cesty zdržiavate blízko pobrežia, ryby sú bežnou alternatívou bravčového mäsa.

9 dôvodov, prečo vyraziť na dovolenku do Turecka

Prečítajte si aj:

9 dôvodov, prečo vyraziť na dovolenku do Turecka

2. Stravovanie na turecký spôsob

V Turecku je vlastne stále úplnou výnimkou konzumovať fast foody. Vo veľkých mestách, ako je živá metropola Istanbul alebo krásna Ankara, občas nájdete snack bary, ktoré vám ponúknu rýchle občerstvenie. Prečo je však v Turecku také zriedkavé jesť na ulici? Pre Turkov je jedlo veľmi dôležité, a keď jedia, zvyčajne sa celá rodina stretne pri bohatom jedle. Obyčajne sa pri stole stretávajú aj priatelia, a tak sa tu jedlo často oslavuje ako sviatok – zvyčajne v nedeľu a počas sviatkov. Pre Turkov je večera najdôležitejším jedlom dňa, pretože večer už nie je tak horúco a ľudia majú teraz veľa času venovať sa svojim rodinám a priateľom. Preto raňajky a obed vyzerajú v porovnaní s večerou dosť striedmo. 

Raňajky 

Jedlo Turecko

Jedlo Turecko Shutterstock

V Turecku sa raňajky zvyčajne jedia veľmi skoro, pred prácou. Často je ich súčasťou biely chlieb s maslom a predjedlá, ako sú olivy, sušené paradajky a ovčí syr. Ak máte radi niečo výdatnejšie, dajte si menemen, druh praženice pripravené s paprikou, paradajkami a klobásou. Namiesto kávy je zvyčajne Çay, tradičný čierny čaj, no súčasťou rannej rutiny niektorých Turkov je aj čerstvo uvarená moka. 

Obed 

Turci sa pri obede radi stretávajú s priateľmi či kolegami. Jedia dosť neskoro, konkrétne medzi 13. a 15. hodinou. Na obed je na ich tanieri často polievka a mäsové alebo rybie jedlo podávané so zeleninou a ryžou. 

Večera 

Jedlo Turecko

Jedlo Turecko Shutterstock

Večera sa začína o 21:00 a často sa podáva dlho do noci. Turci sú dokonalí hostitelia a počas týždňa často pozývajú na večeru priateľov a príbuzných – čím viac hostí, tým lepšie. Ak vás niekedy pozvú na večeru, tešte sa na autentický kulinársky zážitok a radšej neodmietajte, pretože to je v Turecku považované za veľmi neslušné. Pri večeri končia na stole veľmi odlišné jedlá, ktoré sa začínajú studeným predjedlom, takzvaným mezze. Po polievke nasleduje hlavné jedlo, ktoré sa zvyčajne skladá z niekoľkých jedál. Grilované mäso, ryby, ryža, zelenina či bulgur a každý si môže dať, na čo má chuť. Často sa používa iba jedna ruka, ale ľavá, keďže pravá je moslimami považovaná za nečistú. Inak sa používa vidlička a zriedka nôž. Samozrejme potom nesmú chýbať sladké dezerty. 

3. Predjedlá a polievky

V tureckej kuchyni nemôže chýbať mezze, predjedlo. Predjedlami sú často malé kúsky zeleniny, šalátu, cestovín alebo mäsa. Často vám naservírujú krémy s jogurtom, plnené hroznové listy alebo cícerovú kašu hummus. Mezze sa zvyčajne podáva v malých miskách.  

Cacik (vegetariánsky) 

Turecké tzatziki pozostáva z tuhého jogurtu, ktorý sa zmieša s nadrobno nakrájanou uhorkou a prelisovaným cesnakom, ako aj s korením a octom. 

Haydari (vegetariánske) 

Krém z bieleho syra sa skladá taktiež z jogurtu, ale vyrába sa z ovčieho syra a nevyžaduje uhorky. V Haydari často nájdete čerstvý kôpor alebo špenát. 

Jedlo Turecko

Jedlo Turecko Shutterstock

Patican Ezmesi (vegánsky) 

Po údení obľúbeného baklažánu sa pripravuje pyré pre Patican Ezmesi a obohacuje sa o cesnak, čili a čerstvé bylinky. 

Dolma (vegánska) 

Dolma sú hroznové listy plnené ryžou, nadrobno nakrájanou cibuľou, orechmi a korením. Potom sa uvaria vo vývare alebo víne alebo pokvapkajú olivovým olejom a citrónovou šťavou. 

Jedlo Turecko

Jedlo Turecko Shutterstock

Coban Salatasi (vegetariánsky) 

Tento pastiersky šalát je zdravé predjedlo zložené z paradajok, uhorky, papriky, cibule a syra feta. Zálievkou z citrónovej šťavy, olivového oleja a soli rozvinie svoju charakteristickú vôňu. 

Börek (obsahujúci mäso) 

Börek je turecký kastról alebo štrúdľa plnená pikantnou plnkou z mletého mäsa, syra feta a špenátu. 

Jedlo Turecko

Jedlo Turecko Shutterstock

Ezme (vegánsky) 

Pikantná koreninová pasta nie je pre slabé povahy. Pyré je vyrobené z paradajok, papriky a petržlenovej vňate. 

Gözleme  

Tenké a ploché palacinky sú plnené mletým mäsom, špenátom a syrom. 

Jedlo Turecko

Jedlo Turecko Shutterstock

4. Hlavné jedlá v Turecku

Chutných predkrmov si však ešte nedávajte priveľa, pretože s hlavným chodom vás ešte čakajú vrcholy. Turecké hlavné jedlá sú zvyčajne obohatené o mäso, ktoré sa často celé hodiny varí v hlinenej nádobe s cibuľou a korením, a preto je obzvlášť jemné. Ale prívarky, napríklad fazuľový s jahňacinou a zemiakmi, tiež často skončia na tanieri ako hlavný chod. Zelenina podávaná ako príloha sa často dusí alebo dusí na olivovom oleji a pred podávaním sa plní mletým mäsom alebo ryžou. 

10 najkrajších pláží v Turecku

Prečítajte si aj:

10 najkrajších pláží v Turecku

Köfte (obsahujúce mäso) 

Či už guľky, rolády alebo placky – existuje množstvo variácií kofty, ale vždy pozostávajú z mletého mäsa, ktoré je obohatené o orientálne korenie. 

Jedlo Turecko

Jedlo Turecko Shutterstock

Sucuk (mäso) 

Turecká klobása vyrobená z hovädzieho, jahňacieho alebo teľacieho mäsa rozvíja svoju osobitnú chuť prostredníctvom korenia, soli, kajenského korenia, nového korenia a cesnaku. 

Manti (mäsové/veganské) 

Malé halušky plníme buď mletým mäsom alebo šošovicou a podávame s jogurtovým dipom. 

Cinarcik Usulü Balik (obsahuje ryby) 

Táto pikantná rybacia panvica obsahuje všetko, čo milovníci rýb majú radi. O sviežu vôňu sa okrem mečiara, ostrieža a krabov postarajú huby, zelenina, cesnak a petržlen. 

Plov (obsahujúci mäso/rybu) 

Orientálna ryžová miska sa pripravuje s mäsom alebo rybou, varená vo vývare a ešte chutnejšia s cibuľou a zeleninou. 

Jedlo Turecko

Jedlo Turecko Shutterstock

5. Turecké dezerty

Každé turecké jedlo je vždy sprevádzané sladkým dezertom ako korunou slávy. Ak je však obzvlášť horúco, Turkom ako dezert stačí tanier čerstvého ovocia. Nikto však nerád chodí bez moka na konci. 

  

Baklava (vegetariánska) 

Slávne kúsky lístkového cesta sa zmiešajú s orechmi a pistáciami a potom sa namočia do medu a sirupu. 

Revani (vegetariánsky) 

Tradičný citrónový koláč je vyrobený z krupicového cesta a namočený v mede a sirupe predtým, ako skončí na stole. 

Lokma (vegetarián) 

Dezert pozostáva z guľôčok droždia, ktoré sa najskôr opražia a potom posypú škoricou a namočia do medu. Na horúcich guličkách je obľúbená aj čokoládová poleva. 

Halva (vegetariánska) 

Toto pyré je vyrobené zo sezamového oleja, medu, kakaa, vanilky, mandlí a orechov. Je známy aj ako biely nugát. 

Sütlac (vegetariánsky) 

Turecká verzia ryžového nákypu s ovocím má veľmi tekutú konzistenciu. 

6. Nápoje v Turecku

Tak ako je silná káva v Nemecku, tak silný je aj Çay v Turecku. Čierny čaj je obľúbený na pitie kedykoľvek počas dňa. V špeciálnych čajových záhradách sa starší muži stretávajú nielen pri hre backgammon, ale aj pri popíjaní Çay. Na rozbehnutie nemusí byť vždy káva.

Ďalším typickým tureckým nápojom je Ayran, slaný jogurt zriedený vodou, ktorý je najmä v lete osviežujúcim nápojom s mätou a kockami ľadu. Rakı, vysoko odolná anízová pálenka, je považovaná za neoficiálny národný nápoj Turkov. Toto sa zriedi studenou vodou. Môžete si tak pripiť na vydarenú dovolenku v Turecku pikantným rakı. 

7. Vegetariánske a vegánske turecké jedlá

Ale nebojte sa, v Turecku si prídu na svoje aj vegáni a vegetariáni. Zelenina sa spracováva aj na bezmäsité prívarky a polievky so šošovicou, paradajkami či fazuľou sú tiež chutnou alternatívou pre vegánov a vegetariánov. Aj tieto jedlá môžete bez problémov jesť, ak sa v jedálničku budete vyhýbať mäsu a rybám. 

  

Firinda Mantar (vegetariánska) 

Na prípravu tohto jedla sa huby plnia niekoľkými druhmi syra a potom sa grilujú alebo pečú. 

Mücver (vegánsky) 

Turecký donut alebo palacinka pozostáva z nastrúhanej cukety a zemiakov, opražených na olivovom oleji a podávaných so zeleninou. 

Falafel (vegánsky) 

Ak si objednáte falafel, dostanete vyprážané guľky z cíceru, byliniek a korenia. 

Pide (vegetariánsky) 

Pide je druh pečiva plnené špenátom a syrom feta. Ľahko ich chytíte do ruky a jednoducho odhryznete. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.