Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Syry, za ktorými sa oplatí vycestovať

Tak ako vinári podnikajú svoje cesty za vínom do vyhlásených vinárskych oblastí, tak si aj milovníci syrov môžu vychutnať svoju obľúbenú pochúťku priamo v krajine jej pôvodu. Neváhajte a vydajte sa na svoju "syrovú cestu". Skutoční znalci vedia, že za kvalitou sa oplatí cestovať.

Gouda - Holansko

Svetoznámy syr Gouda dostal svoje meno podľa holandského, kedysi kupeckého mesta Gouda ležiaceho v provincii Južné Holandsko. Nielen tu si môžete zakúpiť čerstvú, jemne voňajúcu Goudu tak v prírodnej variante, ako aj s príchuťou najrôznejších byliniek a korenia. Bochníky syra sa podľa tradície balia do voskového obalu, pričom mladé syry do žltého, zrelšie do hnedého. Doba dozrievania syrov Gouda sa pohybuje od 1 mesiaca do 2 rokov.

Gouda, Holandsko

Gouda, Holandsko

Syrové trhy

V meste Gouda sa rovnako tak ako v Alkmaare konajú tradičné a pre turistov veľmi atraktívne syrové trhy priamo na Trhovom námestí v okolí honosnej budovy radnice. Celé mesto je obklopené vodnými kanálmi - tzv. grachtami, malebné meštianske domy dávajú tušiť, že si tu kedysi miestni obyvatelia žili veľmi dobre, v materiálnom dostatku.

Mesto Gouda, Holandsko

Mesto Gouda, Holandsko

Parmigiano-Reggiano - Taliansko

Taliansky syr parmezán pochádza z okolia mesta Parma a je chránenou značkou pôvodu. Pravý taliansky parmezán sa nazýva Parmigiano-Reggiano, názov parmezán je používaný pre jeho napodobeniny. Tento typicky žltý syr s tvrdou, jedlou kôrkou má v Taliansku dlhoročnú tradíciu. Ročne sa tu vyprodukujú viac ako tri milióny bochníkov. Zreje v drevených policiach od jedného do troch rokov.

Pravý taliansky parmezán Parmigiano-Reggiano

Pravý taliansky parmezán Parmigiano-Reggiano

Baptistérium a Dóm v Parme

Napriek tomu, že mesto Parma nie je priamo kolískou syra parmezánu, pretože sa vyrába v okolitej poľnohospodárskej krajine, narazíte tu na túto pochúťku doslova na každom kroku. Mesto je však obľúbeným cieľom turistov hlavne pre svoju historickú hodnotu. Nielen znalci dejín umenia by nemali vynechať návštevu minimálne dvoch základných pamiatok, ktorými sú Baptistérium (Battisterio) a Dóm. Stavby sa nachádzajú v centre historickej časti mesta na Piazza Duomo a vďaka svojej prekrásnej, bohatej výzdobe stoja za podrobnejšiu prehliadku. Významných pamiatok je však v meste oveľa viac. Milovníci prírody môžu v okolí Parmy navštíviť mnoho zaujímavých miest situovaných na vidieku.

Piazza Duomo v Parme, Taliansko

Piazza Duomo v Parme, Taliansko

Camembert - Francúzsko

Francúzska dedina Camembert v Normandii prepožičala svoje meno vynikajúcemu dezertnému syra krémovej konzistencie a charakteristickej chuti a vône. Syr Camembert je považovaný za jeden zo symbolov francúzskej gastronómie. Vo forme zreje minimálne tri týždne, chuť je premenlivá, so starnutím syra prechádza jemná chuť k pálčivejším.

Camembert, Francúzsko

Camembert, Francúzsko

Department Orne

Dedina Camembert leží v správnom celku Orne v Dolnej Normandii. Priamo v Orne, blízko Alençon sú tie najlepšie podmienky pre objavovanie prírodných krás, a to buď v Regionálnom prírodnom parku Normandie-Maine, alebo v Regionálnom prírodnom parku Perche.

Krásy Normandie

Normandia má za sebou pohnutú históriu, kultúrne, historické a prírodné dedičstvo oblasti je veľmi bohaté. Každý cestovateľ túžiaci po poznávaní si tu nájde to svoje. Či už je to história, ktorá na vás dýcha naozaj z každého kúta, prekrásna, miestami drsná príroda, divoké pobrežie v priamom kontraste s romantickými, rozkvitnutými Monetovými záhradami, malebné prístavné mestečká, tajomstvom zahalené opátstvo Mont Saint-Michel a ďalšie a ďalšie prírodné či historické skvosty.

Normandia, Francúzsko

Normandia, Francúzsko

Gruyére - Švajčiarsko

V Alpskom podhorí, na pozadí dvojtisícového štítu Moléson leží malebná švajčiarska dediny Gruéyeres. Práve podľa tejto dediny bol pomenovaný jeden z najznámejších švajčiarskych syrov s mnohoročnou tradíciou výroby. Gruyére patrí do skupiny tvrdých syrov, vyznačuje sa širokou škálou chuťou od ovocnej, až po orechovú. Doba zrenia syrov je 3-25 mesiacov.

Gruyére, Švajčiarsko

Gruyére, Švajčiarsko

Najmalebnejšia dedina Európy

Dedina Gruyéres je často označovaná ako najmalebnejšia dedina Európy. Rozprestiera sa uprostred kopcov a zelených lúk, na ktorých sa nerušene pasú kravy, v pozadí sa hrdo týči stredoveký hrad z 11. storočia a majestátne alpské štíty. Pri prechádzkach po dláždených uliciach dediny nadobudnete dojem, že ste sa vrátili späť v čase. Milovníci histórie môžu obdivovať starobylú architektúru, niektoré z kamenných domov sú staré viac ako 400 rokov. Na malom námestí je celý rad obchodíkov a reštaurácií, veľkým turistickým lákadlom je miestna výrobňa syra Gruyére, kde je možné sledovať výrobu syra doslova krok za krokom.

Dedinka Gruyéres, Švajčiarsko

Dedinka Gruyéres, Švajčiarsko

Cheddar - Anglicko

Z malej dedinky Cheddar v Sommersete v juhovýchodnom Anglicku pochádza slávny syr čedar (anglicky cheddar). Chuť tohto polotvrdého syra závisí na jeho veku. Mladší chutí orechovo-sladko, starší má potom chuť plnšiu, silnejšiu, s výraznou orechovou príchuťou. Doba zrenia syrov je 6-18 mesiacov.

Cheddar, Anglicko

Cheddar, Anglicko

Cheddarská roklina

Dedinka Cheddar sa nachádza v Cheddarskej rokline, ktorá patrí k najznámejším miestam v Anglicku a je tiež najväčšou roklinou v celej krajine. Táto pozoruhodná prírodná pamiatka je obľúbeným a veľmi vyhľadávaným cieľom tisícov turistov. Pod povrchom sa nachádzajú podzemné jaskyne, ktorých neoddeliteľnou súčasťou je jaskyňa Gough, ktorá je archeologickým náleziskom.

Cheddarská roklina, Anglicko

Cheddarská roklina, Anglicko

Pre nadšených turistov túžiacich spoznať čarovnú oblasť juhovýchodného cípu krajiny sú na celom území vybudované početné chodníky pre peších i cyklistov. V okolí obce Cheddar stojí za návštevu kúpeľné mesto Bath a prístavné mesto Bristol.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.