Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Fínske súostrovie Ålandy láka k poznávaniu aj k rybolovu

Juhozápadne od Fínska sa v Baltskom mori nachádza súostrovie, o ktoré dlhé desaťročia súperili dva susedné štáty – Fínsko a Švédsko. Ak akurát nepatrilo pod územie Ruskej ríše, vždy sa viedli spory o to, či by malo súostrovie Ålandy náležať fínskej alebo švédskej strane. Nekonečné dohady musela ukončiť až Spoločnosť národov, ktorá v roku 1917 rozhodla, že Ålandské ostrovy budú náležať Fínsku. Aby to ale nebolo tak jednoduché, bola súostroviu uznaná určitá miera autonómie. Ålandské súostrovie tak má napríklad vlastnú vládu, daňový systém, poštové známky, vlajku a tiež vlastný úradný jazyk – švédčinu.

Celé súostrovie zahrňuje viac než 6 500 ostrovčekov, z ktorých je ale obývateľných iba asi 60. Dohromady tu žije približne 25 000 obyvateľov, ktorých hlavnými zdrojmi obživy sú cestovný ruch, námorníctvo a bankovníctvo. Až 11 000 obyvateľov žije v hlavnom meste Ålandských ostrovov, Mariehamne. Jedná sa o najväčšie – a vlastne aj jediné – mesto na celom súostroví. Mesto je plné drevených domčekov, zelených parkov a v lete aj malebných kaviarní a reštaurácií, ktoré priam nabádajú k pokojnému posedeniu. Mariehamn býva ideálnym štartovacím bodom pre následné putovanie po Ålandoch.

Jednotlivé ostrovčeky sú dobre prepojené mostmi alebo lodnou dopravou a nie je tak problém ich postupne precestovať aj všetky! Okrem objavovania tunajších sídel je Ålandské súostrovie ideálne pre milovníkov prírody, histórie a golfu. Veľmi obľúbeným je aj cestovanie medzi jednotlivými ostrovmi vlastným (či požičaným) člnom, ktoré je vďaka nezávislosti na cestovných poriadkoch trajektov omnoho pohodlnejšie. Jednou z vôbec najobľúbenejších aktivít na Ålandoch je však rybolov, za ktorým na toto súostrovie jazdia tisíce návštevníkom ročne.


Ålandy - rybolov medzi ostrovčekmi

Ålandy sú vďaka svojej pozícií doslova oázou kľudu medzi rušnou severskou pevninou. Malé ostrovčeky s tichými zátokami, borovicovými lesmi a skalnatým pobrežím sú ako stvorené pre milovníkov rybolovu. Stačí si len nájsť svoje miestečko, nahodiť udicu a počas čakania na záber sa kochať všetkou tou krásou naokolo.

Čisté brakické vody, ktoré Ålandské ostrovy obklopujú sú obľúbeným cieľom rybárov už dlhé roky. S rastúcim záujmom rybárov sa bohužiaľ ruka v ruke stále zvyšuje aj úbytok rýb. Mnoho majiteľov tunajších revírov sa rozhodlo tento nepríjemný trend odvrátiť tým, že obmedzujú počet rybárskych lístkov a tiež sa viac dbá na dodržovanie miestnych pravidiel rybolovu.

Priaznivé zmeny sú však zreteľné už teraz a zdá sa, že rybolov na Ålandoch tak bude mať ešte dlhú tradíciu. Medzi najobľúbenejšie úlovky patria predovšetkým povestné alandské šťuky, ktoré sa za svojou potravou vydávajú do hlbších zátok v blízkosti kamenných pobreží a rákosových zátok. Blízko pobrežia sa dajú chytiť aj morské pstruhy a lososy, v iných lokalitách zas napríklad ostrieže, zubáče, slede, platesy a marény.

Ak ste sa nechali rybolovom na Ålandoch zlákať, potom už nezostáva nič jednoduchšie, než si zaistiť ubytovanie, niekoľko ďalších nevyhnutností a vyraziť na cestu! Zo Slovenskej a Českej republiky usporadúva zájazdy na Ålandy hneď niekoľko cestovných kancelárií, stačí si tak iba vybrať, čo najviac vyhovuje vášmu gustu. Možností ubytovania je vďaka rozľahlosti a členitosti Ålandského súostrovia naozaj veľa a na svoje si tu príde naozaj každý. Keď potom rybolov spojíte napríklad s cyklistikou, kanoistikou alebo turistikou, zažijete nádhernú dovolenku plnú zážitkov, na ktoré budete ešte dlho spomínať.

23.08.2017 Leona Tomšů

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.