Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tajomstvo dlhovekosti odhalené: 5 lokalít, kde žijú storoční mladíci a mladice

Spoznajte lokality, kde žijú storoční mladíci

Spoznajte lokality, kde žijú storoční mladíci Shutterstock

Vedeli ste, že na našej modrej planéte existujú miesta kde sa obyvatelia dožívajú veľmi vysokého veku, nestretnete sa tu s civilizačnými chorobami ani depresiami? Prekvapivo sa nejedná o oblasti prekypujúce blahobytom  a výdobytky modernej civilizácie. Nenájdete tu prameň večnej mladosti ani elixír dlhovekosti. Tajomstvo modrých zón je skryté v panenskej prírode, striedmej strave, fyzickej aktivite aj pozitívnom myslení.

Vedci sa už mnoho desiatok rokov snažia zistiť co ich obyvateľov spája. Termín Blue Zones alebo aj Modré zóny použil vo svojej knihe prvýkrát Američan Dan Buettner. Modrou farbou si spolu so svojimi kolegami vyznačoval oblasti, kde sfukujú na narodeninovej torte sto a viac sviečok značne vitálni seniori.

Ste pripravení vydať sa v ústrety blízkej nesmrteľnosti?

Ikaria, Grécko

Malebná Ikaria v Grécku

Malebná Ikaria v Grécku Shutterstock

Okúzľujúci grécky ostrov nesúci meno bájneho Ikarusa, vonia divokým horským tymianom, medom a morom. Ani v hlavnej sezóne sa tu netesnia davy turistov a život tu plynie svojim veľmi pozvoľným tempom. V malebných horských dedinkách posedávajú v tieni mohutných stromov starenky a starčekovia v družnom hovore. Možno je ich kľúčom k dlhovekosti práve súdržnosť, veselá myseľ, čerstvý horský vzduch, liečivé bylinky, horúce minerálne pramene a kvapka ouza pred spaním.

Vyberte si najvýhodnejšie zájazdy do Grécka

Sardínia, Taliansko

Božské útesy na Sardínií

Božské útesy na Sardínií Shutterstock

Druhý najväčší taliansky ostrov je turistickým skvostom, lákajúcim návštevníkov tyrkysovo sfarbeným Stredozemným morom, výbornou kuchyňou aj jedinečnou kultúrou. Sardínia je vyhlásená aj vynikajúcim červeným vínom. Práve jeho konzumácia vraj stojí za vysokým vekovým priemerom miestnych mužov. Najstarších mužov sveta môžeme navštíviť v regióne Ogliastra, ležiacom v drsnej horskej krajine.

Šťastie nájdete vo vode: 9 tipov na fascinujúce vodné lokality

Prečítajte si aj:

Šťastie nájdete vo vode: 9 tipov na fascinujúce vodné lokality

Okinawa, Japonsko

Harmónia japonského ostrova Okinawa

Harmónia japonského ostrova Okinawa Shutterstock

Krajina vychádzajúceho slnka je známa úctyhodnou dĺžkou života svojich obyvateľov. Ostrov Okinawa, súčasť súostrovia Rjúkjú, hrá na pomyselnom rebríčku dlhovekosti prím. Príjemnú subtropickú klímu si tu veľmi užívajú predovšetkým ženy. K dlhovekosti si dopomáhajú odľahčenou stravou s veľkým podielom sóji, meditáciami aj cvičením tai chi.

Loma Linda, USA

Loma Linda znamená krásny kopec

Loma Linda znamená krásny kopec Shutterstock

Kým nás smrť nerozdelí...Tejto svadobnej formulke by mali venovať zvýšenú pozornosť novomanželia z Loma Linda v Kalifornii. Ich spoločná cesta životom môže byť naozaj veľmi dlhá. V oblasti žije jedna z najzdravších komunít v Spojených štátoch. Veľká časť obyvateľov sa hlási k cirkvi Adventistov siedmeho dňa, ktorá je známa asketickým spôsobom života. Prísne vegetariánska strava, zákaz fajčenia aj konzumácie alkoholu, dostatok aktívneho pohybu aj viera v boha pomáha snúbencom dôjsť až k platinovej svadbe.

Vydajte sa do najšťastnejších krajín sveta!

Prečítajte si aj:

Vydajte sa do najšťastnejších krajín sveta!

Nicoya, Kostarika

Nicoya, Kostarika

Nicoya, Kostarika Shutterstock

Mimoriadne dlhý život býva dopriaty aj rodákom z polostrova Nicoya. Teplé a slnečné počasie, omamná príroda, nekonečná energia Pacifiku a optimistický pohľad na svet tu vytvárajú jedinečný koktejl dlhovekosti. Miestni seniori nezriedka fyzicky pracujú ešte dlho po dovŕšení deväťdesiateho roku života. Ich tvár zdobí počas väčšiny dňa široký úsmev. Okrem optimistického prístupu k životu im je veľkým pomocníkom aj odľahčený jedálniček zložený predovšetkým z fazúľ, kukuričných placiek aj veľkého množstva čerstvého ovocia a zeleniny.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.