Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Srí Lanka: Ostrovný raj s bohatou kultúrou, tropickým podnebím a exotickou kuchyňou

Ponorte sa do sveta čajových plantáží, vydajte sa na vzrušujúce safari s divokou zverou alebo sa regenerujte  pomocou liečebného umenia ajurvédy - Srí Lanka je skrátka splneným snom každého milovníka prírody a dobrodružstva !

PrehľadAko na Srí LankuPočasie a návštevaKultúra a zvykyMesto ColomboZaujímavé miestaHotely a ubytovaniaJedlo a špecialityTipy pred cestou

Cestovateľský prehľad

Vitajte na Srí Lanke, v skrytom klenote Indického ocenánu, ktorý ponúka podmanivú zmes prírodných zázrakov, kultúrneho dedičstva a živých tradícií. Srí Lanka, oficiálne známa ako Demokratická socialistická republika Srí Lanka je ostrovný štát v južnej Ázii, nachádzajúci sa v Indickom oceáne juhozápadne od Bengálskeho zálivu a juhovýchodne od Arabského mora

Milovníci prírody budú očarení úžasnou biodiverzitou- ostrov sa pýši bujnými dažďovými pralesmi, zahmlenými kopcami a nedotknutými plážami, ktoré sú domovom širokej škály exotickej flóry a fauny. Krajina sa hrdo prezentuje ôsmimi pamiatkami svetového dedičstva UNESCO, z ktorých každá ponúka pohľad do svojej bohatej historickej minulosti. 

Srí Lanka priamym letom z Bratislavy

Ako sa dostať na Srí Lanku

Najbežnejším a najpohodlnejším spôsobom, ako sa dostať na Srí Lanku z Európy je letecká doprava. Komfortné spojenie ponúkajú letecké spoločnosti napríklad z Viedne, Prahy, Budapešti i novinka - charterový let priamo z Bratislavy. Časový posun po prílete je + 3,5 hodiny. 

Na vstup do krajiny budete potrebovať pas a víza. Víza môžete dostať vopred, alebo – pre spontánnych cestujúcich – priamo po prílete na letisko. Poplatok je potom o niečo vyšší. Hlavnou menou je srílanské rupie, ktoré odporúčame zameniť za eurá hneď po prílete. 

Najlepšie obdobie na návštevu

Srí Lanka sa nachádza v teplom tropickom podnebí a preto patrí medzi celoročnú destináciu. Najobľúbenejší čas na návštevu Srí Lanky najmä západného a južného pobrežia je obdobie od decembra do marca. Počasie je v tomto období všeobecne suché, slnečné a príjemné, takže je ideálny na plážové aktivity a spoznávanie historických pamiatok.

Kultúra, tradície a jazyk

Srí Lanka má bohaté kultúrne dedičstvo ovplyvnené jej historickými interakciami s rôznymi civilizáciami. Bola ovplyvnená indickou, arabskou a európskou kultúrou, výsledkom čoho je jedinečná zmes tradícií a zvykov. Úradnými jazykmi je sinhálčina a tamilčina, no väčšina miestnych hovorí aj po anglicky. 

Prevládajúcim náboženstvom na Srí Lanke je budhizmus, po ktorom nasleduje značná populácia vyznávajúca hinduizmus, islam a kresťanstvo. Krajina je domovom mnohých chrámov, mešít, kostolov a náboženských miest historického a kultúrneho významu.

Hlavné mesto Colombo

Colombo, pulzujúce hlavné mesto Srí Lanky sa nachádza na západnom pobreží ostrovného štátu. Mesto je známe svojou rôznorodou populáciou z rôznych etník, náboženstiev a prostredí, čo sa odráža na multikultúrnom dedičstve a kozmopolitnom charaktere Srí Lanky. 

S bohatou históriou trvajúcou viac ako 2000 rokov predstavuje Colombo zmes koloniálnej architektúry, moderných mrakodrapov i rušných trhov. Pre návštevníkov ponúka širokú škálu atrakcií od historických pamiatok vrátane pevnosti Colombo, najvýznamnejšieho budhistického chrámu Gangaramaya až po krásne kostolíky, mešity i zbierky budhistických artefaktov. 

Zaujímavé miesta na Srí Lanke

Leopard v národnom parku Yala

Leopard v národnom parku Yala Shutterstock

Mesto Colombo:  nasajte atmosféru rúšného mesta

Mesto Ella:  nachádza uprostred sviežich zelených kopcov, je známa svojimi čajovými plantážami, úžasnými túrami (ako Ella Rock a Little Adam's Peak) a malebným mostom Nine Arch Bridge 

Polonnaruwa: staroveké mesto s dobre zachovanými ruinami

Pinnawala: sloní sirotinec 

Nuwara Eliya: známa ako „Malé Anglicko“, Nuwara Eliya ponúka chladné podnebie, krásne záhrady a čajové plantáže. 

Národný park Yala: najznámejší národný park na Srí Lanke, Yala, je domovom rozmanitej divočiny vrátane leopardov, slonov a širokej škály druhov vtákov.

Kandy: nachádza sa v hornatej krajine, Kandy je domovom posvätného Chrámu zuba a ponúka očarujúcu zmes histórie, kultúry a scénickej krásy.

Hotely a ubytovanie

Ubytovanie na Srí Lanke ponúka pestrú škálu možností, ako uspokojiť rôzne typy cestovateľov, budgety i preferencie. V obľúbených turistických destináciách ako Colombo, Galle, Kandy a Nuwara Eliya nájdete špičkové hotely a butikové rezorty, ktoré poskytujú vynikajúce vybavenie a služby. Tieto ubytovania sa pýšia úžasným výhľadom, krásnymi záhradami, bazénmi či a kúpeľným zariadením. Pre cestovateľov, ktorí hľadajú autentickejší zážitok, sú po celom ostrove roztrúsené početné penzióny, rodinné domy či ekologické chatky, ktoré poskytujú nezabudnuteľný zážitok z pravého dobrodružstva. 

Zájazdy na Srí Lanku

Jedlo a špeciality

Srílanská kuchyňa je živým a rozmanitým kulinárskym zážitkom, ktorý odráža bohaté kultúrne dedičstvo krajiny a geografickú polohu. Srílanské jedlo, známe pre svoje aromatické koreniny, aromatické kari a množstvo čerstvých surovín, je nádherným spojením vplyvov z južnej Indie, juhovýchodnej Ázie a koloniálnych mocností, ako sú Portugalci, Holanďania a Briti.

Ryža a kari tvoria základ srílanských jedál. Tradičné jedlá často obsahujú rôzne kari pripravené zo zeleniny, mäsa alebo morských plodov spolu s voňavou ryžou, šošovicou a sambols (korenisté korenie). Kokos hrá významnú úlohu vo varení na Srí Lanke, pričom kokosové mlieko a strúhaný kokos sa používajú v mnohých kari a dezertoch. Medzi populárne jedlá patria Kottu Roti, nasekaný chlieb so zeleninou, vajcami a výberom mäsa a Hoppers po srílansky Appa, chrumkavé a miskovité palacinky vyrobené z fermentovanej ryžovej múky. Ochutnajte známy cejlónsky čaj. Chcete vedieť ako sa vyrába kliknite tu. 

Čo je dobré vedieť pred cestou:

  • Najlepším spôsobom dopravy na dlhšie trasy sú vlaky. Autobus a tuk tuky odporúčame na menšie vzdialenosti. Vždy majte pri sebe hotovosť , najlepšie zamenenú na menšie bankovky. 
  • Srí lanská kuchyňa je snom každého vegetariána / vegána. Mliečne pokrmy sa tu pripravujú hlavne z kokosového mlieka.
  • Nebojte sa zjednávať. Výmenný obchod je na Srí Lanke bežnou praxou. 
  • Po prílete si kúpte novú Sim kartu s internetom. ( ceny si mimoriadne dostupné)
  • Je dôležité rešpektovať miestne zvyky a tradície. Pri návšteve náboženských miest sa obliekajte skromne a majte zahalené kolená a ramená. Pred vstupom si zložte klobúky a topánky. Vyhnite sa verejným prejavom náklonnosti a pred fotografovaním jednotlivcov, najmä mníchov, vždy požiadajte o povolenie. Keďže na Srí Lanke sú mnísi, môžete ich vidieť v autobusoch – ženám je zakázané dotýkať sa budhistického mnícha alebo sedieť vedľa neho.
  • Voda z vodovodu nie je pitná.  Preto si odporúčame pred pitím nápojov s ľadom , odkiaľ ľad pochádza. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.