Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7 dôvodov, prečo zvoliť dovolenku na Bali

Bali, Indonézia

Bali, Indonézia

Exotika, životný štýl, uvoľnená atmosféra, pikantné jedlo a bohaté dedičstvo. To je len pár dobrých dôvodov na návštevu ostrova sopečného pôvodu, ktorý patrí k najnavštevovanejším v Indonézii. Vychutnajte si dostatok slnečného svetla a nádherné modré nebo aj v najhustejšie osídlených mestách vďaka nízkym budovám a neprítomnosti mrakodrapov. Existujú veci, ktoré dávajú Bali jeho celkovú magickú príťažlivosť. Ktoré to sú?

1. Krásne počasie po celý rok

Lákavé tropické podnebie a rozsiahle denné svetlo robia tento ostrov osem stupňov južne od rovníka najlepším cieľom pre milovníkov pláže – najmä tých, ktorí si chcú užívať slnko, surfovanie a hebký piesok. Každý deň tu v priemere prináša 12 až 13 hodín svetla, takže budete mať veľa času na to, aby ste vyskúšali rôzne aktivity a prezreli si najkrajšie pamätihodnosti, ktoré Bali ponúka.

Bali ponúka krásne počasie po celý rok

Bali ponúka krásne počasie po celý rok

2. Úchvatné pláže

Bali má bohatú kolekciu nádherných pláží, z ktorých každá má vlastný osobitý charakter a jedinečné čaro. Populárne piesočné pláže nájdete na južnom pobreží. Patrí k nim najznámejšia a surfermi ospevovaná šesťkilometrová Kuta so zlatistým pieskom, na ktorej nájdete zábavné nočné podniky, kluby a obchodíky. Pokojnejšími, avšak nemenej obľúbenými sú pláže Nusa Dua a Sanur, ktoré majú dobré podmienky na plávanie. Na severnom a západnom pobreží sa nachádzajú pláže s nápadne čiernym pieskom a medzi nimi nájdete aj ospalé, nerušené zálivy.

Pláž Kelingking, Bali

Pláž Kelingking, Bali

3. Mystické chrámy

Bali je domovom nespočetných chrámových komplexov, rozprestierajúcich sa po celom ostrove od vrcholkov hôr až po vápencové útesy a nížinaté pobrežia. Starodávne stavby nie sú iba archeologickými miestami a tichými svedkami zaujímavej minulosti. Stále sú plne funkčné a vo veľkom využívané pri pestrých chrámových slávnostiach a pravidelných výročiach.

Vstup do jedného z chrámov na Bali

Vstup do jedného z chrámov na Bali

4. Pohostinní ľudia

Niektorým destináciám chýba istý „ľudksý dotyk“, to však nie je prípad ostrova Bali, ktorý sa pýši svojou pohostinnosťou. Obyvatelia, oslavujúci každú stránku života nejakým rituálom a veselosťou, ňou priam hýria. V hoteloch aj mimo nich sa ľahko zoznámite a vytvoríte si nových priateľov. Bude to jednoduchšie, než ste pravdepodobne čakali.

Obyvatelia Bali

Obyvatelia Bali

5. Kvalita za rozumnú cenu

Návšteva ostrova Bali je možno takmer pre každého. Hoci niektoré z plážových letovísk sú trochu preplnené a luxusné, existujú spôsoby, ako získať dovolenku pomerne lacno. Napríklad sa môžete vyhnúť prepychovým francúzskym či talianskym reštauráciám a namiesto nich vyskúšať balijská jedla v stánkoch na ulici, kde sa predávajú tradičné pokrmy. Z nákupných skúseností sa môže v niektorých oblastiach, kde je možné tvrdo vyjednávať, stať aj zábava. Prezrite si ponuku umeleckých trhov s množstvom remeselných výrobkov. Mnohé vyhľadávané atrakcie ostrova, ako sú pláže, chrámy a kráľovské paláce, nevyžadujú vstupenky ani cestovné. Na tom všetkom sa dá šikovne ušetriť.

Vyskúšajte balijskú kuchyňu

Vyskúšajte balijskú kuchyňu

6. Unikátna kultúra

Balijskú kultúra je jedinečná a známa predovšetkým vďaka bohatému a živému umeniu. Rôzne formy tanca a hudby urobili z miestnej kultúrnej scény jednu z najrozmanitejších a najzaujímavejších na svete. Hlavný vplyv na jej vývoj mal hinduizmus, tunajšie prevládajúce náboženstvo. Hudba, dráma, tanec aj kostýmy spoločne utvárajú sviatok všetkých zmyslov počas spomínaných chrámových slávností. Staňte sa súčasťou niektorého z mnohých pôsobivých festivalov.

Spoznajte unikátnu kultúru Bali

Spoznajte unikátnu kultúru Bali

7. Surfovanie na svetovej úrovni

Bali je rajom surferov, a to ako tých profesionálnych, tak aj úplných začiatočníkov vďaka početným a kvalitným surferským školám. Najlepšie miesta na surfovanie sa vyskytujú na južnom pobreží a okolo polostrova Bukit. Tie sú však výhradne pre pokročilých, pretože zvyčajne zahŕňajú útesy a väčšie vlny v porovnaní s pokojnejšími plážami Kuta a Legian.

Surfovanie na Bali

Surfovanie na Bali

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.