Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Návšteva Indie je skutočný kultúrny šok

India je nepochybne zaujímavá krajina s množstvom prekrásnych pláži a nádhernou prírodou. na internete je k videniu množstvo kúzelných fotografií, ktoré vás majú  nalákať k návšteve tejto krajiny. Čo však fotky nedokážu úplne sprostredkovať, je úplne odlišná kultúra a spôsob života tamojších obyvateľov. To proste musíte zažiť na vlastnej koži.

Dovolenka v Indii

Dovolenka v Indii © Radek

Prevládajúcim náboženstvom v Indii je hinduizmus, takže niet divu, že najviac miestnych pamiatok je hinduistických. Naostatok, je to jeden z dôvodov, prečo sem ísť - hinduistické stavby podľa nás vyzerajú väčšinou veľmi neobvykle a atraktívne. A čo napríklad chrámy v obci Khajuraho, ktoré sú známe predovšetkým pre svoje erotické výjavy na stenách.

Erotické výjavy v Khajuraho

Erotické výjavy v Khajuraho © Radek

Ale aj bez tejto výzdoby sú stavby veľmi pôsobivé.

© Radek

Navzdory všetkým kultúrnym odlišnostiam, sú miestny obyvatelia veľmi milí a ochotne sa s vami vyfotografujú.

© Radek

Pre skupinku indických detí sme boli atrakciou skôr my, Európania.

© Radek

Pri prejazde medzi jednotlivými miestami sme stretli množstvo rôznych účastníkov cestnej premávky - tu by som naozaj nechcel šoférovať :-)

© Radek

Ten pravý kultúrny šok sa však dostaví pri návšteve rieky Gangy v meste Váránasí, Väčšinu západného brehu Gangy tvoria vo Váránasí takzvané gháty (nábrežie so schodiskom). Každé gháty má svoj vlastný význam a slúži k inému účelu - k náboženským obradom, k neformálnym stretnutiam, k spaľovaniu mŕtvych atd. Ghátov je vo Váránasí asi sto, niektoré sú voľne prístupné, niektoré spoplatnené a nájdete tu aj súkromné a neprístupné.

Nábrežie Gangy

Nábrežie Gangy © Radek

Pre našinca je v podstate nepochopiteľné, že sa Indovia v rieke ochotne kúpu, alebo trebárs perú prádlo.

Kúpele v Gange

Kúpele v Gange © Radek

Zmienené kúpele v Gange sú o to menej pochopiteľné, že snom všetkých hinduistov je zomrieť vo Váránasí, nechať sa tu spáliť a odplávať po Gange na večnosť. Na spalovací rituál sa čakajú dlhé fornty a na drevo potrebné k spáleniu musí rodina veľmi dlho šetriť.

Privážanie dreva na spaľovacie rituály

Privážanie dreva na spaľovacie rituály © Radek

A na záver taká perlička - v mysli väčšiny ľudí je ganga zapísaná ako veľmi znečistená rieka. tak toto je prosím voda z Gangy, ktorú už doma uchovávam nejaký ten piatok (iba som odstránil nefotogenické viečko) ;-)

Voda z Gangy

Voda z Gangy © Radek

O svoje skúsenosti z návštevy Indie sa s vami podelil Radek z pražskej centrály Invia.

07.11.2018 Invia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.