Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Holandskom na lodi!

Holandskom na lodi

Holandskom na lodi

Bežné pobytové zájazdy boli už tisíckrát prekonané lákavejšími a dobrodružnejším typmi ciest. V dnešnej dobe tak nie je žiadny problém pozrieť si krajiny z vrcholkov hôr, priepasti z vysutých mostov, africkú divočinu zo sedadla vozidla, alebo Holandsko z paluby lode.

Pre tentoraz zostaňme práve v Holandsku, kde je možné po sieti vodných kanálov, jazier a riek preplávať celú krajinu. Len vy s rodinou a priateľmi, na malom plavidle a bez nutnosti skladania kapitánskych skúšok - kapitánsky preukaz tu nie je treba, pretože v Holandsku stačí prejsť jednoduchým kurzom na riadenie malých plavidiel. Najťažšie častí teda bude postrážiť, aby sa nalodili všetci členovia posádky a potom už stačí len vyplávať a užívať si krásneho výhľadu z paluby vašej lode. Nádhernú krajinu strieda výhľad na malebné dedinky všade okolo vodných kanálov, po čase potom preplávate aj centrami miest a v období od mája do júna vám cestu ešte viac spestria kvitnúce tulipány takmer na všetkých poliach.

Typické jarné Holandsko

Typické jarné Holandsko

Prečo zrovna plavba v Holandsku?

Výhod, ktoré tento typ zájazdu ponúka, je celá kopa. Vnútrozemská plavba tu napríklad patrí medzi najväčšie tradície - rovnako ako si väčšina Slovákov nedokáže predstaviť leto aspoň bez víkendu na chate, Holanďania si nevedia predstaviť jediný rok bez plavieb. Miestni lodiari sú navyše ozajstní dobráci pripravení pomôcť ostatným v akejkoľvek situácii. Nejedná sa teda o nič výnimočné, keď sa na diaľnici zastaví celú prevádzku, aby sa zdvihol most a preplávala jedna lodička. Problém navyše nečakajte ani pri komunikácii, keď väčšina miestnych hovorí aspoň trochu anglicky alebo nemecky a s prípadnými neznalcami jazyka sa dohovoríte všetkými prostriedkami, ktoré budú zrovna k dispozícii.

Riadiť loď v Holandsku zvládnete aj Vy!

Riadiť loď v Holandsku zvládnete aj Vy!

Rozhodne sa nemusíte báť ani jednotvárnosti plavby, pretože holandskí budovatelia vodných kanálov mysleli naozaj na všetko. K výberu máte hneď niekoľko rôznych okruhov, po ktorých sa môžete vydať. Rozhodne teda nehrozí, že by ste rovnakou cestou išli smerom tam aj späť.

Pestrá posádka

Ako veľmi je tento typ zájazdov obľúbený spoznáte aj podľa toho, ako odlišné skupiny sa všade okolo vás plavia. Lode sú k plavbám po Holandsku využívané pri firemných a teambuildingových akciách, narazíte tu na skupinky priateľov hľadajúci zábavu alebo na staršie páry pri relaxácii. Plavba navyše dokáže byť naozaj romantickou záležitosťou, preto žiadnou výnimkou nie sú ani plaviace sa páry. A ak chcete naozaj spoznať, čo je to relaxácia, pribaľte si prúty a zájazd si spestrite rybárčením. V takom prípade však nezabudnite na rybársky lístok, ktorý si môžete zaobstarať takmer kdekoľvek.

Mnoho zábavy tu čaká aj na rodiny s deťmi, tu je však potrebné vhodne zvoliť konkrétny typ lode, ktorá sa vám na niekoľko dní stane domovom. Ak cestujete s deťmi do šiestich rokov, rozhodne vyberajte plavidlo s jednou úrovňou paluby, aby nebolo treba deti strážiť na každom ich kroku. Staršie deti však môžete často vidieť, ako pod dozorom rodičov loď dokonca riadi.

Starostlivo voľte druh lodi

Starostlivo voľte druh lodi

Rôznorodá je nielen posádka, ktorá vás môže pri ceste Holandskom sprevádzať, ale aj program, ktorý je možné tu zvoliť. Denne sa plavíte pokojne tri až šesť hodín, kedy medzi obľúbené činnosti patrí napríklad opaľovanie. Či už budete mať náladu na čokoľvek, rozhodne pri tom nezabúdajte monitorovať neustále sa meniacu krajinu okolo. Všímavejší turisti tak budú môcť po návrate domov hovoriť o vtáčích rezerváciách, zdvíhacích mostoch a veterných mlynoch, ktoré sa v Holandsku vyskytujú hojne. Atmosféru potom dokreslia ľudia na iných lodiach, ktorí na vás budú s priateľským úsmevom mávať a priať vám šťastnú cestu. Okrem plavby sa cez deň nezabudnite pozrieť do miest, kde môžete navštíviť obchodíky so suvenírmi, reštaurácie, alebo historické pamiatky. Vyberať môžete tiež zo širokého nočného programu - je len na vás, či strávite noc romantickú plavbou, alebo zakotvíte v najbližšom prístave a užijete si noc vo víre veľkomesta. Pri tom všetkom musíte myslieť len na jedinú vec - pri plavbe si vždy strážte ponor.

Amsterdam z lodi

Amsterdam z lodi

Vyberajte z niekoľkých oblastí

Sever a stred Holandska sú považované za oblasti s tými najkrajšími plavebnými trasami. Kým stred je pomerne dosť živý, na severe krajiny si môžete užívať pokojnú a ničím nerušenú plavbu. Opakom je potom juh Holandska a oblasť Ijsselmeer. Tieto lokality sa radia medzi ťažšie a bez dostatočných skúseností by ste sa sem nemali vydávať. Prevažne pobrežné plavby často spôsobia nepríjemnosti aj zbehlejším turistom.

Holandská krajina

Holandská krajina

Ako to celé zorganizovať?

Vaša dovolenka začne cestou do Holandska, kedy je možné cestovať autobusom, lietadlom, alebo vlastným vozidlom. V prípade cestovania autom počítajte približne s deviatimi hodinami cesty, kedy budete platiť iba českú diaľničnú známku. Vozidlo potom pokojne nechajte na parkovisku pri lodenici, ktorá je strážená.

Hoci sezóna plavieb začína v apríli a končí posledným októbrom, najväčší výber lodí je rozhodne od októbra do decembra. Zo začiatku roka sa ponuka začína znižovať a tesne pred začiatkom sezóny je šťastie, keď na voľnú loď narazíte. Požičanie je možné na 3, 4, alebo 7 dní, pričom najlepšou voľbou je práve jeden týždeň. Čo sa potom veľkosti týka, k dispozícii sú lode s kapacitou od dvoch do pätnástich osôb. Všeobecne platí, že čím väčšia loď, tým menšie náklady vás čakajú. Zo začiatku je však dobré vyskúšať si plavbu na lodi pre štyri až osem osôb, kedy vás popláva dosť na to, aby ste zvládli všetku prácu, ale nehrozí vám ponorková choroba.

Na loď vyrazte pokojne aj s deťmi

Na loď vyrazte pokojne aj s deťmi

Cena zapožičanie lode vychádza mimo sezóny asi 250 euro na osobu, v sezóne potom počítajte so sumou aj 400 euro na jedného. Ak by ste však cestovali vo väčšej skupine, náklady sa môžu znížiť až na 170 euro za jedného. K tejto sume potom nezabudnite pripočítať nejaké tie eurá za palivo a kotvenie v lodeniciach. Prístavné je asi 1,52 eura za meter plavidla na noc, v kotvisku je však možné využiť mnoho služieb, ako napríklad sociálne zariadenie, doplnenie pitnej vody, alebo čerpanie elektriny.

Plavba naprieč Holandskom rozhodne patrí medzi ten typ dobrodružstva, ktorý sa musí zažiť na vlastnej koži. Veľmi dôležité je predovšetkým nepodceniť plánovanie a s dostatočným predstihom si vybrať ideálnu loď vzhľadom k posádke a plánovanému programu. Pri starostlivo zvolenom plavidle a oblasti vás už nemôže nič prekvapiť a vy sa môžete tešiť na dovolenku plnú čerstvého vzduchu, tulipánov a zábavy.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.