Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Plážové vlajky: Viete, čo znamenajú ich farby a na čo si dávať pozor?

Červená vlajka na pláži

Červená vlajka na pláži Shutterstock

Už sa nemôžete dočkať až dorazíte do svojej vysnívanej destinácie a skočíte priamo do mora? Okrem výberu krásnych plaviek, správneho opaľovacieho krému či dokonalého miesta na pláži by ste mali venovať pozornosť aj výstražným vlajkám. Mohlo by sa zdať, že ich prítomnosť na pláži je iba štýlovým doplnkom, farebne ladiacim s pracovným odevom miestnych plavčíkov. Nenechajte sa zmiasť, ich znalosť Vám zaručí pokojnejšiu dovolenku bez zbytočných drám. 

Zelená

Vidíte nad vašou obľúbenou plážou zelenú vlajku? Máte šťastie, nič nebráni tomu, aby ste si bez obáv užili vodné radovánky aj keď plávanie nepatrí medzi vaše silné stránky.

Vyberte si zájazd pre ideálnu plážovú dovolenku

Žltá

Farba slnka značí vyššiu mieru rizika. Ideálne je nepreceňovať svoje sily a pohybovať sa len v miestach, kde dosiahnete nohami na morské dno. Zradné morské prúdy a nevyspytateľné vlny netreba podceňovať. Rodičia by nemali spustiť svoje ratolesti z očí ani na okamih.

Červenožltá

Kombinácia červenej a žltej dáva na vedomie, že na danom úseku pobrežia Vás strážia kvalifikovaní plavčíci. Okrem skvelej príležitosti k štýlovej póze pri strážnej veži máte istotu, že vaše plavecké kúsky ocenia školení profesionáli.

Žltočervená vlajka na pláži

Žltočervená vlajka na pláži Shutterstock

Červená

Podobne ako v cestnej premávke znamená červená vlajka stopku. Nebezpečne veľké vlny, zradné spodné prúdy alebo blížiaca sa búrka velí opustiť pláž a vrhnúť sa v ústrety nákupom či poznávaniu dovolenkovej destinácie . Dve nad sebou umiestnené červené vlajky značia extrémne nebezpečenstvo. Upozorňujú aj na prítomnosť žralokov pri pobreží.

4 dôvody prečo vyraziť na dovolenku do Ománu

Prečítajte si aj:

4 dôvody prečo vyraziť na dovolenku do Ománu

Čierna

Jedna alebo tiež dve červené vlajky nad sebou upozorňujú na najvyššiu mieru nebezpečenstva, kedy nie je dobré pohybovať sa po pláži. Pred poryvom vetra, extrémne silným spodným prúdom a ďalším rozmarom počasia je lepšie vzdorovať na hotelovej izbe alebo v štýlovej reštaurácií.

Čiernobiela šachovnica

Farebná kombinácia dôverne známa všetkým futbalovým fanúšikom značí miesto vyhradené vodným strojom. Pokiaľ sa nechystáte brázdiť nekonečné morské diaľavy na palube lode, člna, surfu či skútra, potom sa radšej presuňte do iných vôd.

Objavujte s nami svet

Oranžová

Veterný rukáv farby smetiarskeho vozidla ukazuje smer vetra. Ak fúka smerom od pevniny k moru, platí zákaz používania nafukovacích kruhov a lehátok. Pootočte svoj slnečník a pustite sa do čítania svojej obľúbenej knihy alebo skúste pokoriť minuloročný rekord v rýchlosti zahrabania hlavy rodiny do piesku.

Bulharsko ako ho nepoznáte

Prečítajte si aj:

Bulharsko ako ho nepoznáte

Fialová

Relaxačná fialová farba varuje pred zvýšeným výskytom nebezpečných morských tvorov. Pokiaľ nestojíte o blízke stretnutie s medúzou, morským ježkom či rajou nezostáva vám nič iné, než skúsiť šťastie na niektorej z okolitých pláží.

Modrá

Rozhliadnite sa. Vidíte modrú vlajku? Môžete si pogratulovať! Svoju dovolenku strávite v mieste s dokonale čistým morom a skvelým plážovým servisom. Najväčším počtom pláží, ocenených Modrou vlajkou EÚ sa pýši Španielsko, nasledované Gréckom.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.