Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Mŕtve more - liečivá soľ, omladzujúci bahno a nezabudnuteľné zážitky

Medzi Jordánskom a Izraelom sa nachádza preslávené slané jazero, ktoré priťahuje záujem turistov jednoduchým názvom. Reč je o jedinečnom Mŕtvom mori, ktorého vysoký obsah solí znemožňuje rastlinný aj živočíšny život. Výlet k nemu je však nezabudnuteľným zážitkom omladzujúcim nielen vašu myseľ. Uvoľnite sa a zažijete tu výnimočný kľud, aký nenájdete nikde inde na Zemi.

Ozdravné účinky

Mŕtve more je známe svojou ojedinelou klímou. Oblasť má približne 330 slnečných dní v roku. Nízka vlhkosť, suchý vzduch a vysoké teploty pomáhajú zmierňovať príznaky astmy, cystickej fibrózy a ďalších pľúcnych ochorení. Blato vo vode pomáha absorbovať UV žiarenia a stimulovať krvný obeh. Mŕtve more je tiež jediným miestom na svete, kde sa môžete dlhú dobu opaľovať bez rizika spálenia. Nič sa ale nemá preháňať, preto aj vy buďte aspoň zo začiatku počas opaľovania obozretní.

Kam na výlet?

Trávite pri vode už niekoľký deň a nebaví vás stále sa povaľovať na pláži a kúpať? Urobte si celodenný výlet do Jeruzalema, ležiaceho od severného vrcholu Mŕtveho mora ani nie hodinu jazdy autom. Navštívte tunajšie Izraelské múzeum, kam boli uložené Zvitky od Mŕtveho mora, najstaršie biblické dokumenty objavené roku 1947 beduínskym pastierom v Kumráne. Vstupenky pre dospelých stojí 54 NIS, pre študentov 39 NIS, pre deti a mládež 27 NIS. NIS je skratka oficiálnej izraelskej meny, Nového izraelského šekela. Pre aktuálne informácie o vstupnom navštívte webové stránky múzea.

Jeruzalem

Jeruzalem

Dve hodiny južne od Mŕtveho mora nájdete prístav Eilat, ponúkajúci potrebné vybavenie moderného rezortu, vrátane luxusných hotelov, vynikajúcich reštaurácií, krčmičiek, nočných klubov a medzinárodného letiska. Na jednodenný výlet je to sem ďaleko, prípadne teda môžete odbočiť na sever a vyraziť do Jordánskeho údolia, do mesta Tiberias na brehu Galilejského jazera. Tiberias je známy svojimi horúcimi prameňmi a kúpeľmi. Vášniví športovci sa tam môžu začiatkom januára zúčastniť maratónu.

Eilat

Eilat

V oblasti Mŕtveho mora existuje aj mnoho náučných chodníkov. Väčšina ľudí volí trasu vedúcu cez Nachal David, lebo je najjednoduchšia. Začína pri Mŕtvom mori a pokračuje do hôr. Vinie sa po kopcoch medzi krásnymi vodopádmi a bazénmi. Chodník je vhodný pre ľudí všetkých vekových kategórií. V bazénoch je povolené plávanie a odporúča sa nosiť sandále. Rozhodne si so sebou nezabudnite zobrať veľa pitnej vody a pokrývku hlavy.

Okrem samotného Mŕtveho mora je vyhľadávanou atrakciou turistov taktiež Masada, starobylá pevnosť na vrchole hory, ktorá bola zapísaná aj na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. V dnešnej dobe je tu k dispozícii lanovka, takže nie je nutné na vrchol šplhať po svojich. Za jej použitie si však musíte priplatiť, v roku 2013 stála obojsmerný cestovný lístok pre dospelú osobu 79 šekelov.

Masada

Masada

Jordánsko či Izrael?

Kladiete si otázku, či je lepšie vyjsť za Mŕtvym morom do Jordánska alebo do Izraela? Oboje má svoje pre i proti.

Začneme Jordánskom. Čo sa týka ubytovania v oblasti Mŕtveho mora, môže ponúknuť skôr pobyty v luxusných hoteloch. Pokiaľ ide o stravovanie, sú tunajšie možnosti naozaj bohaté. Takmer všade narazíte na rýchle občerstvenie, vo väčších mestách vám poslúžia známe reťazce ako McDonald alebo KFC. Zásadné okolností, ktoré treba brať do úvahy, je samozrejme bezpečnostná situácia. Jordánsko - aj so všetkými svojimi turistickými strediskami - by malo byť bezpečné.

Resort na jordánskej strane Mŕtveho mora

Resort na jordánskej strane Mŕtveho mora

Naproti tomu bezpečnostnú situáciu v Izraeli sa nedá dosť dobre predvídať. Ak sa rozhodnete pre pobyt tu, dbajte radšej zvýšenú opatrnosť, zvlášť v miestach, kde sa zdržiava väčšie množstvo ľudí. Samotný Jeruzalem je stále hojne navštevovaný, ale v súčasnosti relatívne bezpečný. Dodajme, že Izrael má oproti Jordánsku pomerne kvalitný a cenovo dostupný systém verejnej hromadnej dopravy.

Hotely na izraelskom pobreží Mŕtveho mora

Hotely na izraelskom pobreží Mŕtveho mora

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.