Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Krajina zasľúbená vegetariánom a vegánom

Ktoré krajiny sú zasľúbené vegánom?

Ktoré krajiny sú zasľúbené vegánom? Shutterstock

Cestovanie samo o sebe prináša mnoho výziev, s ktorými sa musíme pobiť. A čo potom, ak riešite nejaké diétne obmedzenia. Napríklad taký vegetarián (prípadne vegán), vystavený cudzokrajnému jedálničku plnému mäsových pokrmov, bude ďaleko od domova značne trpieť. Našťastie existujú štáty, kde uprednostňujú rastlinnú stravu. Tu máte osem najobľúbenejších!

Či už vás k prechodu na rastlinnú stravu viedla láska k zvieratám, túžba po zdravšom životnom štýle alebo solidarita s našou planétou, neúmerne zaťažovanou živočíšnou výrobou, určite ste niekedy počas potuliek po našej krásnej planéte zažili pri pohľade do jedálnych lístkov perné chviľky. Pre vegánov, ktorí sa vyhybajú aj mliečnym výrobkom a vajciam, je mnohokrát jedinou možnosťou vydať sa na trh a nakúpiť si čerstvú zeleninu a ovocie. Našťastie medzi nami nemäsožrútmi existuje solidarita, a tak vám prezradíme, ktoré krajiny sú vegetariánom a vegánom zasľúbené.

India

Chutný indický pokrm Bhel Puri

Chutný indický pokrm Bhel Puri Shutterstock

Je kolískou vegetariánstva už od 6. storočia pr. n. l. Indovia veria, že násilie páchané na zvieratách plodí karmickú záťaž, ktorá sa premietne v ďalších životoch. Miestne reštaurácie aj pouličné stánky ponúkajú nekonečné množstvo vegetariánskych špecialít, ktorým neodolá ani najzarytejší mäsožravec. Skvelo chutí tradičný šalát Bhel puri - pálivá zmes strukovín a zemiakov s tamarindovým a mätovým chutney. Veľkú dávku proteínov získate vďaka pikantnému pokrmu Chole Batura - chlebové placky, doplnené o zmes cíceru, cesnaku, chilli, zázvoru a tajného mixu korenia, ktorého receptúru si každý kuchár úzkostlivo stáži.

Inšpirujte sa: India na vlastnej koži

Thajsko

Ochutnajte pravý Pad Thai

Ochutnajte pravý Pad Thai Shutterstock

So svojími dlhými pieskovými plážami, omývanými teplým morom, nádhernou prírodou a slnečným počasím priamo zvádza k odľahčeniu jedálnička. Základom thajskej kuchyne je ryža, sójové bôby, tapioka, kukurica, bylinky, dostatok zeleniny, kokosového mlieka a ostrého korenia. V pouličných stánkoch skvelo chutí smažená zelenina s bohatou dávkou kari, červené kari, naložené tofu aj klasická polievka Pad Thai. Aj napriek tomu, že thajskú kuchyňu možno poznáte z niektorých reštaurácií u nás, vedzte, že v krajine pôvodou a medzi palmami, vám bude chutiť ešte viac.

Inšpirujte sa: Objavujte thajskú kuchyňu

Taliansko

Caprese v talianskom štýle

Caprese v talianskom štýle Shutterstock

Južanská krajina v tvare kozačky a dobré jedlo k sebe neodmysliteľne patria. O tom, že sa tu skvelo najedia aj vegetariáni prestanete pochybovať po prvej návšteve oddelenia zeleniny v niektorom z obchodných domov. Nad šírkou ponuky a čerstvosti sa vám zatočí hlava a v deň odjazdu budete možno, podobne ako ja, zúfalo preskladávať kufor, aby sa do jeho útrob vtesnalo čo najviac pohárov s čerstvým pestom. Skvelo chutia orestované baby patizóny, cestoviny na tisíc spôsobov, smažené cuketové kvety aj pečená zelenina, bohato zasypaná parmezánom.

Originálny recept: Pripravte si pizzu ako z talianskej pizzérie

Vietnam

Vietnamské jarné závitky

Vietnamské jarné závitky Shutterstock

Nekorunovaný kráľ pouličného stravovania vás rozhodne nadchne. V uliciach väčších miest sa mieša vôňa ryže, morských plodov, rýb, koriandru aj mäsa všetkých mysliteľných tvorov. Žabie alebo psie mäso tu patrí medzi delikatesy. Nenechajte sa ale vydesiť, vegetariáni aj vegáni sa tu budú mať úplne kráľovsky. Pochutnať si môžu na skvelých rýžových závitkoch, hustých polievkach, zeleninových zmesiach s tofu alebo pestrej škále dokonalo vyzretého ovocia. a nezabudnite ochutnať čerstvý zelený kokos, ktorý vám domorodci znesú priamo z koruny stromu. Tak lahodnú a výživnú šťavu ste ešte neskúsili!

Čítajte: 10 dôvodov k návšteve Vietnamu

Izrael

Na Falafelu si pochutnáte

Na Falafelu si pochutnáte Shutterstock

Miesto, kde vládne výnimočná duchovná atmosféra aj striktné pravidla stravovania. V posledných rokoch tu tak rýchlo kvitne obľuba rastlinnej stravy, že tu vegánske reštaurácie, kaviarne, pekárne aj cukrárne rastú ako huby po daždi. Za hlavné jedlo dňa sú považované raňajky, ktoré zahŕňajú zeleninové šaláty, kaše aj dostatok ovocia. Stálicou pouličného občerstvenia je Falefel - cícerové guličky s pokrájanou petrželkou, krémovým hummusom alebo osviežujúcim šalátom.

Inšpirujte sa: Mrtvé more, liečivá soľ a omladzujúce bahno

Brazília

Exotický chlebovník je stále obľúbenejší

Exotický chlebovník je stále obľúbenejší Shutterstock

Krajina tepajúca v rytme samby rozhodne nie je typickou vegetariánskou destináciou. Miestnu kuchyňu mnohí vnímajú ako pravažne mäsitú, ale v skutočnosti si v bohatej ponuke jedál vyberú aj priaznivci alternatívneho stravovania. Počas dovolenky v Brazílii sa možno úplne prirodzene stanete frutariánom. Výber exotického ovocia na miestnych trhoch je veľmi pestrý a chuť čerstvého manga, papáje, marakuje či guávy vás bude sprevádzať ešte dlho po návrate z dovolenky. Ako náhrada za mäso sú v miestnych reštauráciách často používané šťavnaté plody chlebovníka (mimochodom jednej z najvýživnejších náhražok mäsa).

15 druhov exotického ovocia, ktoré ste najskôr nikdy nevideli

Maroko a Libanon

Obľúbená baklážanová pasta Baba Ghanoush

Obľúbená baklážanová pasta Baba Ghanoush Shutterstock

Najobľúbenejší zástupcovia arabskej kuchyne v našom jedálničku. Ta poteší chuťové bunky vegetariána hustými strukovinovými polievkami, kuskusom so zeleninou, nakladanými olivami, chlebovými plackami alebo neprekonateľne dobrými sladkosťami. V Libanone nezabudnite ochutnať baklážanovú pastu s roztomilým názvom Baba Ghanoush. Maroko môže obohatiť vašu kuchyňu o lahodnú pastu Amlou, vyrobenú z pražených mandlí naložených v argánovom oleji. Božsky chutí namazaná na arabskom chlebe aj na slovenskej palačinke.

5 dôvodov, prečo navštíviť Maroko

Bali

Indonézske curry s ryžou

Indonézske curry s ryžou Shutterstock

V krajine úsmevov, krásnej tropickej prírody, mystických chrámov aj dobrého jedla si mäso neodopierajú a je aj súčasťou národných pokrmov Nasi Goreng či Babi Gulig. Miestnym fenoménom sú warungy - hojne využívaná obdoba našich jedální. Práve tu vám pripravia tie najlepšie ryžové nudle so zeleninou. Vo väčších mestách sa dostávajú do módy kurzy varenia, na ktorých sa turisti naučia pracovať s lokálnymi surovinami aj korením a po návrate z dovolenky oslniť návštevu napríklad skvelo dochutenou šalátovou zálievkou. Výborne chutia a osviežia vylisované džúsy alebo voda z mladého kokosu.

Recept na vynikajúce balijské Nasi Goreng

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.