Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie vodopády sveta

Najkrajšie vodopády sveta

Najkrajšie vodopády sveta

Priezračné vodopády bývajú obľubeným turistickým cieľom. Čo je na valiacje sa vode také vzrušujúce? Jedny z najkrajších divov prírody uchvacujú svojou silou, mohutnosťou, nikdy nekončiacim ohlušujúcim hukotom. Už od nepamäti budia zaslúženú pozornosť aj patričný rešpekt. Ktoré z vodopádov patria k tým najkrajším na svete?

Niagarské vodopády (Kanada/USA)

Nie sú najvyššie ani najsilnejšie, a napriek tomu patria k najnavštevovanejším vodopádom sveta. Čím si zaslúžili tak obrosvkú pozornosť? Preslávené vodopády, ktoré tvorí rieka Niagara, uctievali už prví obyvatelia Ameriky, Indiáni. Už vtedy vedeli, že hrmiaca masa vody padajúca z cca 55 metrovej výšky je niečo mimoriadné. Od tých dôb sa toto výletné miesto stalo cieľom miliónov turistov z celého sveta. Niagarské vodopády si najlepšie prehliadnete na vyhliadkovej výletnej lodi, ktorá vás zavezie priamo pod samotné vodopády. Pokiaľ bude počasie slnečné, môže uvidieť cez kvapky vody, ktoré od vodopádov odlietavajú, krásnu dúhu.

Niagarské vodopády

Niagarské vodopády

Gullfoss (Island)

Neďaleko Reykjavíku sa nachádza najmohutnejší európsky vodopád, islandský krásavec Gullfoss (Zlatý vodopád). Vodopád ležiaci na rieke Hvítá tvorí dvojitá kaskáda, pričom prvý spád meria 11m, druhý 22m, oba mieria do úzkeho, 2,5km dlhého kaňonu. Za slnečného počasia môžete nad vodopádom vidieť nádherný úkaz, farebnú dúhu, ktorá zážitok z krásneho miesta niekoľkonásobne zosíli.

Gullfoss

Gullfoss

Viktóriine vodopády (Zimbabwe /Zambia)

Ohromujúce Viktóriine vodopády, ktoré pomenoval škótsky cestovateľ David Livingstone podľa britskej kráľovnej Viktórie, tvoria prirodzenú prírodnú hranicu medzi Zimbabwe a Zambiou. Jedne z najväčších vodopáov na svete padajú do hĺbky 180 m, pričom ich šírka je neskutočných 1800 m. Mohutný tok rieky Zambezi rútiaci sa z útesu do nebezpečných hĺbín si môžete prehliadnúť z mnohých nádherných vyhliadok, prakticky zo všetkých uhlov. Prúd vody je tak mohutný, že sa na žiadnej z nich nevyhnete menšej či väčšej spŕške vody. Hučiaci, nespútaný živel spôsobuje neustály dážď, avšak v opačnom smere - zospodu hore.

Viktóriine vodopády

Viktóriine vodopády

Ouzoud (Maroko)

Vodopády Ouzoud patria k najpôsobivejším a aj najnavštevovanejším výletnym miestam Maroka. padajú z výšky 110 m a tvoria pod sebou kúzelné jazierka, v ktorých je povolené kúpanie. Príležitosť osviežiť svoje telo v krištáľových hlbočinách využívajú predovšetkým miestni obyvatelia. Vodopády sú tvorené tromi hlavnými a niekoľkými malými vodopádmi. V okolí sa nachádzajú rozsiahle olivové háje, v ktorých žijú početné kolónie makakov. Pri troche šťastia určite nejakého jedinca, či dokonca celú tlupu vyvádzajúcu v korunách stromov zahliadnete.

Ouzoud

Ouzoud

Iguazú (Argentína/Brazília)

Vodopády Iguazú, ležiace na rovnakomennej rieke na hraniciach Brazílie s Argentínou, sú označované ako najrozsiahlejšie na svete. A nie náhodou, veď sa rozkladajú na takmer troch kilometroch šírky. Skladajú sa z 275 jednotlivých vodopádov, ktoré spoločne vytvárajú jeden veľký, fascinujúci celok, ktorý predčí svojou šírkou Viktóriine a výškou Niagarské vodopády. Komplex vodopádov je najlepšie navštíviť z oboch strán, z brazílskej aj argentínskej, pretože každá ponúka iný pohľad a zážitok.

Vodopády Iguazú

Vodopády Iguazú

Vodopády Kaieteur (Guyana)

Vodopády Kaieteur nazývané aj Vodopády mrtvého muža nesmú v rebríčku najkrajších vodopádov sveta chýbať. So svojou impozantnou výškou 226 m strčia do kapsy aj slávnejšie Niagarské vodopády. Obklopené sú hustým dažďovým pralesom a patria medzi najväčšie turistické atrakcie Guyany, hoci sa im tá pravá masová turistika zatiaľ vyhýba. Pri tak veľkej mase vody (cca 660 m³), ktorá každú minútu padá z obrovskej výšky, pripomína ich zvuk zlovestné dunenie hromu.

Vodopády Kaieteur

Vodopády Kaieteur

Salto Angel (Venezuela)

Najvyšší vodopád sveta predvádza svoej nikdy sa nekončiace prírodne divadlo vo venezuelskom národnom parku Canaima. Nespútaná voda tohto gigantu medzi vodopádmi sa rúti zo stolovej hory Auyan tepui (Diablovej hory) za ohlušujúceho rachotu do závratnej, 979 metrov meriacej hlbiny. Čo sa týka celkovej dĺžky vodopádu, Salto Angel nemá vo svete konkurenciu.

Za zmienku stoja neobvyklé okolnosti, ktoré viedli k pomenovaniu tohto "veľkovodopádu". Aj keď bysa mohlo zdať, že názov má niečo dočinenia s anjelskými bytosťami, nie je to tak. V roku 1937 chcel pilot Jimmy Angel pristať na hore Auyán-tepui, z ktorej voda padá, miesto toho ale nabúral priamo do vodopádu. I keď nebol jeho objaviteľom (vodopád bol objavený dávno pred tým), vďaka historke o nehode, ktorá sa rozniesla doslova po celom svete, nesú vodopády jeho meno.

Salto Angel

Salto Angel

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.