Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

9 dôvodov, prečo vyraziť na dovolenku do Turecka

Máte radi hádanky? Potom skúste odhaliť, v ktorej krajine sa môžete tešiť na dokonalo namixovaný kokteil slnečného počasia, krásnych pieskových i kamienkových pláží, úchvatných historických pamiatok, lahodnej kuchyne, priateľskej atmosféry, zázemia luxusných hotelových rezortov, starostlivosti špičkových wellness centier a štipky orientu. Turecko v sebe snúbi to najlepšie z obľúbených dovolenkových destinácií a naviac pridáva veľkú dávku neodolateľného šarmu. Neveríte? Tak čítajte!

1.Pláže takmer karibské  

Laguna Oludeniz, Turecko

Laguna Oludeniz, Turecko Shutterstock

Dávate prednosť dlhým pieskovým plážam, romantickým zálivom, divokým skaliskám alebo si radšej doprajete reflexnú masáž chodidiel jemnými kamienkami? Turecké pobrežie je pripravené na každý váš plážový rozmar. Vyberať môžete medzi preslávenou pieskovou Kleopatrinou plážou, plážou Kaputas skrytou medzi útesmi, pokojnou kamienkovou Konyaalti a stovkami ďalších, ktorých čistotu a bezchybný servis potvrdzuje i veľké množstvo udelených prestížnych Modrých vlajok.

Mrknite na ponuku zájazdov do Turecka

2. More ako v Grécku 

Modrá lagúna, Fethiye, Turecko

Modrá lagúna, Fethiye, Turecko Shutterstock

Prirovnávať krásu tureckého mora k nekonečnej modrej toho gréckeho na návšteve u tureckých priateľov by asi nebol najlepší nápad. Historické krivdy dvoch hrdých národov sú zakorenené príliš hlboko. Je len na vás, či sa rozhodnete tráviť svoju dovolenku pri brehoch Egejského či Stredozemného mora. Môžete sa spoľahnúť, že si užijete vodné radovánky v priezračne čistej vode plnej života, ako stvorenej pre divoké vodné športy, potápanie, plavecké rekordy i prvé nesmelé tempa.

Rozprávková krajina tureckej Kapadócie

Prečítajte si aj:

Rozprávková krajina tureckej Kapadócie

3. Klíma ako na Cypre

Rozkvitnutá ulica v Bodrume, Turecko

Rozkvitnutá ulica v Bodrume, Turecko Shutterstock

V Turecku má každé ročné obdobie svoje osobité kúzlo. Začiatok jari sa nesie v znamení poznávania historických pamiatok i prírodných krás, Veľkú noc už môžete stráviť na plážovom ležadle. Leto a i veľká časť jesene má príchuť soli, športových aktivít i bezstarostného leňošenia a pred nepríjemnou slovenskou zimou môžete uniknúť do zázemia štýlových wellness centier.

10 najkrajších pláží v Turecku

Prečítajte si aj:

10 najkrajších pláží v Turecku

4. Luxusné letoviská ako v Španielsku

Luxusné i historické letovisko Side

Luxusné i historické letovisko Side Shutterstock

Doniesli sa k vám zvesti o španielskej Marbelle, kde si svetové celebrity pri raňajkách pripíjajú šampanským alebo okázalých strediskách Playa de Muro či Alcúdia, v ktorých prístavoch kotvia jachty za milióny dolárov? I Turecko sa môže pyšnieť exkluzívnymi letoviskami, ktorých lesk nemajú na svedomí len luxusné hotely, ale i jedinečné historické pamiatky a okolitá príroda. Jedným z nich je malebné Side, ktoré si pre svoje milostné vyznanie vybrala i Kleopatra s Markom Antoniom. Päť hviezdičkové divadlo sľubuje výhľad na západ slnka nad Apolónovým chrámom, obrovský amfiteáter nádherné pláže i panoráma okolitých hôr.

Turecká líra - kompletný sprievodca

Prečítajte si aj:

Turecká líra - kompletný sprievodca

5. Historické skvosty ako vo Francúzsku  

Hagia Sofia, Istanbul

Hagia Sofia, Istanbul Shutterstock

Turecko sa môže pochváliť fascinujúcou históriou. I v prípade, že sa dejepis neradil medzi vaše obľúbené školné predmety, iste vám v pamäti utkvel príbeh o bájnej Tróji, veľkolepom Artemidinom chráme alebo obraz perly byzantskej architektúry – istanbulského chrámu Hagia Sofia. Na zaujímavé pamiatky sú bohaté i prímorské letoviská. Klenotom Tureckej riviéry je mesto Side. S krásnymi pieskovými plážami, prívetivým tieňom kamenných uličiek, romantickými rozvalinami Apolónova chrámu i obrovským rímskym amfiteátrom z 2. storočia pr.n.l.. Prechádzku Bodrumom, ležiacim na Egejskej riviére, vám spríjemní pohľad na mohutnú stredovekú pevnosť, historický prístav, rímsky amfiteáter či pozostatky jedného zo siedmych starovekých divov sveta – hrobku kráľa Mausóla.

6. Kulinárska jazda ako v Taliansku

Orientálne sladkosti a veža Maiden

Orientálne sladkosti a veža Maiden Shutterstock

Dovolenku v Turecku môžete poňať ako cestu svetom jedla. Pohľad pod pokrievku tureckých gazdiniek vás zanesie do Indie, Ázie, Grécka i na Balkán. Nešetrí sa tu mäsom, čerstvou zeleninou, vonným korením ani medom. Počas dovolenky zistíte, že miestna kuchyňa nie je len o kebaboch. Oslní vás i grilovaná zelenina, guličky z mletého mäsa, čerstvé ryby, chrumkavé zeleninové šaláty, ostro korenené omáčky i voňavá ryža či biely chlieb. Koniec hostiny patrí tradične šálke silného čierneho čaju so štedrou dávkou cukru alebo tureckej káve, ktorá nemá s obľúbeným nápojom našich maminiek nič spoločné.

7. Nákupy ako v Dubaji  

Trh v Istanbule

Trh v Istanbule Shutterstock

Ak vám vykúzli úsmev na perách kufor plný oblečenia a s radosťou podliehate nákupnej vášni, potom si vás zaručene získa atmosféra tureckých bazárov. Pre našincov, vyrastajúcich v domnienke, že ceny v obchodoch sú fixné, môže byť vyjednávanie spočiatku mierne diskomfortné, ale po krátkom tréningu vás skúsení obchodníci zaručene vtiahnu do hry. Na pultoch pretekajúcich hodvábnymi pašmínami, tričkami s lesklými nápismi, ručne tkanými kobercami, výrobkami z kože i medenými lampami, zaručene ulovíte kúsok, po ktorom vaše srdce túži.

Objavujte s nami Turecko

8. Príroda ako na Madeire

Vodopád Duden, Antalya, Turecko

Vodopád Duden, Antalya, Turecko Shutterstock

Turecko oplýva mnohými prírodnými krásami, nie len pri pobrežiach, omývaných hneď štyrmi morami. Len málo miest na Zemi vyžaruje tak magickú atmosféru ako divoká Kappadokia, ktorej rozprávkové komíny formovala erózia niekoľko miliónov rokov. Romantickou krásou uchvátia bazény v Pamukkale, veľkolepom diele prírody, ktoré nemá na svete obdoby. Jedinečná je i biblická hora Ararat, ktorej vrcholky pokrýva i uprostred horúceho leta snehová čapica. Temné hlbiny Vanského jazera, ležiaceho na východe krajiny, sú podľa povestí domovom tureckej obdoby Lochnesskej príšery. Matka príroda bola k Turecku štedrá i v oblasti národných parkov s množstvom vodopádov, jaskyňami, kaňonmi, strmými skaliskami, lúkami i hustými lesmi, ktoré slúžia ako útočište mnohým vzácnym druhom zvierat.

9. Aktivity pre malých i veľkých ako v Tunisku 

Apolónov chrám v Side

Apolónov chrám v Side Shutterstock

Či už ste dušou športovec alebo sa k pohybu donútite len úplne výnimočne, v tureckých letoviskách vyjdú v ústrety každej vašej športovej vášni. Tešiť sa môžete na prvotriedne golfové ihriská, tenisové kurty, strediská vodných športov, potápačské centrá i moderné fitness centrá. Vzniku nežiaducich tukových vankúšov, vzniknutých konzumáciou skvelých tureckých dezertov, zamedzia pravidelné hotelové lekcie aqua aerobiku, zumby, jogy či pilates. Malých cestovateľov nadchne návšteva niektorého z aquaparkov, ihrisko na minigolf, zábavné programy v hotelových mini kluboch i rodinná návšteva delfinária.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.