Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Recept na vynikajúce balijské nasi goreng

Odmietnete takýto výhľad pri stolovaní?

Odmietnete takýto výhľad pri stolovaní?

Každý, kto navštívil nádherný indonézsky ostrov Bali, dozaista vyskúšal všadeprítomnú špecialitu nazývanú nasi goreng. Jedná sa o klasickú ukážku jednoduchej a zdravej balijskej kuchyne, ktorá ničím nezaostáva za ostatnými ázijskými krajinami. Základom obvykle býva ryža, korenie, vajce, tofu a veľké množstvo zeleniny. Častokrát sú pokrmy veľmi pálivé a pre rozmaznané európske jazýčky takmer nepožívateľné. Bali je rajom vegetariánov, ktorí tam nikomu nemusia zdĺhavo vysvetľovať, že aj ryba je mäso. Väčšina pokrmov sa totiž zaobíde úplne bez mäsa. Mäsožravci si môžu pochutnať na ryžových špecialitách s malým množstvom kuracieho, baranieho alebo výnimočne aj bravčového mäsa. Skutoční gurmáni z menu vyberajú pokrmy s morskými plodmi, ktoré sú tu zaručene čerstvé. Vybrané maškrty môžete zapíjať vodou z mladých kokosov, pivom Bintang, úžasnými čerstvo vylisovanými džúsmi alebo vodou (pre istotu vždy balenou).

Ale teraz už späť k tradičnému nasi goreng. Nebojte sa exotického názvu. Verte, že príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju aj úplný kuchársky začiatočník. Existuje veľké množstvo receptov na zaručene pravé nasi goreng. Môže byť pripravované s kuracím mäsom, krevetami či tofu. Charakteristickým rysom tohto pokrmu je dohneda sfarbená ryža. Balijskí kuchári používajú indonézsku sladkú sójovú omáčku, ktorá konzistenciou pripomína javorový sirup a je o poznanie silnejšia ako tie bežne dostupné v Európe. My si ju môžeme vytvoriť sami zmiešaním ¼ šálky bežnej sójovej omáčky a ¼ šálky trstinového cukru. Získanú zmes priveďte k varu, potom znížte teplotu a miešajte až kým omáčka nezíska konzistenciu javorového sirupu. A teraz už späť k receptu.

Nasi goreng s volským okom

Nasi goreng s volským okom

Suroviny na 2 porcie chutného kuracieho nasi goreng:

  • 400 g uvarenej ryže (najlepšia je jazmínová, uvarená deň vopred)
  • 120 g kuracích pŕs
  • 3 vajcia
  • 1 lyžicu čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 veľkú červenú cibuľu
  • 2 jarné cibuľky
  • lyžicu chilli zmesi (ideálna je Sambal Oelek)
  • 1 lyžicu sladkej sójovej omáčky (tu môžeme využiť náš výtvor)
  • 1 lyžicu ustricovej omáčky
  • 1 lyžicu slnečnicového oleja
  • čerstvý koriander na dozdobenie
  • soľ, čerstvo namleté ​​čierne korenie na dochutenie

Suroviny na nasi goreng

Suroviny na nasi goreng

Postup prípravy:

  1. V panvici (ideálny je wok) si rozohrejte olej a osmažte na ňom na kúsky nakrájaného kuracieho mäsa. Po usmažení si ho odložte do mištičky. Neskôr ho pridáte k ryži.
  2. Do rozpálenej panvice prilejte trošku oleja a vlejte do neho dve rozšľahané vajcia. Za rýchleho miešania ich roztrhajte na čo najmenšie kúsky a odložte bokom.
  3. Znovu prilejte olej a nechajte na ňom restovat najemno nakrájanú cibuľu, po chvíli môžete prihodiť aj jednu nasekanú jarnú cibuľku, pretlačený cesnak a nastrúhaný zázvor. Nechajte zmes rozvonět a pridajte lyžicu chilli zmesi (milovníci ostrých chutí môžu dať lyžice dve).
  4. Do vzniknutej zmesi vsypte vychladnutú ryžu, pripravené kuracie mäso, vyprážané vajcia, sladkú sójovú omáčku, ustricovú omáčku a poriadne premiešajte.
  5. Na záver pridajte zvyšok nakrájanej jarnej cibuľky, soľ, čierne korenie a na ozdobu čerstvý koriander. Výsledná zmes by nemala byť vysušená, skôr mazľavá.

Na Bali k tomuto pokrmu zvyčajne dostanete ešte volské oko. Iste mi dáte za pravdu, že príprava nasi goreng je skutočne veľmi jednoduchá. Toto jedlo je ideálnou bleskovou večerou. Dúfam, že obohatí aj váš jedálniček. Zdravší variant môže byť doplnený o nastrúhanú zeleninu.

Príprava nasi goreng

Príprava nasi goreng

A kde vám na Bali naservírujú to najlepšie nasi goreng?

Skúsení cestovatelia si najviac pochutnávajú na špecialitách pripravených v reštaurácii Poppies situovanej v známom letovisku Kuta. Okrem dokonalej chuti pokrmu vás tu dozaista zaujme nápaditý interiér plný nádherných kvetov, jazierko so živými rybkami, štýlové dekorácie aj veľmi milá obsluha.

Poppies Bali

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.