Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Po stopách Hobita: Nový Zéland v hľadáčiku českej blogerky

Kuirau park, Nový Zéland

Kuirau park, Nový Zéland Lucie Nohynková

Nový Zéland sme si zamilovali na prvý pohľad, nemohli sme sa nabažiť miestnej prírody...Po krajine Pána prsteňov by sa dalo cestovať mesiace a aj tak by to bolo málo. Zelené kopce, rozprávkové výhľady, priezračné more a predovšetkým neuveriteľne ústretoví obyvatelia nás okúzlili počas okamžiku.

Severný ostrov Nového Zélandu je známy predovšetkým kvôli Hobitínu. Reč je o roztomilej dedinke s malebnými domčekmi, ktorú postavili ako jednu z filmových lokácií trilógie Pán prsteňov a neskôr aj Hobita. Napriek tomu, že je to obľúbená turistická atrakcia, úplne nás okúzlila. Len si to predstavte: okolo farebných domčekov sa suší hobitie prádlo, z komínov sa dymí a úhľadné záhradky priam nabádajú k tomu, aby ste zaklopali na dvere a dali si s Bilbom jedno čapované v Zelenom Drakovi...

Cenovo dostupná exotika: 6 tipov kam vyraziť v zime za slnkom

Prečítajte si aj:

Cenovo dostupná exotika: 6 tipov kam vyraziť v zime za slnkom

Navzdory davom ázijských turistov sme si toto miesto užili. Sprievodca nás zoznámil so všetkými faktami a rozprávanie doplnil o zákulisné informácie z natáčania filmu Hobit. Rozhodne odporúčam zájsť na niečo dobré do miestnej kaviarne, ktorú nájdete hneď pri vstupe. My sme si odtiaľ ako suvenír odniesli papierový kelímok s mapou Hobitína.

Zažite dobrodružstvo na Novom Zélande

Tip: Vstupenky si kúpte dopredu. Cena je 84 NZD/osoba (asi 49 EUR), v cene je pivo v Green Dragon (na výber je alko alebo nealko). Celá prehliadka trvá 2 hodiny.

Mystické miesta nielen pre Instagram

Blue Springs, Nový Zéland

Blue Springs, Nový Zéland Lucie Nohynková

Po kultúrnom zážitku v Hobitíne sme sa presunuli späť do prírody. Kľukatá horská cesta nás zaviedla na miesto zvané Blue Springs, čo v preklade znamená modré pramene. Lesom sme došli k vodnej hladine a neverili vlastným očiam. Tak čistú a priezračnú vodu sme snáď ešte nevideli! Tento prameň slúži ako zásobáreň pitnej vody pre Nový Zéland.

Praktické info:

  • S pribúdajúcim počtom turistov rastie aj počet prípadov vykradnutých áut. Preto aj tu platí pravidlo, že sa v aute nesmú nechávať žiadne cennosti.
  • Pred cestou sme si zadovážili kvalitný batoh, ktorý sme zvládli v pohode nosiť celý deň aj so všetkými cennými vecami. Inak je Zéland bezpečná krajina, ktorá rozhodne stojí za návštevu.

Kuirau park, Nový Zéland

Kuirau park, Nový Zéland Lucie Nohynková

Hľadáte inšpiráciu pre pekná miesta na Instagrame? Tak to určite poznáte miesto zvané Rotorua. Hneď vedľa hlavnej cesty sa nachádza rozľahlý park zvaný Kuirau, kde sú tak trochu iné jazierka. Voda v nich sa totiž doslova varí. Vyrazili sme na prieskum pri západe slnka, čo ešte umocnilo celkovú mystickú atmosféru.

Tip: Do parku je vstup zdarma. Zaparkujte pri miestnom jazere, odkiaľ sa do Kuirau dostanete peknou prechádzkou.

Horolezenie medzi vulkánmi

Tongariro Alpine Crossing

Tongariro Alpine Crossing Lucie Nohynková

Nebol by to ten správny pobyt na Zélande, ak by sme neskúsili celodenné chodenie po horách. Jeden z najznámejších trekov Tongariro Alpine Crossing rozhodne stojí za to. Dvadsaťkilometrová trasa vedie okolo sopky, ktorá bola naposledy činná v roku 2012. Pred výšlapom sme si dopriali výdatný spánok a aj sa zásobili dostatkom jedla. Na cestu sme si pripravili sendviče, zabalili oriešky a hlavne vzali dostatok vody. Jediné, na čo sme neboli pripravení, bolo počasie. Počas dňa sa vystriedali snáď všetky ročné obdobia. Začali sme v daždi a skončili s azúrovou oblohou. Po náročnom výšlape nás sopka odmenila pohľadom na malé jazerá, ktorých hladina sa leskne až neprirodzene zelenou farbou.

Sopečné jazerá, Nový Zéland

Sopečné jazerá, Nový Zéland Lucie Nohynková

Tip: Na začiatok treku sa dostanete iba autobusom, ktorý stojí $35. Trek končí na parkovisku, autobusom teda pôjdete iba cestu tam. Zvezenie z parkoviska si objednajte aspoň deň vopred.

Svetom zabudnutá diaľnica

Úpätie hory Taranaki

Úpätie hory Taranaki Lucie Nohynková

Po náročnom dni nám bol dlhší prejazd autom príjemný. Vydali sme sa smerom k hore Taranaki, ktorá je chválou južnej časti ostrova. Po ceste sme spoznali pravý novozélandský vidiek, kde sme nestretli ani živú dušu. Ocitli sme sa totiž na tzv. Forgotten World Highway, v preklade svetom zabudnutá diaľnica. O označení diaľnica by sa dalo polemizovať, zabudnutá bola určite. Cesta bola miestami štrková, lemovaná zelenými kopcami, ktoré poznáme z Pána prsteňov.

Vydajte sa po stopách Hobita

Počet kráv a oviec mnohonásobne prekonal počet ľudí a my sme si tak trochu priali, aby táto jazda nikdy neskončila...Našim cieľom bola hora Taranaki. Výstup na vrchol trvá celý deň a potrebujete mať šťastie na dobré počasie. My sme ho bohužiaľ nemali. V informačnom centre nás od výstupu odradili, a tak sme sa nakoniec príjemne prešli na úpätí hory.

Hora Taranaki, Nový Zéland

Hora Taranaki, Nový Zéland Lucie Nohynková

Tip: Odporúčam pred cestou natankovať plnú nádrž a mať stiahnuté offline mapy. My sme posledných pár kilometrov išli v podstate na výpary. Boli to nervy, ale došli sme. 

Kuirau park, Nový Zéland

Kuirau park, Nový Zéland Lucie Nohynková

Severný ostrov je neuveriteľne pestrý a úplne odlišný od svojho suseda. Na južnom ostrove je celé západné pobrežie tvorené horami, ktoré ponúkajú ďalšie treky a výhľady známe z Pána prsteňov. Ale o tom trebárs nabudúce…

Motivimi.cz

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.