Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Nórsky Bergen: V zajatí hôr a fjordov

Bergen je prekrásne mesto na západnom pobreží Nórska. Jednou vetou by sa dal charakterizovať ako mesto s bohatou históriou, živou kultúrou a krásnou architektúrou.

Jedná sa o druhé najväčšie nórske mesto, ktoré leží v samotnom srdci úchvatných fjordov. Kvôli svojmu ťažko prístupnému okoliu býval Bergen v predošlých storočiach od zvyšku Nórska pomerne izolovaný. Aj to možno napomohlo súčasnej atmosfére mesta, ktoré si aj napriek svojej veľkosti zachováva až neobvyklý pôvab malého mesta dodnes.

Bergen bol založený v roku 1070, keď sa v miestach súčasného starého prístavu prvýkrát vylodil nórsky kráľ Olaf III. Vďaka svojej strategickej pozícií začalo mesto prekvitať a to predovšetkým v oblasti diaľkového obchodu. Západné pobrežie Škandinávskeho polostrova sa totiž ukázalo ako výhodná poloha na obchodných cestách celej Európy, a netrvalo dlho, a z Bergenu sa stalo jedno zo štyroch najvýznamnejších hanzovných miest.

Dávna história nie je zďaleka to jediné, čo robí z Bergenu tak výnimočné miesto. Možno je to tunajšia nádherná architektúra, možno odveká láska k mestu zo strany všemožných umelcov – jedno je ale isté: Bergen má skrátka atmosféru, ktorá si získa každého.

Nech už do mesta zavítate v ktoromkoľvek období, vždy vás nadchne, aké živé mesto Bergen je. Takmer neustále sa tu konajú kultúrne akcie všetkých žánrov a podôb. Ak sa zrovna neodohráva nejaké divadelné predstavenie, koncert či celý festival, narazíte na množstvo umeleckých galérií a múzeí, ktoré vás nadchnú. Výhľadom ku všetkým udalostiam, ktoré sa v Bergene odohrávajú, asi nie je prekvapením, že si mesto vyslúžilo titul Európske mesto kultúry. Bez živej kultúry by totiž Bergen asi nikdy nebol tým, čím sa za viac než 900 rokov svojej existencie stal.

Bergen: pamiatky, kultúra aj turistika

Ako už asi bohatá história mesta napovedá, Bergen sa môže pýšiť mnohými pamiatkami a dochovanými tradíciami. Asi najväčšia pamätihodnosť mesta je Bryggen – stará historická štvrť, ktorá pamätá ešte počiatky mesta. Bryggen je jedno z najväčších atrakcií nielen Bergenu, ale aj celého Nórska. Dnešná podoba tejto starej štvrti siaha do roku 1702, kedy bolo nutné postaviť novú zástavbu po ničivom požiari, ktorý v tom roku Bryggen zasiahol. Vďaka tomu, že sa podoba Bryggenu od tej doby v podstate nezmenila, jedná sa dnes o súbor cenných architektonických pamiatok, ktoré si právom vyslúžili svoje miesto na zozname kultúrneho svetového dedičstva UNESCO.

Najväčšími lákadlami Bryggenu sú rybí trh, pevnosť Bergenhus, starý hanzovný prístav či ktorýkoľvek z drevených domčekov, ktorých sú úzke uličky Bryggenu plné. Takmer na každom rohu narazíte na útulné kaviarne či reštaurácie, ktoré – vzhľadom ku skvelej gastronomickej povesti Bergenu – rozhodne stoja za návštevu.

Bergen je povestný veľkým počtom všemožných múzeí, z ktorých za zmienku stoja napríklad múzeum hanzy, múzeum nórskeho rybárstva či dom najznámejšieho nórskeho skladateľa Edvarda Griega. Nachádza sa tu aj mnoho obrazových galérií, ktorých zbierky obsahujú diela aj takých velikánov ako Munch, Gude, Tidemand či Picasso.

Ak chcete spoznať blízke okolie Bergenu, rozhodne choďte na horu Ulriken, ktorej vrchol sa týči do úctyhodných 700 m nad morom. Vydať sa tam môžete buď pešo alebo kabínovou lanovkou, z ktorej sa budete môcť kochať úchvatnými výhľadmi už cestou nahor. Ďalším únikom do prírody v takmer samotnom srdci mesta môže byť aj prekrásne jazero Lungegaard s prekrásnymi krajinnými scenériami.

16.08.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.