Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ochutnajte Tokio, hlavné mesto gurmánov!

Tokio je považované za raj milovníkov jedla

Tokio je považované za raj milovníkov jedla Shutterstock

Japonská metropola už niekoľko rokov drží prvenstvo v počte reštaurácií s michelinskou hviezdou. Avšak nenechajte sa mýliť, miestne lahôdky si nemusíte odopierať ani ak máte obmedzený rozpočet. Toto mesto je skrátka rajom všetkých milovníkov dobrého jedla!

Možno vás prekvapí, že japonská kuchyňa zďaleka presahuje sushi, ktoré miestni kupujú najčastejšie v stánkoch s rýchlym občertvením za pár jenov. Rozhodne vám odporúčame sa u nich inšpirovať! Nenechajte si ale újsť ani ďalšie tradičné dobroty, vybrali sme pre vás tie naj!

Tempura

Smažená Tempura patrí k tradičným pochúťkam

Smažená Tempura patrí k tradičným pochúťkam Shutterstock

Zelenina, ryby či krevety obalené v jemnom cetíčku a usmažené do chrumkava patria k obľúbeným pochúťkam. Napriek príprave na oleji ide o ľahko stráviteľný pokrm. Jednotlivé kúsky tempury sa namáčajú do omáčky z rybieho vývaru, jedia sa samosttanealebo s tradičnou prílohou zvanou daikon, teda bielou redkvičkou.

Gyoza

Tradičné plnené taštičky Gyoza

Tradičné plnené taštičky Gyoza Shutterstock

Ďalšou špecialitou Krajiny vychádzajúceho slnka sú knedlíčky alebo taštičky plnené zmesou mäsa, zeleniny a korenia. Podľa spôsobu prípravy sa môžete stretnúť s tromi základnými druhmi knedlíčkov: ľahko osamženými yaki gyoza, varenými v pare sui gyoza a fritovanými age gyoza. Konzumujú sa teplé aj studené s rôznymi omáčkami.

Yakitori

Japonský streetfood: kuracie kúsky na špajli

Japonský streetfood: kuracie kúsky na špajli Shutterstock

Marinádou ochutené kuracie kúsky sa grilujú na špajli z bambusu alebo dreva. Ako príloha je najčastejšie podávaná jasmínová ryža. Na tento tradičný pokrm narazíte naozaj všade, v najlepších reštauráciách v centre Tokia aj v najzapadlejších štvrtiach krajiny. Najlepšie yakitori ochutnáte v niektorom z pouličných stánkov, ktoré sú doslova na každom rohu.

Okonomiyaki

Okonomiyaki: japonská pizza z kapustového ces

Okonomiyaki: japonská pizza z kapustového ces

Japonská verzia slanej omelety či pizze z kapustového cesta vás skvelo zasýti a rozhodne prekvapí originálnou chuťou aj nekonečnými variáciami. Placka sa obvykle podáva so špeciálnou omáčkou okonomi, majonézou a naloženým zázvorom. A skvelo chutí posypaná rybími lupienkami katsuobushi. Podľa chute si ju môžete posypať mäsom, morskými plodmi, zeleninou aj syrom.

Taiyaki

Taiyaki: obľúbený dezert plnený fazuľovou pas

Taiyaki: obľúbený dezert plnený fazuľovou pas

Tradičný koláč v tvare ryby vám možno bude pripomínať kapra a s ním spojené vianočné hodovanie. Tento obľúbený japonský sladký dezert je plnený typickou pastou zo sladkých fazúľ adzuki. Stretnúť sa môžete aj s modernejšou verziou Taiyaki, ktorá skrýva puding alebo čokoládu, niekedy dokonca syr či párok.

Shirako

Japonská lahôdka z mlieču nesie meno Shirako

Japonská lahôdka z mlieču nesie meno Shirako Shutterstock

Medzi trochu neobvyklé jedlá sa radí pokrm zvaný shirako. Pre Japoncov lahôdka, ktorej základom je mlieč, pochádza z Honšú a Kjúšú a doslova znamená "biele deti". Shirako je medzi miestnymi považované za elixír mladosti a je ideálnym zdrojom proteínov a vitamínu B.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.