Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 dôvodov k návšteve Vietnamu

Loď v zátoke Halong

Loď v zátoke Halong

Pešia turistika na pozadí úchvatných výhľadov, lahodné tradičné jedlá a možnosť ponoriť sa do zaujímavej miestnej kultúry- to sú len niektoré z dôvodov k návšteve Vietnamu. Vzrušujúca zem je doslova zaplnená veľkolepými destinaciámi. Okrem známych turistických atrakcií vábiacich množstvo návštevníkov, existuje rada miest a aktivít, ktoré zahrejú vašu dušu a vykúzlia vám úsmev na tvári. Ak potrebujete viac inšpirácie k cestovaniu, prečítajte si náš zoznam a naplánujte svoj jedinečný výlet práve teraz!

1. Malé plastové stoličky v starej štvrti Hanoja

Davy miestnych i turistov mieria do starej štvrti hlavného mesta za oslavou rodinných sviatkov a čerstvým jedlom. Úzke uličky vás vtiahnu do tunajšieho života a lahodné vône vás obklopia zo všetkých strán, takže je skoro nemožné sa rozhodnúť, kde vlastne chcete jesť. Výskúšajte niektoré z malebných kaviareň v okolí Beer Corner. Posedenie na malých plastových stoličkách je súčasťou kultúry a skvelým spôsobom, ako sa  naplno ponoriť do atmosféry skutočného Vietnamu.

Malé plastové stoličky v starej štvrti Hanoja

Malé plastové stoličky v starej štvrti Hanoja katiebordner

2. Svetovo preslavený pokrm Pho

Jedno z najlepších jedál, ktoré môžete v živote ochutnať - a zrejme aj jedno z najlacnejších, ktoré možno tuná zakúpiť - je Pho. Pho Ga, vietnamské kura a nudlová polievka, poteší vaše chuťové bunky. Naviac si jedlo môžete ľubovoľne prispôsobiť, využiť vlastné jedinečné kombinácie chutí, takže vznikne niečo jemné, či naopak pikantné. Najlepší spôsob je vyskúšať všetky korenia, ale dajte si pozor na oranžovú omáčku. Príliš mnoho kvapiek vám rozpáli ústa!

Svetovo preslavený pokrm Pho

Svetovo preslavený pokrm Pho

3. Vietnamská káva

Ak patríte k milovníkom kávy, vedzte, že tá vietnamská najskôr prekoná všetky, ktoré ste až doteraz ochutnali. Niečo tak dobré pochopiteľne musí patriť medzi najlepšie dôvody, prečo by ste mali navštíviť Vietnam. Snáď je tak dobrá aj pre to, že do nej dávajú super lahodné kondenzované mlieko. Áno, čítate správne. Nezáleží na tom, či budete piť horúcu, či studenú. Uistite sa však, že ochutnáte vaječnú kávu - nebo pre vaše chuťové poháriky.

Vietnamská káva

Vietnamská káva

4. Pešia turistika v majestátnom údolí Sapa

Vo vašej vietnamskej dovolenke by rozhodne nemal chýbať mimoriadny výlet do údolia Sapa. Táto prechádzka zostane vo vaších spomienkach na ďalšie roky. Úžasné údolie Muong Hoa je chránené po oboch stranách majestatnými horami Hoang Lie Son, ktoré sú domovom mnohých miestnych kmeňov, ako je Black Hmong. Odporúčame navštíviť Sapu, keď sú kaskádovité rýžové polia plné kvetov, prípadne, keď začínajú zlatnúť. To vám umožní vychutnať si scenérie v ich najkrajších podobách.

Údolie Sapa a okolie

Údolie Sapa a okolie

5. Plavba po rieke Mekong

Slávna rieka preteká juhovýchodnou Áziou, prúdi do Juhočínského mora v delte Mekong južne od Ho Či Minovho Mesta. Viac než 1000 druhov zvierat tu žije vedľa seba v tom, čo je označované ako "biologický poklad". Ak však hľadáte trochu viac ľudskej interakcie, vezmite si loď k preskúmaniu plávajúcich trhov.

Plavba po rieke Mekong

Plavba po rieke Mekong

6. Lesknúce sa vody zátoky Ha Long

Záliv Ha Long je stále veľmi populárnou turistickou lokalitou, najmä medzi Číňanmi, vďaka blízkosti k hraniciam. Zostáva miestom ohormujúcich výhľadov - žiarivo tyrkysové vody, prerušované machovými skalami strmo stúpajúcími akoby z ničoho, nutne musia zapôsobiť na váš dychtivý zrak aj romantickú dušu. V roku 1994 bola zátoka zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO a v roku 2012 došlo k jej zaradeniu medzi sedem nových prírodných divov sveta.

Zátoka Halong

Zátoka Halong

7. Krásne pláže

Ďalšie veci, ktoré na Vietname rozhodne stoja za to, sú nádherné pláže. Jedne z najpeknejších sa nachádzajú v okolí Hoi An, Nha Trang, na juhu poblízku Vung Tau, či Mui Ne. Sú rajom milovníkov vodných športov, napr. windsurfingu. Zdržuje sa tu však spústa turistov. Najkrajšie a zároveň najpokojnejšie pláže nájdete na najväčšom vietnamskom ostrove Phu Quoc v Siamskom zálive. Sú najčistejšie a majú jemný biely piesok, priezračnú tyrkysovú vodu aj palmy.

Phu Quoc, Vietnam

Phu Quoc, Vietnam

8. Vodopády Ban Gioc a Pongour

K vodopádom Ban Gioc, ktoré ležia na hranici s Čínou, sa dostanete z Cao Bang, napr. prostredníctvom autobusov. Cez 200 m široké prúdy padajú 70 m do údolia a sú považované za najväčšie vodopády Vietnamu. Poblízku stojí veľká pagoda s radou budov a kláštorom, z ktorého je pekný výhľad. Najvhodnejším obdobím k návšteve je koniec septembra, prípadne obdobie medzi aprílom a júnom.

Vodopád Ban Gioc

Vodopád Ban Gioc

Obľúbeným miestom je aj vodopád Pongour, nachádzajúci sa 50 km južne od mesta Dalat. Patrí medzi najkrajšie nie len v tejto zemi, ale v celej juhovýchodnej Ázii. Má celkom sedem poschodí, z ktorých voda padá do jazierka a tým je unikátny. Meria cca 15 m  a každý rok 15.  januára sa pri ňom koná festival plný hier a spevu. Okoli ponúka nedoktnutú džungľu.

9. Pamiatky mesta Hue

Mesto Hue v strednom Vietname je pokladnicou architektonických a kultúrnych pamiatok. Roku 1993 bolo ostatne ako jedna z prvých vietnamských lokalít zaradené na zoznam svetového kultúrného dedičstva UNESCO. Medzi pamätihodnosti z doby dynastie Nguyen patria najmä zvyšky kráľovskej pevnosti, veľkolepé kráľovské hrobky, Chrám literatúry, alebo napr. Oltár nebies. Preslávenou pamiatkou je tiež pagoda Thien Mu, ktorej pôvod siaha do počiatku 17. storočia. Hue sin získalo slávu aj vďaka svojej hudbe a pestrej kuchyni.

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

10. Milí obyvatelia

Obyvatelia Vietnamu sú veľmi priateľskí. Milujú turistov a uvítajú vás s otvorenou náručou všade, kam prídete. Obzvlášť pokiaľ budete ochotní zašpiniť si ruky a trochu im pomôcť s prácou. Trávenie času s miestnými ľuďmi vás priblíži k ich kultúre a naučí vás mnohé o ich zemi. Možnosť naplno preniknúť do tunajšieho života je určite tiež dobrým dôvodom k návšteve Vietnamu.

Vietnamci sú veľmi milí ľudia

Vietnamci sú veľmi milí ľudia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.