Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Čo môžete vidieť a zažiť na dovolenke v Side?

Side z vtáčej perspektívy

Side z vtáčej perspektívy

Trávite dovolenku v Side a opaľovanie na pláži vás už začalo nudiť? Žiadny strach, ponúka sa veľa zaujímavých aktivít a atraktívnych miest na preskúmanie. Mesto antického pôvodu patrí konieckoncov k najvýznamnejším náleziskám Turecka. Prezrite si zachované zrúcaniny z rímskeho obdobia, ruiny antických kúpeľov či kresťanskej baziliky z byzantského obdobia. A vedzte, že je toho oveľa viac.

1. Chrámy Apolóna a Atény

Apollónov chrám v Side

Apollónov chrám v Side

Na špičke polostrova Side sa nachádzajú pozostatky dvoch hlavných chrámov starého mesta, venovaných Aténe a Apolónovi. Sú trochu nekompletné, ale ponúkajú malebné výhľady na Stredozemné more a vo večerných hodinách, keď sa ruiny rozsvietia, mávajú obzvlášť kúzelnú atmosféru.

Vyberte si najvýhodnějšie zájazdy do Turecka

2. Amfiteáter

Amfiteáter v Side

Amfiteáter v Side

Medzi najvýznamnejšie pamiatky Side patrí aj vcelku dobre zachovaný amfiteáter z 2. storočia. Ide o jediný amfiteáter vo východnom Stredomorí, ktorého hľadisko nebolo vyhĺbené vo svahu, ale vystavané do výšky z kameňa. Tunajšie divadlo bolo najväčšie v starovekej Pamfýlii a mohlo pojať 15 000 divákov v 49 radoch sedadiel. Hoci sa niekoľko podperných oblúkov zrútilo a znížila sa časť hľadiska, je to stále pozoruhodný prežívajúcu príklad rímskej architektonickej zručnosti. Nenechajte si ujsť podrobnejšiu prehliadku javiskových stien so zachovanými reliéfmi.

Hitom letných dovoleniek 2019 je Turecko

Prečítajte si aj:

Hitom letných dovoleniek 2019 je Turecko

3. Agora

Agora v Side

Agora v Side

Hneď za divadlom je agora (tržnica rímskej doby), ktorá bola pôvodne obklopená kolonádami plnými obchodov. Vedľa nej sa nachádzajú zvyšky kruhového chrámu Týché, zasväteného bohyni šťastia. Predpokladá sa, že pôvodne dvojposchodová budova na východnej strane impozantného rímskeho komplexu slúžila ako knižnica. Ak budete od agory pokračovať smerom na východ k starodávnym mestským hradbám, dorazíte k rozsiahlym zrúcaninám byzantského biskupského paláca a krstiteľnici. Ranokresťanské stavby pochádzajú z obdobia od 5. do 10. storočia.

4. Múzeum Side

Exponát v múzeu v Side

Exponát v múzeu v Side

Múzeum Side je možno malé, ale ponúka pôvabnú a očarujúcu kolekciu, ktorá rozhodne stojí za pozretie. To sa dá povedať aj o samotnej budove. Múzeum pre svoje účely využíva mestské kúpele z 5. storočia. Vystavuje tu exponáty tvorené skutočne nádhernými detailnými gréckymi a helenistickým sochami nájdenými na rôznych miestach Side a okolí. Múzeum predstavuje dobrú oddychovú prestávku po preskúmaní neďalekých pozostatkov divadla a agory.

Vyberte si najvýhodnějšie zájazdy do Turecka

5. Seleucia

Seleucia

Seleucia

Pozostatky mesta Seleucia (časti starovekej Pamfýlie) ležia 15 km severne od Side a 1 km nad dedinou Bucak Seyler, ku ktorej sa dá zo Side dostať cez vodopády Manavgat. Zrúcaniny sú obklopené borovicovým lesom, čo dáva miestu kúzlo zvláštneho strateného prostredia. Z histórie mesta je toho známe len málo. Archeológovia stále diskutujú o jeho presnej identite. Niektorí naznačujú, že to ani nie je Seleucia, ale skôr mesto Lyrba. Výkopy tu počas 70. rokov objavili veľký kúpeľný komplex; zachovanú agoru so skladmi, kolonádami a radom obchodov; byzantský kostol a odeon s mozaikou Orfea.

Tajomstvo dlhovekosti odhalené: 5 lokalít, kde žijú storoční mladíci a mladice

Prečítajte si aj:

Tajomstvo dlhovekosti odhalené: 5 lokalít, kde žijú storoční mladíci a mladice

6. Vodopády Manavgat

Vodopády Manavgat

Vodopády Manavgat

Manavgat je okresné mesto ležiace asi 75 km východne od Antalye. Preteká ním rovnomenná rieka, ktorá tam tvorí dva nízke vodopády, Veľký (Büyük Selale) a Malý (Küçük Selale, skôr len pereje). Krásna svieža oblasť 13 km severovýchodne od Side je nesmierne obľúbená miestnymi rodinami a turistami, najmä počas slnečných víkendov. Príďte si sem aj vy urobiť piknik a započúvať sa do dramatického revu vody.

7. Köprülü Canyon

Köprülü Canyon

Köprülü Canyon

Zalesnený kaňon a národný park v Manavgate sa starobylým kamenným mostom láka na lov pstruhov a rafting na divokej vode. Pravdepodobne je najpopulárnejšou oblasťou pre rafting v krajine a pravým tureckým rajom, ideálnym pre pešiu turistiku, prieskum starobylých zrúcanín či len príjemné vychutnávanie dramatickej stredomorskej scenérie. Park sa rozkladá v horách 49 km severovýchodne od Antalye.

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

Prečítajte si aj:

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

TIP: Preskúmajte vašu dovolenkovú destináciu a vytvorite si zábery a videa, ktoré každému zoberú dych. Drony otvárajú nové obzory každému cestovateľovi. Môžete vytvoriť snímky a zábery z pútavých perspektív či lietať nad krajinou, jednoducho vidieť krajinu inak.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.