Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Hlavné mestá Európy, ktoré by mal navštíviť každý

Hlavné mestá Európy, ktoré stoja za návštevu

Hlavné mestá Európy, ktoré stoja za návštevu

Cestovanie po Európe je v dnešnej dobe vecou bežnou a pomerne jednoduchou. Jednotlivé štáty nielen Európy, ale aj ostatných svetadielov, najlepšie charakterizujú ich metropoly. O ich obyvateľstve, kultúre, zvykoch aj tradíciách vám prezradia viac, než tisíc slov na stránkach cestovateľských sprievodcov.

1. Praha – Česká republika

Akým iným mestom začať, než prekrásnou, stovežatou Prahou. Vďaka historickému centru je považovaná za jedno z najkrajších miest na svete. Mesto na Vltave je splneným snom milovníkov architektúry a historických pamiatok, inšpiráciou pre nespočetné množstvo maliarov, ktorí každý deň rozprestierajú svoje plátna na Karlovom moste. Milióny turistov, ktorí každoročne Prahu navštívia aj svetové filmové produkcie, ktoré si túto metropolu často vyberajú do svojich filmov, hovoria za všetko.

Praha, Česká republika

Praha, Česká republika

2. Bratislava – Slovenská republika

Naša republika sa pýši nemenej krásnym hlavným mestom s neopakovateľnou atmosférou. Bratislava, ktorej dominantou je Bratislavský hrad, má historické jadro nevyčísliteľnej hodnoty. Slovenské národné divadlo, Slovenské národné múzeum, Stará radnica, hrad Devín to sú len čriepky z pestrej mozaiky našich zaujímavých dejín.

Bratislava, Slovenská republika

Bratislava, Slovenská republika

3. Budapešť – Maďarsko

Rušná maďarská metropola rozprestierajúca sa tiež okolo mohutného Dunaja sa právom radí medzi najkrajšie mestá v Európe. Navštívte Rybárskou baštu, Námestie Hrdinov, objavte krásu parlamentnej budovy, spoznajte na vlastnej koži liečivé účinky termálnych prameňov v niektorých z množstva vyhlásených kúpeľov. Zakúpením najtypickejších maďarských produktov - červenej papriky a voňavej čabajky si navyše môžete kus Budapešti odviezť až k sebe domov.

Budapešť, Maďarsko

Budapešť, Maďarsko

4. Amsterdam – Holandsko

Mesto tulipánov, syrov, pestrofarebných drevákov, bicyklov, veterných mlynov aj kontroverzných coffee shopov, to je Amsterdam. Táto dynamická metropola, v ktorej sa stretávajú rôzne národnosti aj kultúry, získala svoju slávu a obľubu vďaka dômyselnému systému kanálov, celému radu múzeí a galérií s vzácnymi obrazmi Vincenta van Gogha a predovšetkým pre svoju jedinečnú, pre Amsterdam tak typickú architektúru v centre mesta.

Amsterdam, Holandsko

Amsterdam, Holandsko

5. Brusel – Belgicko

Kto by nepoznal symbol Bruselu, bronzovú sošku chlapčeka cikajúceho do fontány (Manneken-Pis), najobľúbenejší to cieľ väčšiny turistov. V tesnom závese, čo sa obľúbenosti a symboliky pre dané mesto týka, je 102m vysoké Atómium čiže niekoľkonásobne zväčšený model základnej bunky železa, v ktorého vnútri sa ukrývajú výstavné priestory a reštaurácie. Brusel sa pýši okrem iného aj historickým námestím Grand-Place (holandsky Grote Markt), ktoré sa radia k vôbec najkrajším námestiam sveta.

Brusel, Belgicko

Brusel, Belgicko

6. Moskva – Rusko

Byť v Moskve a nevidieť Červené námestie? Nemysliteľné. Návšteva symbolu najväčšieho európskeho mesta, ktoré sa od roku 1991 pýši zápisom na Zoznam svetového dedičstva UNESCO, by mala byť takmer povinnosťou. To isté platí o najznámejšom chráme Moskvy – Chráme Vasilija Blaženého s farebnými, typicky tvarovanými kupolami, ktorý pôsobí ako vystrihnutý z ruskej rozprávky. Pri objavovaní krás tohto obrovského mesta nezabudnite ochutnať typické ruská jedlá, ako sú pelmene, pirôžky, šašlik či boršč. Ruská kuchyňa vás nadchne.

Moskva, Rusko

Moskva, Rusko

7. Madrid – Španielsko

Pri návšteve temperamentnej španielskej metropoly ležiacej v strede krajiny nadobudnete dojem, že toto mesto v sebe sústreďuje snáď všetku energiu Španielska. Pamiatky, celý rad múzeí a umeleckých galérií, svetoznáma obrazáreň El Prádo, nákupy, býčie zápasy, slávny FC Real Madrid, ale hlavne nočné ruch v madridských uliciach okorenený vášnivým flamencom, to je Madrid v celej svojej kráse. Na čo sa necháte nalákať vy?

Madrid, Španielsko

Madrid, Španielsko

8. Berlín – Nemecko

Mesto s jedinečnou atmosférou, ktoré v časoch nedávnej minulosti delil neslávne preslávený Berlínsky múr, patrí k najväčším kultúrnym centrám Európy. Tisíce turistov do Berlína nemieri len za kultúrou, spokojní budú aj fanúšikovia športu, nákupov, dobrého jedla, zábavy a nočného života. Prejdite sa po niektorom z 1700 mostov, užite si plavbu loďou po rieke alebo navštívte miestnu botanickú či zoologickú záhradu. Možností, ako v Berlíne naložiť s voľným časom, je neskutočne veľa.

Berlín, Nemecko

Berlín, Nemecko

9. La Valletta – Malta

Hlavné, nie však najväčšie mesto Malty, La Valletta, prešlo počas svojej existencie radom búrlivých udalostí. Mesto bolo zo strategických dôvodov vybudované ako obrovská kamenná pevnosť. Šesťtisícová maltská metropola plná tých najvzácnejších, bohato zdobených historických skvostov na čele s barokovou katedrálou sv. Jána je nemým dôkazom niekdajšieho obdobia blahobytu. V meste nechýba zeleň v niekoľkých parkoch a záhradách, v letných mesiacoch si nenechajte ujsť niektoré zo zaujímavých kultúrnych podujatí.

La Valletta, Malta

La Valletta, Malta

10. Kodaň – Dánsko

Hlavné centrum kultúry, vedy a podnikania najlepšie spoznáte na bicykli. Viac ako 350km cyklistických trás vám umožní dokonale precestovať mesto. Jedným z hlavných turistických cieľov je známy symbol Kodane, viac ako sto rokov stará, slávna socha Malej morskej víly. Ak budete niekedy smutní, vydajte sa do Kodane a smútok vás razom prejde. Veď obyvatelia dánskej metropoly sú považovaní za jedných z najšťastnejších ľudí na celej planéte.

Kodaň, Dánsko

Kodaň, Dánsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.