Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vydajte sa do najšťastnejších krajín sveta!

Vydajte sa do najšťastnejších krajín sveta

Vydajte sa do najšťastnejších krajín sveta Shutterstock

Vydajte sa šťastiu naproti! Vycestujte do miest, kde ľudia žijú dlhodobo spokojne, šťastne a v bezpečí. Ktoré krajiny sa tento rok dostali do TOP 10?

Hodnotenie na základe indexu šťastia každoročne vypracováva agentúra OSN a celkovo je posudzovaných 156 krajín naprieč všetkými kontinentami. Medzi najšťastnejšie krajiny patria európske severské štáty. Index šťastia sa posudzuje v niekoľkých rovinách: bezpečnosť, sloboda rozhodovania, HDP, priemerná dĺžka života, sociálna podpora aj miera korupcie.

Zlaté Fínsko

Národný park, les a jazero vo Fínsku

Národný park, les a jazero vo Fínsku Shutterstock

Najlepšie podmienky k životu majú podľa prieskumu obyvatelia Fínska. Rovnako ako Slováci, milujú kempovania a hubárčenie. Až sa budete túlať tamojšou prírodou, nasajte ju všetkými zmyslami. Množstvo národných parkov a ľadovcové jazerá však nie sú to jediné, čo stojí za návštevu. Za srdce vás určite chytí hlavné mesto Helsinky, kde si každý nájde to svoje: milovníci prírody môžu vyraziť k moru alebo navštíviť jeden z dvoch národných parkov, ktoré sa nachádzajú na území metropoly. Nadšenci histórie objavia v centre mesta od všetkého niečo - múzea, katedrály či fínsky parlament. Typické severské domčeky, ktoré proste musíte mať odfotené, sú k videniu v meste Rauma či Porvoo. A nezabudnite si zájsť do sauny!

Inšpirujte sa: Fínske súostrovie Ålandy láka k poznávaniu aj k rybolovu

Strieborné Dánsko

Farebné domčeky a prístav v Dánsku

Farebné domčeky a prístav v Dánsku Shutterstock

Dáni milujú pivo a aj keď tu nie je počasie príliš slnečné, ľudia sa na seba stále usmievajú. Nenechajte sa mýliť, nie sú opití, iba majú poriadnu chuť do života! Hlavné mesto Kodaň je plné histórie a zábavy. Najnavštevovanejšie miesto, park Tivoli, ponúka kvitnúce záhrady, kultúrne akcie, niekoľko reštaurácií a atrakcie (napríklad horskú dráhu Démon). Dánsko sa pyšní aj nádhernou prírodou. Jedným z najnavštevovanejších miest je mys Grenen, kde sa stretáva Severné more s Baltským či kriedové útesy Møns Klin. Nezabudnite na to, že Dánsko je domovom Lega a zaraďte do svojích plánov návštevu Legolandu.

Čítajte: Hlavné mestá Európy, ktoré by mal navštíviť každý

Bronzové Nórsko

Nórske fjordy s výletnou loďou

Nórske fjordy s výletnou loďou Shutterstock

Škandinávska príroda patrí k najkrajším a najčistejším na svete. Nórsko je plné úchvatných scenérií, ktoré márne budete hľadať inde. Určite by ste nemali vynechať návštevu jedného z mnohých fjordov, ktorými je Nórsko celosvetovo známe. Narazíte tu aj na množstvo vodopádov, jazier, vyhliadok, ale aj napríklad na losy. Nórsko je skvelým miestom aj k pozorovaniu polárnej žiary. Za návštevu stojí aj moderné Oslo alebo niektorá z typických škandinávskych dediniek.

Objavujte: Dovolenka v Nórsku

Zemiakový Island

Vodopád a zelené pláne na Islande

Vodopád a zelené pláne na Islande Shutterstock

Ostrov láka takými úkazmi, ktoré iba ťažko inde uvidíte. Či už sú to sopky, gejzíre, ľadovce, vodopády či čierne pustiny. Na Island lietajú ľudia hlavne kvôli dobrodružstvu. Obľúbeným výletom je Zlatý vodopád (Gullfoss) či unikátna ľadovcová lagúna Jökulsárlón. Ani na Islande nezabudnite na návštevu hlavného mesta Reykjavík, kde síce nenájdete typické historické pamiatky, ale predsa len sú tu dve zaujímavosti, ktoré inde neuvidíte. Prvou je kostol Hallgrímskirkja, ktorého tvár pripomína vesmírnu raketu. Druhým zvláštnym miestom je múzeum penisov, ktoré obsahuje okolo 200 exponátov.

Cestujte: 6 dôvodov k návšteve Islandu

Tulipánové Holandsko

Veterné mlyny a tulipány v Holandsku

Veterné mlyny a tulipány v Holandsku Shutterstock

Amsterdam, Alkmar, Haag či Rotterdam, najznámejšie holandské mestá, ktoré vám zaistia kultúrne aj gastronomické zážitky. Holandsko je krajinou mnohých kontrastov a vidieť a zažiť tu môžete takmer všetko. Amsterdam je mesto s najviac múzeami na svete, v Haagu sídli Medzinárodný súdny dvor, Keukenhof je plný tulipánov a iných kvetov, v Alkmare organizujú syrové trhy a Volendam vám učaruje rybárskymi domčekmi. Významnú rolu hrá v Holandsku aj cyklistika, jazdu na bicykli tu miluje snáď každý, neváhajte na ňom cestovať aj vy! A celodenný nápor pamiatok môžete zavŕšiť v niektorej miestnej krčmičke s pivom v ruke.

Inšpirujte sa: Holandskom na lodi

Čokoládové Švajčiarsko

Príroda a železničná trať vo Švajčiarsku

Príroda a železničná trať vo Švajčiarsku Shutterstock

Okrem luxusných značiek oblečenia a hodiniek má Švajčiarsko aj veľmi kvalitnú turistickú infraštruktúru. Či už sa vydáte do hôr, k niektorému z jazier, do hlavného mesta alebo na celosvetovo známy autosalón v Ženeve, nikdy nebudete sklamaní. Netradičným zážitkom sú miestne panoramatické vlaky. Ak chcete vidieť romantickú švajčiarsku prírodu, vydajte sa za dobrodružstvom po železniciach. Najvyhľadávanejšími sú Mount Blanc Express, Syrový vlak, Čokoládový vlak, Bernina Express či Glacier Express.

Čítajte: Syr, za ktorým sa vyplatí cestovať

Kráľovské Švédsko

Kráľovské mesto Štokholm vo Švédsku

Kráľovské mesto Štokholm vo Švédsku Shutterstock

Hlboké lesy, kde nestretnete nikoho živého, priezračné jazerá či stáda sobov, to je slasť pre nejedného turistu. Celá krajina je pretkaná turistickými chodníkmi a cyklotrasami. Švédsko má aj veľmi bohatú históriu. Nájdete tu mnoho zámkov, starých kláštorov, prehistorické kamenné pohrebiská aj niekoľko skanzenov z najrôznejších období. Za návštevu určite stojí aj Štokholm ale aj napríklad historicky najvýznamnejšie univerzitné mesto Örebro či stredoveké mestečko Vadstena s kráľovským palácom.

Vyrazte na sever: Zájazdy do Švédska

Oslnivý Nový Zéland

Dychberúce hory na Novom Zélande

Dychberúce hory na Novom Zélande Shutterstock

Nový Zéland bol preslávený trilógiou Pán prsteňov, kde boli odhalené krásy tejto krajiny. Neďaleko mestečka Matamata na vás čaká dobrodružná cesta Hobitínom. Uvidíte napríklad dom Bilba Bublíka alebo si môžete dať pivo v krčme U Zeleného draka. Nový Zéland toho ale ponúka omnoho viac - akvárium Kelly Tarlton's Sealife s kolóniou tučniakov, hlavné mesto Wellington s množstvom okúzľujúcich vyhliadok či mesto Rotorua, kde nájdeme množstvo gejzírov a termálnych jazierok. Na ostrove je aj niekoľko prírodných úkazov ako ľadovec Fox Glacier, malebné fjordy či jazero sopečného pôvodu - Taupo.

Nekonečná Kanada

Divoká príroda a los v Kanade

Divoká príroda a los v Kanade Shutterstock

Kanada je krajinou neobmedzených možností - rozmanitá príroda, kultúrne akcie, veľkomestá či zapadnuté dedinky. Mnoho ľudí si krajinu spája hlavne s Niagarskými vodopádmi, ale počuli ste už o kúzelnej kanadskej divočine? Môžete navštíviť niektorý z národných parkov, trebárs Banff či Pacific Rim alebo rybárske mestečko Lunenburg. Netradičným zážitkom je aj pozorovanie veľrýb či ľadových medveďov a medzi najnavštevovanejšie kultúrne akcie patrí kovbojský festival v Calgary.

Objavujte: Najvýhodnejšie zájazdy do Kanady

Turistické Rakúsko

Jazerá a hory v Rakúsku

Jazerá a hory v Rakúsku Shutterstock

Sériu desiatich najšťastnejších krajín zakončíme Rakúskom, ktoré je od nás čo by kameňom dohodil. Aj táto krajina sa pyšní krásnou prírodou - jazerá, alpské pohoria, horské pastviny a vodopády. V Rakúsku si užijete ako pešiu turistiku, cykloturistiku, kúpanie, lyžovanie, rafting, ferraty, tak aj historické pamiatky a mnoho kultúrnych akcií, trebárs zhánanie stád z hôr alebo hudobné festivaly. K najviac obľúbeným miestam patrí Viedeň, Medvedia tiesňava, Krimmelské vodopády, soľná komora v Hallstate či údolie Wachau.

Inšpirujte sa: Prírodný park Reutte v Rakúsku teší turistov po celý rok

Do zmieňovaného rebríčka šťastných krajín spadajú aj tie menej šťastné. Na poslednom mieste sa umiestnila Južná Kórea, ktorá bola mnoho rokov pod diktatúrskou vládou. Cestovný ruch sa tu ale rozvíja veľmi dobre. Takmer celú krajinu môžete prejsť na bicykli - cyklochodníky sú skvelo značené.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.