Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

6 najlepších jogových destinácií

Yoga

Yoga Shutterstock

Chcete prispieť k svojmu fyzickému i psychickému zdraviu a navyše spoznať kus sveta? Pokiaľ súhlasne prikyvuje, poďte sa spolu s nami pozrieť na miesta, kde pomocou obľúbeného cvičenia jogy posilníte nielen telo ale i ducha. Začať deň pozdravom slnka na pláži alebo bojovníkom v hustej džungli – to znie ako fantastický nápad nielen pre skúsených vyznávačov jogy, ale aj nováčikovia . V tomto článku sa dozviete, kde vo svete môžete cvičiť jogu priam v rajskom prostredí i čo je na jogovej ceste výnimočné. 

PrehľadPrečo jogaIndiaBaliSrí LankaKostarikaPortugalskoAmerika

Prehľad o joge

Joga je viac ako len šport – je to indické učenie, ktoré vzniklo v starovekej Indii a jej cieľom je zjednotiť myseľ, telo a ducha. Zahŕňa sériu fyzických pozícií, známych ako ásany, ako aj dýchacie techniky, meditáciu a praktiky všímavosti. Dokáže pomôcť jednotlivcom vypestovať si väčší zmysel pre súcit, láskavosť a empatiu voči sebe a ostatným. 

Fyzické polohy alebo ásany sú navrhnuté tak, aby natiahli a posilnili telo, zlepšili flexibilitu, rovnováhu a držanie tela a podporili celkové fyzické zdravie. Dýchacie techniky alebo pránájáma pomáhajú upokojiť myseľ, znížiť stres a úzkosť a zlepšiť funkciu pľúc. Meditácia a praktiky všímavosti sú tiež neoddeliteľnou súčasťou jogy, ktorá pomáha kultivovať pocit vedomia a vnútorného ticha, čo umožňuje praktizujúcim spojiť sa so svojím vnútorným ja a rozvíjať hlbšie pochopenie svojich myšlienok a emócií. 

Prečo práve jogová dovolenka?

Oproti dovolenke s wellness si na jogovom pobyte nielen odpočiniete , ale osvojíte si praktické prístupy jógy, ktoré môžete využiť aj doma na Slovensku. Na jogových pobytoch zažijete omnoho viac než len meditáciu, návod na správne dýchanie či fyzické cvičenie ásan. Svetové jogové strediská ponúkajú napríklad večery s varením, túry, ajurvédske kúry, detoxy, kurzy pre domácich majstrov či širokú škálu wellness procedúr. 

Cesta jogy je zaručeným zážitkom na celý život a zanechá vo vás spomienky, ktoré si budete navždy pamätať. Meditácie Vám dodajú silu a  umožnia zabudnúť na stres každodenného života a spolu s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi sa môžete dozvedieť viac o filozofickom učení jogy a naplno rozvinúť svoj potenciál. Ak Vás neoslovili jogové pobyty Digitálny detox. 

India: hlavné mesto jogy

Joga v Indií

Joga v Indií Shutterstock

Mekkou všetkých milovníkov jogy je mesto Rishikesh, ktoré je preslávené tým, že sa sem schádzajú tí najlepší jogoví inštruktori z celého sveta. Toto takzvané ,,hlavné mesto jogy '' sa nachádza na úpätí Himalájí a je považované za vysoko duchovné a pokojné miesto, ktoré každoročne priťahuje milióny návštevníkov z celého sveta. Spojenie mesta s jogou sa datuje do staroveku a verí sa, že veľký mudrc Patanjali, ktorému sa pripisuje písanie jogových sútier, meditoval práve v Rishikesh. Mesto ponúka má širokú škálu kurzov jogy a tréningových programov, od začiatočníkov až po pokročilých. 

Na tomto magickom mieste si môžete okrem vrcholných asán dopriať aj kúpeľ v posvätnej rieke Ganga, ktorá  preteká mestom a o ktorej hindovia tvrdia, že očisťuje telo i dušu a veriaceho zbaví všetkých hriechov.

Taj Mahal: Výraz lásky a symbol Indie

Prečítajte si aj:

Taj Mahal: Výraz lásky a symbol Indie

Bali: čarovný ostrov

Shutterstock

Výlet na Bali je pre vyznávačov trendovej jogy nevyhnutnosťou. Indonésky ostrov láka bezstarostnou atmosférou, fantastickými plážami a sýtozelenou džungľou. Pokojný spôsob života a duchovno je tu cítiť doslova na každom kroku a miesto tak nabáda k zastaveniu a hľadaniu harmónie. 

Väčšina stredísk jogy na Bali sa nachádza v zaostalých oblastiach, zastrčených v palmových lesoch ostrova. Často tu na vás čaká malý raj: salóniky, kde môžete meditovať spolu s vôňou kadidla, hojdacie siete, ktoré pozývajú k odpočinku a samozrejme kurzy jogy. V typických balijských letoviskách môžete očakávať autentické bungalovy, vyrobené z prírodných materiálov ako je bambus, zariadené  podľa princípov Feng Shui.

Dobrodružné Bali: Výšľap na posvätný vulkán Agung

Prečítajte si aj:

Dobrodružné Bali: Výšľap na posvätný vulkán Agung

Tip: Pri návšteve nevynechajte ani mestečko Ubud, ktoré je kultúrnym srdcom ostrova a každoročne sa tu organizuje festival tanca a jogy – Bali spirit Festival, ktorého sa nemôžu dočkať milovníci jogy z celého sveta. 

Dovolenka na Bali

Srí Lanka: raj pod palmami

Sri Lanka

Sri Lanka Shutterstock

Ázijský ostrov Srí Lanka víta zasvetencov jogy, ktorí sa chcú zároveň vydať na cestu za dobrodružstvom. Mnohé rezorty na Srí Lanke ponúkajú okrem denných lekcií jogy aj kurzy surfovania, v ktorých si môžete precvičiť aj fyzickú rovnováhu. Na safari v džungli môžete vidieť opice langur Alfong, exotické vtáky a dokonca jazdiť na slonoch. Budhistická kultúra je vám priblížená aj v skrytých chrámoch na Srí Lanke a umožňuje vám hlbšie sa ponoriť do duchovného sveta.

Na Srí Lanke sa tradícia jogy s meditáciou spája s ajurvédou. Počas ajurvédskej kúry sa stimulujú samoliečebné sily vášho tela prostredníctvom celotelových masáží, kvetinových kúpeľov a procedúr s vonnými olejmi. Ajurvédske jedlá sú obzvlášť zdravé a obsahujú nielen tropické ovocie, exotické korenie a čerstvú zeleninu, ale aj regionálne pochúťky z okolitých trhov. Na ázijskom ostrove na vás čakajú aj jemné masáže a rozsiahle kúpeľné procedúrySrí Lanka ponúka ideálny východiskový bod pre začiatočníkov a pokročilých študentov, ktorí chcú spojiť svoju jogovú cestu s budhistickou kultúrou, fyzickou aktivitou, vzrušujúcou divočinou a krásou prírody.

Najkrajšie pláže Srí Lanky

Prečítajte si aj:

Najkrajšie pláže Srí Lanky

Kostarika: čistá príroda

Costa Rica

Costa Rica Shutterstock

Miesto, kde má zeleň tisíc odtieňov, príroda láka nedotknutou krásou a ľudia tu sú vraj najšťastnejší na celom svete. To nie je obyčajný sen, taká je Kostarika! Zbaľte si svoj obľúbený športový úbor a vyrazte na jogovy retreat do Nosara alebo Santa Cruz. V exotickom raji Strednej Ameriky zažijete najlepšie hodiny jogy svojho života. V tichej prírode, obklopení tropickými dažďovými pralesmi a strmými sopkami, môžete nájsť svoju vnútornú rovnováhu a relaxovať na osamelých piesočnatých plážach.  

Vystúpte na jeden z kordillerských vrcholov, kde sa vám naskytne výhľad doslova od mora k moru a uvidíte tak vlny Atlantiku i Pacifiku. Zastavte sa, upokojte svoju myseľ, prežite svoje asány naplno a vnímajte každý nádych tunajšieho čistého vzduchu. Potom ochutnajte miestnu lahodnú kuchyňu aj kávu a pochopíte, v čom tkvie kúzlo radostného života miestnych. Užite si Kostariku v duchu Pura vida, teda životného hesla a posolstva pozitívnej energie, ktorou sa tu tak ľahko „nakazíte“. Pozorujte prales, splyňte s vlnami, počúvajte zvuky lesa, radujte sa a hlavne – len žite.

Portugalsko: ostrovná pohoda

Shutterstock

Pokiaľ sa vám nechce cestovať za hranice Európy, naordinujte si svoje antidepresívum v podobe jogových lekcií na zlatistých portugalských plážach medzi skalnatými útesmi.  Portugalsko so svojimi malebnými plážami, krásnou krajinou a uvoľneným životným štýlom poskytuje ideálne prostredie na relaxáciu a vnútorné uvažovanie. V divoko romantickom či luxusnom Portugalsku vládne rozmanitosť, aj keď ide o jogu. 

11 málo známych miest Portugalska, ktoré budete chcieť navštíviť

Prečítajte si aj:

11 málo známych miest Portugalska, ktoré budete chcieť navštíviť

Oddychovať môžete v luxusnom hoteli na kvetinovom ostrove Madeira, kde vás ranné hodiny jogy v miestnostiach zaliatych svetlom nabudia novou energiou. Na ceste za pokojom Vás čakajú parné kúpele, sauny či wellness zóny . 

Ak dávate prednosť niečomu autentickejšiemu, skúste jogu v Algarve, región na juhu krajiny známy svojimi krásnymi plážami, úžasnými útesmi a teplým počasím. Algarve ponúka širokú škálu jogových pobytov, od luxusných kúpeľných stredísk až po cenovo výhodné relaxačné centrá. Či už ste začiatočník alebo skúsený cvičenec, v Portugalsku nájdete miesto na cvičenie jogy, ktoré uspokojí vaše potreby. Ubytovať sa môžete v útulných penziónoch, ktoré vám ponúkajú dostatok pokoja a ticha s veľkým citom pre detail. 

Objavte kúzlo Portugalska

Amerika: životný štýl hip jogy

Shutterstock

Rovnako ako vo zvyšku západného sveta sa aj v Spojených štátoch začala joga získavať obľubu až v 20. storočí, ale odvtedy záujem o ňu masívne rastie. Dokonca do tej miery, že táto časť zemegule je aktuálne doslova napchatá tými najlepšími inštruktormi z celého sveta. 

8 najkrajších prírodných bazénov v Európe

Prečítajte si aj:

8 najkrajších prírodných bazénov v Európe

V Kalifornii je joga už dlho trendovým športom a na slávnej pláži Santa Monica môžete kedykoľvek počas dňa vidieť jogové skupiny, ako robia pozdravy slnku a kobry s výhľadom na šíre more. Ak chcete byť jedným z hip jogínov, môžete si rezervovať výlet jogy na krásnej pláži Santa Barbara. Okrem jogy vás tu čakajú túry do prírody a bylinky, masáže, pilates, kajak, prednášky a meditácie v prírode. Nocujete v jurtách a tiež jete hlavne vegetariánske jedlá či regionálne jedlá.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.