Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Rozprávková krajina tureckej Kapadócie

Balóny nad Kapadóciou

Balóny nad Kapadóciou

Oblasť Kapadócie, ktorá sa nachádza v centrálnom Turecku, konkrétne v Anatólii, ponúka svojim návštevníkom unikátne zážitky. Miestna krajina je plná hlbokých údolí, kaňonov, skalných homolí, viklanov, veží a ďalších prapodivných skalných útvarov, dokonca aj celých podzemných a nadzemných skalných miest. Tažko uveriť, že ide o výtvory samotnej prírody. Kto oblasť neuzrie na vlastné oči, neuverí.

Kapadócia, krajina prírodných divov

Názov oblasti Kapadócia pochádza z perzštiny a znamená „Krajina krásnych koní“. Možno svojmu názvu niekedy táto oblasť odpovedala, dnes je však v prvom rade krajinou prírodných divov, krajinou bizarných tufových pilierov všetkých tvarov a farieb. Za ich vznik môžu erupcie miestnych sopek, ktoré vyvrhli obrovské množstvo lávy, sopečného popoľa a ďalšieho vulkanického materiálu. Ich zmiešaním vznikla pomerne mäkká hornina, ktorá je svojimi vlastnosťami podobná pieskovcu. Poveternostné vplyvy, hlavne dážď, mráz a taktiež povrchové toky, vytvorili v priebehu tisícročí neuveriteľné prírodné dielo.

Kapadócia - krajina krásnych koní

Kapadócia - krajina krásnych koní

Kilometre chodieb a zdobené chrámy Kapadócie

V Kapadócii nenájdete len prírodné útvary, na mnohých miestach sa nachádzajú stopy ľudskej práce. Vzhľadom na dobré vlastnosti tufu, ktorý je ľahko opracovateľný, sa na mnohých skalných útvaroch a celých mestách podieľal človek. Je nutné poznamenať, že v tomto prípade je ľudský zásah na prospech veci. Ľudia v priebehu rokov vytvorili obrovské podzemné skalné mestá, medzi ktorými vedú kilometre a kilometre chodieb. Každý, kto toto magické miesto navštívi, musí zložiť klobúk pred úsilím, ktoré vynaložili vtedajší stavitelia mesta.

Podzemné chodby v Kapadócii

Podzemné chodby v Kapadócii

V meste podľa odhadov historikov žilo približne 20 tisíc obyvateľov, predovšetkým kresťanov, ktorí sa tu ukrývali pred prenasledovateľmi z radov Arabov, Rimanov alebo Osmanov.

Nájdených bolo množstvo bohato zdobených chrámov, kaplniek, kostolov a kláštorov a stále sú odkrývané nové a nové podzemné poklady tohto druhu.

Všetky cesty za krásami Kapadócie vedú z Göremu

Východzím bodom v oblasti Kapadócie je dedina Göreme, v ktorej žije asi dvetisíc obyvateľov. Leží v srdci rozprávkovej krajiny a je výbornou základňou pre pešie výlety do prekrásneho okolia bizarných skalných masívov. Vzhľadom na to, že Kapadócia je každoročne vďačným cieľom turistov z celého sveta a najmä z Japonska, Göreme je veľmi turisticky a tým pádom aj komerčne poznačený. Hotely striedajú reštaurácie, mnohé obchody a cestovné kancelárie, ktoré ponúkajú výlety po celej oblasti alebo výhliadkové lety balónom, napovedajú, že z pôvodnej tváre obce neostalo takmer nič.

Göreme

Göreme

Open Air Museum v Göreme

Kapadócia je plná skalných miest, no jedno je predsa len výnimočné, pretože sa tu dochovali najvýznamnejšie skalné maľby. Predstavuje jedno z najväčších bývalých mnišských stredísk na svete. Je tvorené rozsiahlym komplexom v skalách vykopaných kláštorov a kostolov s krásnymi freskami. Niektoré vzácne fresky boli poškodené nájazdníkmi, najväčšiu ujmu utrpeli tváre svätých na stenách. Okrem priestorov určených na bohoslužby a obrady si môžete prezrieť aj bývalé mníšske jedálne a noclahárne. Pri vstupe buďte pripravení na davy turistov, samozrejmosťou je platený vstup.

Open Air Museum

Open Air Museum

Jeden deň v Kapadócii nestačí

Celé územie sa rozkladá na ploche viac ako 300 km², na putovanie pomedzi tufové útvary si preto vyhraďte viac dní, nech o niektorú zo skalných krás neprídete. Môžete si najať sprievodcu, väčšinou vás miestom prevedie za jeden deň. Na jednej strane sa dozviete množstvo zaujímavých informácií, na druhej strane však neuvidíte všetko. To sa za jeden deň skutočne zvládnuť nedá.

Prekrásne skalné územie Kapadócie

Prekrásne skalné územie Kapadócie

Kapadócia je skutočne jedinečným kútom našej planéty. Súznenie prírody, ktorá počas rokov vyčarovala neskutočné skalné útvary a človeka, ktorý vlastnými rukami vybudoval veľkolepé skalné stavby, je úchvatné. Ak mierite do Turecka, zastavte sa na pár dní v Kapadócii a nechajte sa pohltiť touto kráso

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.