Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Termálne kúpele v Slovinsku patria k európskej špičke

Pri spoznávaní nespútanej prírody, krásnych pamiatok či tajomných jaskýň Slovinska nezabudnite na relax, zaslúžený odpočinok a regeneráciu. Aspoň na chvíľu hoďte starosti za hlavu a nechajte sa rozmaznávať v niektorých z pätnástich termálnych kúpeľov, ktorými sa Slovinsko pýši.

Do termálov v Slovinsku? Prečo nie?

Slovinsko nie je v oblasti kúpeľníctva až tak známe a pritom sa s počtom 15 termálnych kúpeľov a 87 termálnych prameňov radí, navzdory svojej pomerne malej rozlohe, k európskym termálnym veľmociam. Kúpeľné komplexy sú na vysokej úrovni, ponuka wellness procedúr, masáží, luxusných hotelov a ďalších sprievodných služieb je skutočne pestrá.

Liečivé účinky prameňov

Teplota prameňov sa pohybuje v rozmedzí 32-73 °C, chemické zloženie je rôznorodé. Liečebné pramene pôsobia blahodárne na celý rad zdravotných ťažkostí, či už to je reumatizmus, gynekologické problémy, cievne a srdcové ochorenia, neurologické a pľúcne potiaže, výborné výsledky vykazujú aj pri liečbe poúrazových stavov.

Terme Čatež Spa

Asi 100km na východ od hlavného mesta Ljubljana leží krásne kúpeľné mesto Čatež. Práve tu sa nachádzajú najnavštevovanejšie termálne kúpele v Slovinsku. Termálna riviéra Terme Čatež má viac než 10 000m² vodnej plochy, ktorá zahŕňa tak vnútorné, ako aj vonkajšie bazény. Vonkajších bazénov je desať, teplota vody sa pohybuje v rozmedzí 26-36°C a okrem klasického kúpania môžete vyskúšať aj mnoho atrakcií v podobe tobogánov, šmykľaviek a ďalších lákadiel.

Terme Čatež

Terme Čatež

Aj vo vnútorných bazénoch sú k dispozícií atrakcie pre deti aj dospelých. Asi najobľúbenejšou sú dve z nich, a to pirátsky ostrov s preliezkami a tobogán kamikadze.

Terme Čatež

Terme Čatež

V areáli kúpeľov sa nachádza saunový park, rehabilitačné a moderné športové centrum. Ubytovať sa môžete v tunajšom kempe, kde si zahráte billiard, bowling, minigolf alebo tenis.

Súčasťou kúpeľného komplexu sú obchodíky, reštaurácie, cukráreň a dokonca aj kasíno. Zázemie je tu skutočne prepychové.

Kúpele Čatež využívajú nielen klienti k rekreácií, ale aj pacienti liečiaci sa na rôzne zdravotné ťažkosti. Z hĺbky 300-600m vyviera 11 prameňov, ich blahodárne účinky sa prejavujú najmä pri liečbe reumatických a neurologických ťažkostí a pri problémoch s pohybovým aparátom.

Terme Ptuj Spa

V historickom meste Ptuj, ktoré je známym vinárskym centrom, sa nachádza najväčší termálny aquapark v Slovinsku. Kúpeľný komplex je rozdelený na vnútornú a vonkajšiu časť. Návštevníkom je k dispozícií niekoľko bazénov, tobogánov, šmykľaviek, medzi obľúbené atrakcie patrí bazén s vlnobitím, pomalá rieka, vyhliadková veža či plavecký olympijský bazén. Uvoľnenie a relaxáciu nájdete v niektorej z víriviek, terapeutickom bazéne alebo fínskej a tureckej saune, vyskúšať môžete aj podvodné masáže.

Terme Ptuj

Terme Ptuj

Miestne kúpele čerpajú termálnu uhličitú vodu z dvoch prameňov. Termálny prameň má blahodárny vplyv na pohybové ústrojenstvo, využíva sa pri rehabilitáciách reumatických a degeneratívnych ochorení, pomáha liečiť aj rôzne neurologické ochorenia a gynekologické problémy.

Terme Ptuj

Terme Ptuj

Moravske Toplice

Na severe Slovinska, iba asi 3 hodiny jazdy z Bratislavy, sa nachádza malé mestečko Moravske Toplice s moderným kúpeľníckym komplexom, ktorého súčasťou je aquapark Terme 3000 zahŕňajúci 22 vnútorných aj vonkajších bazénov.

Thermal park Terme 3000

Thermal park Terme 3000

Zvláštnosťou kúpeľného komplexu je bazén s termálnou, minerálnou, vysoko koncentrovanou vodou čiernej farby, ktorá pomáha liečiť reumatizmus, pooperačné stavy, dýchacie a kožné problémy. Kúpele ponúkajú okrem liečebných procedúr aj doplnkové služby ako sú kinezioterapia, termoterapie, akupunktúra, inhalácie a ďalšie.

Aquapark Terme 3000 je rajom pre milovníkov vodných radovánok. Ale početné tobogány, šmykľavky s vizuálnymi a zvukovými efektami, vodotrysky, vodopády, zážitkové pereje, sauny a vírivky doslova valcuje, čo sa obľúbenosti týka, adrenalínový tobogán AQUA LOOP. Na tobogáne, ktorého štart je priam raketový, vás čaká 90m dlhá jazda s prevýšením 20m, 14 metrový voľný pád, 360° slučka, a to všetko pri rýchlosti až 65km/hod. Ak vyhľadávate adrenalínové zážitky, určite túto atrakciu nenechajte bez povšimnutia.

Thermal park Terme 3000

Thermal park Terme 3000

Rogaška Slatina

Najstaršie a najväčšie termálne kúpele v Slovinsku sa radia skôr medzi tradičné kúpele a nachádzajú sa neďaleko hraníc s Chorvátskom, asi 50km južne od mesta Maribor. Minerálna voda, ktorá vyviera z hĺbky 1700m, obsahuje najviac horčíku na svete a sú jej pripisované priam zázračné účinky.

Kúpele využívajú pacienti liečiaci sa na ochorenia srdca, očí, obličiek a močových ciest, kožnými a reumatickými ťažkosťami a problémami s pohybovým aparátom.

Termálne kúpele Rogoška Slatina sú obklopené udržiavanými parkmi, kúpeľnými domami a luxusnými hotelmi vyznačujúcimi sa nádhernou architektúrou. Promenády a prekrásny kúpeľný park priam nabáda k zdravotným prechádzkam, ktoré sú príjemnou a vítanou súčasťou liečebného programu.

Rogaška Slatina

Rogaška Slatina

V centre kúpeľného mesta nájdete obchody, kaviarne, bary a reštaurácie. Dominantou mesta je kostol sv. Kríža v neo-románskom štýle.

Či už sa rozhodnete pre návštevu ktorýchkoľvek termálnych kúpeľov v Slovinsku, vedzte, že liečivé účinky termálnych prameňov, vodných radovánok v bazénoch, saunový svet, masáže, vírivky, beauty programy, rašelinové zábaly a ďalšie služby a atrakcie vám zaručia, že budete odchádzať ako znovuzrodení...

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.