Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pamukkale – najúchvatnejší turecký div prírody

Pamukkale v Turecku

Pamukkale v Turecku

Juhozápadné Turecko sa pýši veľkolepým dielom prírody, ktoré nemá vo svete obdobu. V oblasti nazývanej Pamukkale vzniklo počas tisícok rokov niečo, čo nemožno slovami opísať. Môžete len nemo stáť a užasnuto obdivovať fascinujúci prírodný skvost, ktorý vám doslova vyrazí dych. Ako vyzerá miesto, kde príroda čaruje?

Travertínové kaskády s minerálnymi jazierkami v Pamukkale

Turecké Pamukkale – v preklade "Bavlnený hrad" – je miestom, ktoré upúta pozornosť na prvý pohľad. Vďaka vysoko mineralizovanej vode plnej vápnika, ktorá vyviera na vrchole hory, vznikli počas niekoľkých tisícok rokov prekrásne jazierka s priezračnou vodou, ktoré vytvárajú terasy. A nie hocijaké. Vďaka minerálom sú belostné, z diaľky máte pocit, že sa pozeráte na svahy plné trblietavého, čerstvo napadaného snehu. Pri bližšom pohľade zistíte, že ide o snehovo biele vápencové vodopády – absolútny prírodný unikát, ktorý inde na svete neuvidíte. Po tzv. travertínových kaskádach stekajú minerálne pramene, ktoré sú ukryté v skalách a touto cestou sa dostávajú na povrch, kde sa formujú minerálne usadeniny. Tento nesporne zaujímavý a veľmi pomalý proces stále pokračuje a za ideálnych podmienok bude pokračovať aj ďalšie tisícky rokov.

Kaskády s jazierkami v Pamukkale

Kaskády s jazierkami v Pamukkale

Kúpanie v krištáľovo čistej vode má prísne pravidlá

Prekrásne prírodné bazéniky s priezračnou vodou lákajú na kúpanie, avšak kto by chcel ponoriť svoje telo do teplého, liečivého prameňa, má smolu. V prírodných kaskádovitých jazierkach je kúpanie prísne zakázané. Ochrancovia prírody sa snažia zachovať tento prírodný úkaz v súčasnej podobe aj pre ďalšie generácie, čo je pochopiteľné a chvályhodné. Na kúpanie sú určené umelo vytvorená jazierka, v ktorých dosahuje teplota vody až 40 °C. Ostatnými jazierkami sa ale môžete aspoň prechádzať. Je však nutné dodržať základné pravidlo – na nohách nesmiete mať žiadnu obuv. Aj napriek tomu sa nájdu jedinci, ktorí nariadenie nedodržiavajú. Práve kvôli nim miesto stráži pozorný strážca, ktorý týchto opovážlivcov bez milosti vyháňa.

"Kúpanie" v Pamukkale

Pamukkale v ohrození?

Problémom Pamukkale je nedostatok vody. Niekoľko jazierok je takmer alebo úplne bez vody. Terasy bez potrebnej dávky vody začínajú šednúť a obrastať riasami, čím strácajú svoju pôvodnú, unikátnu podobu. Na niektorých miestach tak prírodné dielo pomaly zaniká.

Pamukkale trápi nedostatek vody

Pamukkale trápi nedostatek vody

Ako sa v Pamukkale vyhnúť náporu turistov?

Oblasť Pamukkale je turisticky veľmi atraktívna, preto počítajte s davmi turistov. A to napriek pomerne vysokému vstupnému. Avšak nenechajte sa touto skutočnosťou odradiť, oblasť ponúka skutočne fascinujúci pohľad. Najvhodnejšia doba na návštevu tohto miesta je skoro ráno alebo potom neskoro popoludní, pretože v najatraktívnejších hodinách to tu býva skutočne preplnené.

Na Pamukkale počítejte s davmi turistov

Na Pamukkale počítejte s davmi turistov

Starobylé mesto Hierapolis

V okolí Pamukkale, priamo nad travertínovými kaskádami, sa nachádza bývalé antické kúpeľné mesto Hierapolis (v preklade „Sväté mesto“), respektíve jeho ruiny vrátane unikátneho pohrebiska. Spolu s vápencovými terasami v Pamukkale bolo mesto zapísané na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Hierapolis, Turecko

Hierapolis, Turecko

Pozrite si vzácne pozostatky stavieb aj unikátne pohrebisko

V bývalom kúpeľnom liečebnom stredisku sa zachovali pozostatky rímskeho amfiteátra s päťdesiatimi radmi sedadiel v hľadisku, ktorý údajne pojal v dobách svojej najväčšej slávy až 20 tisíc divákov.

Pozostatky Apollónovho chrámu, kde sa kedysi nachádzala veštiareň, Byzantská brána či pôvodné dláždená cesta a tiež unikátne pohrebisko, kde bolo nájdených a odkrytých viac ako tisíc hrobov vás vráti o tisíce rokov naspäť.

Byzantská brána v Hierapolise

Byzantská brána v Hierapolise

Súčasťou Hierapolis je aj archeologické múzeum, kde si môžete prezrieť vzácne artefakty a dozvedieť sa zaujímavosti o minulosti tohto pútavého miesta.

Výnimočná oblasť Pamukkale je skutočným majstrovským dielom prírody. Vzácnym skvostom, ktorý môže Turecku celý svet len ​​ticho závidieť.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.