Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Šťastie nájdete vo vode: 9 tipov na fascinujúce vodné lokality

Šťastie nájdete vo vode, na vode alebo pri vo

Šťastie nájdete vo vode, na vode alebo pri vo Shutterstock

Voda je základom pre život na našej planéte. Naviac je vedecky dokázané, že voda robí ľudí šťastnejšími nehľadiac na to, či v nej plávame, alebo sa na nej plavíme, či v jej blízkosti rozjímame. Vybrali sme pre vás zaujímavé lokácie spojené s vodou v rôznych skupenstvách. Tak cestujte za šťastím!

Island: Krajina vodopádov

Vodopád Skogafoss, Island

Vodopád Skogafoss, Island Shutterstock

Magický ostrov láka kontrastom prírody. Nájdete tu ľadovce, činné sopky, vodopády, či gejzíre. Vo väčšine vodných tokov je voda pitná a nielen kvôli tomu je Island považovaný za jednu z najekologickejších krajín. Najvyhľadávanejšie sú na ostrove geotermálne pramene, napríklad Deildartunguhver. V Modrej Lagúne s liečivým bahnom a minerálnou vodou si môžete užiť dokonalú relaxáciu. Obľúbený výlet je ľadovec Vatnajökull či skalné ihly Reynisdrangar blízko čiernej pláže neďaleko mestečka Vík. Na Island môžete vyraziť aj za vodopádmi, medzi najobľúbenejšie patria Gullfoss, Godafoss a Skogafoss.

Čítajte: 6 dôvodov k návšteve Islandu 

Slovinsko: Termálne jazero

Jazero Bled v Slovinsku

Jazero Bled v Slovinsku Shutterstock

V Európe je toľko jazier, koľko je lístia na stromoch. Je to síce prenesený význam, ale niesme ďaleko od pravdy. Jedno z najkrajších a najznámejších je jazero Bled v Slovinsku. Jeho voda je vďaka termálnym prameňom príjemne teplá. Bled sa nachádza v severovýchodnej časti krajiny. Okrem kúpania či prechádzke po promenádach môžete vyraziť loďou na ostrovček uprostred, kde sa nachádza slávny kostolík Panny Márie, ktorý možno poznáte z pohľadníc či fotografií.

Inšpirujte sa: Termálne kúpele v Slovinsku patria k európskej špičke

Nórsko: Fjordy stvorené ľadovcom

Nórske fjordy

Nórske fjordy Shutterstock

Celé západné pobrežie tejto krajiny bolo kedysi pokryté ľadovcami. Vplyvom globálneho otepľovania začal ľad ustupovať a vznikli hlboké údolia, ktoré zaplavovala voda - dnešné fjordy. Na zozname kultúrneho a prírodného dedičstva sú hneď dva: Geirangerfjord a Nærøyfjord. Ich krása neprestáva fascinovať turistov ani usadlíkov: úzke strmé skaly majestátne vyčnievajú z mora až do výšky 1400 metrov. Zdobia ich vodopády aj lesy a vysoko nad nimi poletujú v oblakoch orly.

Čítajte: Nórsky Bergen v zajatí hôr a fjordov

Kanárske ostrovy: Raj vodných športov

Tenerife, Kanárske ostrovy

Tenerife, Kanárske ostrovy Shutterstock

Vďaka miernym teplotám a poveternostným podmienkam sú Kanárske ostrovy ideálnym miestom pre dovolenkové radovánky po celý rok. Okrem vyhlásenej gastronómie a relaxu na malebných plážach sa môžete vyblázniť pri plachtení, surfovaní alebo si skúsiť zapretekať s vetrom pri windsurfingu. Pre surfovanie na veľkých vlnách sú lepšie severné časti ostrovu, naopak pre chytenie pásového vetru pre windsurfing odporúčame vyraziť na juh.

Objavujte: Najvýhodnejšie zájazdy do Španielska

Viktóriine vodopády: Div sveta

Viktóriine vodopády

Viktóriine vodopády Shutterstock

Viktóriine vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe sú jedinečným miestom k mnohým dobrodružstvám. Svojou dĺžkou 1800 m a výškou až 140 m patrí medzi najpozoruhodnejšie prírodné divy sveta. Ak k nim vyrazíte, odporúčame si je prehliadnúť zo všetkých strán a uhlov. Najzaujímavejšie predstavenie sa vám naskytne z hladiny rieky Zambezi: na hornom toku si užijete pokojnú plavbu s pozorovaním zvierat. Oproti tomu rieka pod vodopádmi je divoká a ideálna pre milovníkov adrenalínových športov.

Inšpirujte sa: Najkrajšie vodopády sveta

Florida: Pozoruhodné mokrade

Národný park Everglades na Floride

Národný park Everglades na Floride Shutterstock

Florida nie je iba Miami a seniorské rezidencie. Tento americký štát je aj domovom pozoruhodného národného parku Everglades. V tejto biosférickej rezervácií žije mnoho vzácnych a ohrozených druhov zvierat, napríklad americký krokodýl či floridský panter. Územie parku je vytvorené riekou Pahayokee, ktorá je hlboká maximálne 15 cm, a práve preto väčšiu časť parku pokrývajú mokrade. Everglades si môžete prejsť so sprievodcom na špeciálnych vznášadlách.

Čítajte aj: 10 najkrajších prírodných bazénov sveta

Mexiko: Potápanie v jaskyniach

Potápanie v jaskyniach v Mexiku

Potápanie v jaskyniach v Mexiku Shutterstock

Jaskynné potápanie patrí medzi najadrenalínovejšie športy na svete. Vhodné jaskyne nájdete po celom svete vrátane východnej Európy, Japonska, Brazílie alebo v južnom Pacifiku. Najznámejšie sú ale krasové jaskyne na Yucatánskom polostrove v Mexiku. Voda nie je tak bohatá na faunu a flóru, ale plne vám to vynahradí jej priezračnosť a krasové útvary.

Objavujte: Najkrajšia dovolenka v Mexiku

Antarktída: Dobitie južného pólu

Antarktída

Antarktída Shutterstock

Cesta na Antarktídu nie je iba výsadou filmových hrdinou, oceľových dobrodruhov či svetových magnátov. Sen o dobití južného pólu si môžete splniť aj vy. Počas tohto dobrodružstva budete objavovať miestne kolónie tučniakov, preplávate medzi obrými ľadovcami, postojíte na ľadových kryhách a okolité scenérie vám pravdepodobne vezmú dych. Tešiť sa môžete na tulene, veľryby alebo albatrosy. Ak kapitán dovolí, tí najodvážnejší môžu tento odľahlý kút planéty preskúmať na morskom kajaku.

Cesta na Antarktídu: Vaše životné dobrodružstvo na dosah 

Dubaj: Tancujúca fontána

Tancujúca fontána v Dubaji

Tancujúca fontána v Dubaji Shutterstock

Priamo pred najvyššou budovou sveta, Burj Khalifa v Dubaji, môžete pozorovať obrovskú tancujúcu fontánu - Dubai Fountain. Prúdiaca voda siaha až do výšky 150 m a túto krásu osvetľuje 6 600 svetiel. Každé vodné vystúpenie doprevádza hudba známych skladieb (napr. Thriller od Michaela Jacksona alebo I Will Always Love You od Whitney Houston). Fontána tancuje hneď vedľa nákupného centra a bude ideálnym zakončením dubajského shoppingu.

Inšpirujte sa: Sprievodca dubajskými plážami

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.