Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zažite najkrajšie surferské destinácie na vlastnej koži

Ste vášnivým surferom a hľadáte dokonalý zážitok z jazdy na vlnách? Alebo ste amatér a chcete vyskúšať tento adrenalínový šport? Nehľadaj ďalej! V tomto článku vás vezmeme na vzrušujúcu cestu, aby ste preskúmali najlepšie destinácie na surfovanie po celom svete. 

Trošku z histórie surfovania

Surfovanie, často oslavované ako „šport kráľov“, uchvacuje srdcia ľudí už po stáročia. Surfovanie so svojimi koreňmi hlboko zakorenenými v kultúrach starovekej Polynézie sa vyvinulo z posvätného rituálu na globálny fenomén, ktorý očarí milióny ľudí vzrušením z jazdy na vlnách. Pridajte sa k nám, keď sa vydáme na historickú cestu, po stopách pôvodu, kultúrneho významu a transformačnej cesty surfovania v priebehu vekov.

Zaujímavý fakt: Surfovanie bolo tradične elitnou a posvätnou ostrovnou aktivitou. Avšak po druhej svetovej vojne, s väčším množstvom voľného času spojeného s plážovými filmami, surfovou módou a show s názvom Gidget, sa surfovanie stalo komercializovaným priemyslom. 

Najlepšie miesta na surfovanie: 

Či už ste začiatočník alebo pokročilý surfer, tieto neuveriteľné miesta ponúkajú množstvo vĺn, ktoré vyhovujú každej úrovni zručností. Od tropických rajov až po odľahlé pobrežné mestá, pripravte sa na jazdu na vlnách v niektorých z najúchvatnejších miest na Zemi. Takže chyťte dosku a poďme sa ponoriť do sveta blaženosti surfovania!

Dominikánska republika

Tunajšie pláže Cabarete a El Caletón sú vyhlásenou modlou surferov z celého sveta a len ťažko budete hľadať konkurenciu. Všade okolo vás sa rozprestiera tropický raj, jemný biely piesok a priezračná voda. V blízkosti však narazíte aj na nespočetné množstvo reštaurácií, barov a nočných podnikov. Surfing je tu v podstate náboženstvom a okrem húfov športovcov v neopréne, vás o tom presvedčí aj fakt, že tu zákonom obmedzili výšku stavieb na pláži. Dôvod je prostý, o domy sa nesmie lámať vietor, aby mali surferi tie najlepšie podmienky.

Plážové vlajky: Viete, čo znamenajú ich farby a na čo si dávať pozor?

Prečítajte si aj:

Plážové vlajky: Viete, čo znamenajú ich farby a na čo si dávať pozor?

Srí Lanka

Ostrovný štát v Indickom oceáne patrí v oblasti surferských rajov medzi relatívnych nováčikov, o to viac je však medzi krotiteľmi vĺn populárny. A nie je sa čomu diviť. Usmievaví a otvorení ľudia, lahodný cejlónsky čaj, budhistické chrámy, priateľskí slony, čarovné národné parky a oceán, ktorý s radosťou otvorí svoju náruč milovníkom leňošenia aj nedočkavým surferom. Srí Lanka v preklade znamená žiarivá alebo šťastná krajina. A vy si buďte istí, že žiariť šťastím budete, až uvidíte miestne pobrežie a mocnú silu tunajšieho vlnobitia. Pokiaľ ste na doske ako doma, vyrazte do Kikkaduwa či Arugam Bay. Ani začiatočníci neprídu skrátka a pri svojom prvom oťukávaní so surfom ocenia napríklad pokojnejšie vody v oblasti Weligama.

Kanárske ostrovy

Osem španielskych ostrovov, na ktorých je celoročne príjemne teplé počasie vám učaruje svojou rozmanitosťou. Čakajú vás tu obrovské piesočné duny alebo naopak pláže s čiernym sopečným pieskom, tyrkysový oceán, kvety aj zvieratá, ktoré nenájdete nikde inde na svete a vysmiati obyvatelia, ktorí slovo stres nemajú v slovníku. Pokiaľ hodláte chytiť dosku a vrhnúť sa do vĺn Atlantického oceánu, smelo vyrazte na pláže El Jablito a Corralejo na severe ostrova Fuerteventura. Nudiť sa nebudete ani na Gran Canaria. Surferi z celého sveta si tu dávajú dostaveníčko na Playa del Ingles v Maspalomas alebo v oblasti Confital, kde vlny dosahujú úctyhodnú výšku.

Dovolenka na Kanárskych ostrovoch

Havajské ostrovy

Bol by hriech hovoriť o surfovaní a nespomenúť Havaj. Práve tu sa vo vlnách Tichého oceánu táto bohatá činnosť zrodila. Voda je v tomto tropickom raji celoročne tak teplá, že sa dajú hodiny oddávať slaným radovánkam bez neoprénu. Pokiaľ sa vydáte na legendárnu pláž Waikiki, môže sa vám ľahko stať, že vám z vody zamáva obrovská morská korytnačka, pre ktoré je tento kúsok sveta ideálnym útočiskom. Navyše sa tu surfovať naučia aj úplní nováčikovia. Pokiaľ sa cítite pevní a máte dostatok skúseností, výzvou bude pláž Pipza Banzai na ostrove Oahu, kde sa dočkáte veľkolepých vĺn, ktoré využívajú aj usporiadatelia tých najprestížnejších surferských závodov sveta.

Portugalsko

Nádherná krajina, ktorá ponúka podmanivú kombináciu dych vyrážok, starobylých miest, hipsterských kaviarní, nekonečných pláží i dokonalý duševný detox. A okrem toho nepreberné množstvo vĺn, ktorých sa nemusí báť ako surfom nepoľúbení, tak fajnšmekri, ktorí sa na doske snáď narodili. Necelú hodinu severne od hlavného mesta Lisabonu nájdete Ericeira, mekku surfovania a domov jednej z najväčších portugalských surferských komunít. Nachádza sa tu nespočetné množstvo škôl s tými najlepšími inštruktormi a vlnobitie všetkých úrovní, takže pokiaľ vábeniu tohto športu stále odolávate, práve tu máte perfektnú príležitosť začať.

Užite si leto v úžasnom Portugalsku

Bali, Indonézia

Naše surferské putovanie zakončíme v Indonézii, konkrétne na obľúbenom Bali. Turisticky populárne súostrovie je plné kontrastov. Pokojný spôsob života a duchovno je tu cítiť doslova na každom kroku, a tak niet divu, že mnoho cestovateľov svoju návštevu využije na zastavenie sa a hľadanie harmónie. Môžete tu pri východe slnka cvičiť jogu na pláži, alebo chytiť dosku a vydať sa v ústrety vábeniu oceánu. Divokejšie vlny, s ktorými sa s gustom popasujú skúsenejší surferi, narážajú do južného pobrežia na polostrove Bukit. Menej pokročilí a začiatočníci sa potom sústreďujú do okolia Kuta Beach, kde je voda o poznanie pokojnejšia a okrem surferských škôl, tu nájdete mnoho miestnych samozvaných učiteľov, ktorí cudzincov ochotne zasvätia do tajov božského športu.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.