Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Potápanie a šnorchlovanie v egyptskom Marsa Alam

Marsa Alam, egyptské mesto na pobreží Červeného mora, bývalo kedysi rybárskou dedinkou. Dnes patrí k najnavštevovanejším turistickým destináciám v krajine a je pravým rajom pre nadšených potápačov.

Nielen bohatý podmorský život

Pod tunajšou hladinou to naozaj žije, na čom má zásluhu trvalo teplé more. Pestré korálové útesy, farebné rybičky aj úžasná podvodná viditeľnosť lákajú potápačov, zatiaľčo silný vietor vytvára ideálne podmienky pre fanúšikov windsurfingu. Vyskytujú sa tu aj delfíny, žraloky či dugong indický. Turistov bažiacich najmä po kultúre určite nadchnú blízke smaragdové bane a chrám egyptského panovníka Setiho I. V Khanaisu.

Množstvo príležitostí na potápanie

Radi by ste blízke stretnutie s delfínmi? Či dokonca so žralokmi? Áno, v Marsa Alam vám bude umožnené aj to! Stačí kontaktovať niektoré z miestnych potápačských centier a nájsť správne miesto. Špecializované centrá sú prevádzkované skúsenými profesionálmi a mávajú k dispozícií všetko potrebné vybavenie. Vyskytujú sa takmer vo všetkých prímorských letoviskách a rezortoch. Ponúkajú lekcie pre začiatočníkov aj kurzy pre pokročilých.

Ras Samadai, nachádzajúci sa uprostred chránenej rezervácie, je známy ako útes delfínov. Aj napriek tomu, že pod hladinou sa preháňajú rôzne druhy rýb, inteligentné delfíny sú jednoznačne najobľúbenejšie. Stretnutie s nimi vo voľnej prírode znamená pochopiteľne nezabudnuteľný zážitok.

Stále obľúbenejšie je aj potápanie so žralokmi, nebezpečnými pánmi podmorského sveta. Ako najvhodnejší sa pre ich pozorovanie javí útes Elphinstone, a to predovšetkým od apríla do júna alebo od októbra do novembra. Tento útes ohromuje aj labyrintom korálových chodbičiek a je jednou z najlepších lokalít pre potápanie na svete. Je ale určený skôr skúseným potápačom.

Aj keď vám potápanie so žralokmi príde zaujímavé, možno skôr oceníte obyčajnú zabezpečenú pláž, na ktorej si budete môcť v kľude zaplávať bez toho, aby ste museli byť neustále v strehu. Aj to je samozrejme možné. Pláže určené na kúpanie a relaxáciu sú chránené protižraločími sieťami.

Ďalšou obľúbenou lokalitou pre potápanie je Abu Dabbab, jedno z mála miest na planéte, kde si môžete zaplávať so vzácnym dugongom. Plytká zátoka je zároveň domovom veľkých morských korytnačiek.

K preskúmaniu láka aj Fury Shoals, takmer nedotknutá oblasť tvorená niekoľkými útesmi, ktorá ponúka úžasné príležitostosti na potápanie. Hlavnou atrakciou je tu čínsky remorkér, ktorý sa potopil v 40. rokoch minulého storočia.

Takisto vrak Hamada, šesťdesiatpäťmetrová loď potopená v roku 1993, ponúka nenáročný a veľkolepý pobrežný ponor. Je skvelým miestom pre fotografovanie pod vodou.

Šnorchlovanie v Marsa Alam

V okolí Marsa Alam nájdete niekoľko veľmi dobrých miest pre šnorchlovanie. Tými najvyhľadávanejšími sú bezpochyby zátoka Abu Dabab s pôsobivými korálmi a morskými živočíchmi, pláž Kahramana a dom delfínov Sha'ab Samadai.

Počasie v Marsa Alam

V Marsa Alam, najjužnejšom egyptskom letovisku pri Červenom mori, sa môžu ľudia tešiť zo slnečného počasia prakticky celý rok. Klíma je miernejšia než vo vnútrozemí, letné teploty nedosahujú príliš extrémne hodnoty (na rozdiel napr. od Luxoru). Ako najpríjemnejšie obdobie pre návštevu sa javí marec, apríl, október alebo november. Pre potápanie sú najlepšie podmienky počas leta s teplotou vody okolo 30 °C, ale potápanie je tu možné prakticky kedykoľvek.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.