Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najkrajších prírodných bazénov na svete

Túžite po romantickom plávaní v tajomných azúrových lagúnach a sviežich smaragdových jazierkach? Potom je náš zoznam desiatich najkrajších svetových prírodných bazénov presne pre vás!

1. Bimmah Sinkhole (Omán)

Jazierko s osviežujúcimi tyrkysovými vodami je hlboké asi 20 m a nachádza sa približne 600 m od mora, medzi pobrežnými mestami Dibaba (Thibab) a Bimmah. Tunajší obyvatelia veria, že bolo vytvorené meteoritom "Hawaiyat Najm", odkiaľ pochádza arabský názov miesta. Okolo sa rozkladá oplotený Hawaiyat Najm Park, udržiavaná zelená oáza v inak púštnej krajine.

Bimmah Sinkhole (Omán)

Bimmah Sinkhole (Omán)

2. Enchanted River (Filipíny)

Rieka Hinatuan preteká druhým najväčším filipínskym ostrovom Mindanao. Hovorí sa jej čarovná, lebo sa zdá, ako by nemala žiadny prameň. Navyše je slaná a pomerne krátka. Vyteká z nádrže hlbokej cca 15 m neďaleko oceánu. Slaná voda z mora preniká do rieky spodnými tunelmi a jaskyňami na miesto, odkiaľ je zásobované jazierko. To je považované za jednu z najkrajších turistických atrakcií Filipín.

Enchanted River (Filipíny)

Enchanted River (Filipíny)

3. Erawan Falls (Thajsko)

Vodopád Erawan je najväčšou atrakciou rovnomenného národného parku v západnom Thajsku v provincii Kanchanaburi. Pýši sa siedmimi poschodiami, z ktorých druhé tvorí jazierko vhodné na kúpanie. Cesta k vodopádu nie je nijak náročná, po daždi ale môže byť klzká.

Erawan Falls (Thajsko)

Erawan Falls (Thajsko)

4. Gunlom Plunge Pool (Austrália)

Užite si relaxačné kúpanie v krištáľovo čistom prírodnom bazéne v Národnom parku Kakadu. Gunlom Plunge sa nachádza na vodopáde, predstavuje teda čarovnú kombináciu sezónneho vodopádu a kľudného ponoreného jazierka s piknikovým plochami. Na vrchole vodopádu Gunlom budete odmenení rozsiahlymi výhľadmi na lesy a pobrežie. Ubytovať sa môžete napr. v obľúbenom kempe neďaleko bazéna a vodopádu.

Gunlom Plunge Pool (Austrálie)

Gunlom Plunge Pool (Austrálie)

5. Hamilton Pool Preserve (Texas)

Hamilton Pool Preserve je prírodné kúpalisko nachádzajúce sa asi 37 km západne od Austinu. Od roku 1960 je obľúbeným letným plaveckým miestom pre turistov aj obyvateľov Austinu a v roku 1990 bolo označené za prírodnú rezerváciu. Jedná sa teda o chránené prostredie. Do zeleného jazierka, obklopeného zrútenou jaskýňou, prúdi pätnásťmetrový vodopád.

Hamilton Pool Preserve (Texas)

Hamilton Pool Preserve (Texas)

6. Havasupai Falls (Arizona)

Vodopády Havasupai neďaleko mestečka Supa sú jednou z najnavštevovanejších oblastí Grand Canyonu a patria k najfotografovanejším vodopádom na svete. Vychutnajte si pohľad na prírodný bazénik, do ktorého z výšky 37 m padá hlavný vodopád. Studená voda tu má úchvatnú azúrovú farbu. V okolí sa však nachádza mnoho ďalších čarovných jazierok.

7. Ik Kil (Mexiko)

Cenota Ik Kil nie je ani jazierko, ani jaskyňa. Vyzerá skôr ako veľká diera do zeme. Snáď by sa ale predsa len dala označiť za jaskyňu, v ktorej sa kedysi čiastočne prepadol strop. Zospodu možno vidieť oblohu, po stenách až k vode visía všelijaké liany. Zo stropu dokonca tečie voda, takže môžete očakávať menšiu osviežujúci spŕšku. Dole v čistej vode plávajú krotké rybky, potápať sa tu ale príliš nedá kvôli tme. Napriek tomu si na relatívne veľkej ploche môžete spokojne zaplávať.

8. Kuang Si (Laos)

Vodopády Kuang Si Falls či Kuang Xi nájdete približne 29 km južne od historického mesta Luang Prabang v Laose, zapísaného na zozname UNESCO. Vodopád začína v plytkých tyrkysovo modrých bazénoch na vrchole strmého svahu. K hlavnému prúdu padajúcimu z výšky 60 m možno dôjsť chodníkom po ľavej strane. Otvorená je väčšina bazénikov, sú však medzi nimi aj posvätné miesta,na ktorých sa kúpať nesmie.

9. Semuc Champey (Guatemala)

Semuc Champey je jeden z vyhľadávaných turistických cieľov Guatemaly a v preklade znamená "miesto, kde sa rieka stráca v hore". Reč je tu o rieke Cahabón, ktoré si kliesni cestu kopcovitým terénom a v jednom mieste s rachotom mizne v podzemnej jaskyni. Ďalej sa opäť vynára a pokračuje vo svojom putovaní. Na povrchu krasového mosta vznikli terasy s romantickými tôňami, ktorých priezračná azúrová až smaragdová voda láka na kúpeľ.

10. To Sua Ocean Trench (Samoa)

Oceánska priekopa To Sua na ostrove Upolu nemá pláž a do vody sa musí liezť po dlhom rebríku, napriek tomu patrí k najlepším miestam na kúpanie. V jame hlbokej 30 m je jasná slaná voda, ktorú obklopuje množstvo sviežich zelených rastlín.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.