Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Turecká líra - kompletný sprievodca

Pouličné občerstvenie v Istanbule

Pouličné občerstvenie v Istanbule

Plánujete letnú dovolenku a do popredia vašeho záujmu sa dostali nádherné turecké pláže? Potom nie je na škodu zistiť si pár dôležitých informácií o miestnej mene - tureckej líre. S dobrou znalosťou aktuálneno kurzu aj hodnoty tovaru budete mať lepšiu vyjednávaciu pozíciu napríklad pri nákupe na tradičnom bazáre. Miestni predavači sú majstri svojho remesla, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je vyjednávanie. A to má svoje nepísané pravidlá, ktoré je potrebné ctiť. Dobrý dojem z dovolenky by vám, podobne ako mne, mohol pokaziť nákup kilogramu broskýň za cenu luxusného ruského kaviáru.

Turecká líra sa predstavuje

Turecká líra (TRY) je oficiálnou menou Tureckej republiky a Severocyperskej tureckej republiky. Jedna líra sa skladá zo 100 kurušov (kr). Bankovky sú vydávané v nominálnych hodnotách 100, 50, 20, 10, 5 a 1 turecká líra. Na lícnej strane bankoviek je vždy vyobrazený turecký štátnik, vojvodca a prvý prezident Tureckej republiky Mustafa Kemal Atatürk. Rub tureckej líry patrí ďalším významným tureckým rodákom. Pre nákupy drobností si môžete pripraviť mince v hodnote 1 TRY a drobnejšie 50, 25, 10, 5 a 1 kurus. Aj mince zdobí portrét slavného Mustafy Kemala  Atatürka.

Nová mena bola v Turecku zavádzaná od roku 2005, kedy bolo z pôvodnej líry odstránených šesť núl, a tak dodnes niektorí obchodníci počítajú ceny tovaru v miliónoch. Jeden milión je synonymom pre jednu novú tureckú líru. Už od konca 20. storočia sa štát potýka s veľmi vysokou infláciou. Turecká mena zažila koncom minulého roka vplyvom ekonomickej krízy prudký prepad. Kurz tureckej líry voči americkému doláru sa počas krátkeho časového úseku znížil až o štvrtinu. Turisti si tak mohli za svoje úspory nakúpiť viac tovaru. Ani v tomto roku nie je kurz líry príliš stabilný ani predvídateľný. V krajine prebieha rýchla inflácia, dosahujúca až 15 % za rok. Minulý rok sa kurz ustálil na 0,16€ za 1 tureckú líru. Ekonomický experti predpokladajú kurzu tureckej líry aj naďalej klesajúci vývoj.

Turecká líra - bankovky a mince

Turecká líra - bankovky a mince

Kde získať turecké líry? 

Ideálnym spôsobom platenia na dovolenke v Turecku je platba kartou alebo výmena v niektorej z miestnych zmenáreň. V dovolenkových rezortoch narazíte na zmenáreň doslova na každom kroku. Prvé vám padnú do oka už na letisku, v hotelovej recepcii aj blízko turistických atrakcií. Skúsení turisti odporúčajú výmenu v zmenárňach situovaných blízko bánk. Konkurenčné prostredie zaručí férový kurz. Ak nie ste, podobne ako ja zdatní v počítaní, tak si môžete vymeniť priamo v niektorej z bánk, kde je však nutné počítať s vyšším poplatkom za zmenu. V turistických rezortoch možno bez problémov platiť aj eurami alebo americkými dolármi. Vašu peňaženku tým však príliš nepotešíte. Obchodníci si obvykle ceny neúmerne navýšia a napríklad v reštauráciách zaplatíte aj dvojnásobnú čiastku. Peniaze si môžete vybrať aj z bankomatov, ktoré sú veľmi spoľahlivé. A podľa typu vašej karty zaplatíte za výber približne 0,5 % z vyberanej čiastky. Platba kartou priamo v obchodoch alebo na recepcii je tiež obvyklá, ale buďte pripravený, že nie každý obchodník tento typ platby uvíta. Ani bezkontaktné platby nie sú v krajine na pomedzí Európy a Ázie úplne bežné.

Kde zmeniť turecké líry?

Kde zmeniť turecké líry?

Orientačné ceny v Turecku 

Cenová hladina v turistických letoviskách je podobná ako v tuzemsku. Na bazároch a v menších obchodoch je možné o cene tovaru vyjednávať. Tureckí obchodníci vyjednávajú radi a s potešením vám svoje umenie predvedú. Výsledkom môže byť až o tretinu nižšia cena. Príklady cien, za ktoré ste si mohli nakúpiť v prímorských letoviskách počas minulého roku sú uvedené v tabuľke.

Balená voda 0,33 l

1,30 TRY

Paradajky 1 kg

3,40 TRY

Chlieb

2,10 TRY

Fľaša vína 0,75 l

35 TRY

Pivo 0,5 l

7 TRY

Broskyne 1 Kg

3,40 TRY

Melón 1 Kg

2,50 TRY

Coca Cola 0,33 l

3,70 TRY

Uhorka 1 kg

2,40 TRY

Balíček cigariet

13 TRY

Mlieko 1 l

2,60 TRY

Espresso

5,70 TRY

Taxi 1 km

3,30 TRY

Jedlo pre 2 osoby v tradičnej reštaurácií

70 TRY

Cheesburger

6 TRY

Menu v Mc Donald ´s

20 TRY

Grand Bazaar v Istanbule

Grand Bazaar v Istanbule
 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.