Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pripravte si pizzu ako z talianskej pizzerie

Talianska pizza

Talianska pizza

Vrátili ste sa z dovolenky v Taliansku a zacnelo sa vám po dokonalo chrumkavej pizzy? Alebo ste kuchárski začiatočníci a láka vás jednoduchá príprava a zaručene dobrý výsledok? Ja som sa rozhodla preniknúť do tajov prípravy talianského národného striebra po rozhovore s mojim talianskym kamarátom, ktorý nedokázal skryť zdesenie nad mojou pizzou pripravenou z kupovaného lístkového cesta. Priznávam, nejednalo sa o žiadne gastronomický skvost, a tak som s vďakou prijala pár dobrých rád a vrhla sa do prípravy tej pravej talianskej pizze.

Cesto na pizzu musí byť super tenké, uprostred vláčne a na okrajoch správne chrumkavé. Tento zázrak vykúzlite s minimom ingrediencií, z ktorých tou najdôležitejšou je čas. Ak doprajete cestu dostatok času (minimálne 24 hodín), získa dokonalú vláčnosť a typickú chuť. Správne odležané cesto sa dobre spracováva a po pár pokusoch si ho možno už aj prehodíte nad hlavou (ja to radšej neskúšam). Zvyšok si môžete uložiť do mrazáku trebárs pre strýka Príhodu.

Na prípravu dokonalého cesta na pizzu budeme potrebovať:

  1. 1 000 g múky (na múke nešetrite a hneď poprvýkrát si kúpte tu s označením 00 Extra, iba s ňou totiž dosiahnete tú správnu štruktúru)
  2. 600 ml teplej vody
  3. 2 lyžičky morskej soli
  4. 10 g čerstvého droždia
  5. olivový olej extra virgine
  6. 2 lyžičky cukru

A môžeme sa vrhnúť do práce: 

Príprava pizze

Príprava pizze

  1. Do hlbokej misky si rozdrobíme droždie. Ideálne je, ak ho necháme chvíľku mimo chladničku, aby malo izbovú teplotu. Zalejeme ho vlažnou vodou. pridáme cukor, soľ a olivový olej a necháme najmenej pol hodiny odpočívať.
  2. Na pracovnú plochu vysypeme múku a urobíme do nej jamku. Tekutú zmes vlejeme do jamky a začneme spracovávať cesto.
  3. K hnieteniu cesta môžete využiť aj kuchynského robota, ale pravá neapolská pizza sa zarobuje zásaden ručne. Hnietenie by malo trvať najmenej 5 minút. Hotové cesto má byť stredne tuhé a nemalo by tiecť.
  4. Výsledné cesto si rozdelíme na tri gule, potrieme ich olivovým olejom a zabalíme do potravinárskej fólie.
  5. Po 24 hodinách v prítmí chladničky, vyberieme cestové gule a necháme ich ešte hodinu odpočívať pri izbovej teplote.
  6. Rozehrejem rúru na 250°C. Čím rýchlejšie pizzu upečieme, tým bude chrumkavejšia.
  7. Pomocou valčeku vyváľame čo najtenšie placky, pridáme ingrediencie podľa chuti a položíme na plech pokrytý pečiacim papierom.
  8. Pečenie bude podľa zvolených ingrediencií trvať 15 - 20 minút. Behom tejto doby rúru neotvárame.

Cesto by sme už mali a teraz ostáva len pripraviť ingrediencie k dochuteniu. Tradičná pizza by mala mať farbu talianskej vlajky, Červenú zastúpi paradajková omáčka sugo, bielu byvolia mozzarella a zeleno zavonia bazalka.

Pizza vo farbách talianskej vlajky

Pizza vo farbách talianskej vlajky

Neoddeliteľnou súčasťou tradičnej pizze je červená, bylinkami voniaca omáčka nazývaná sugo. Môžete si ju samozrejme kúpiť, ale lepšiu chuť dosiahnete s domácou omáčkou pripravenou z čerstvo natrhaných paradajok.

Nejjednoduchší recept na sugo sa skladá iba z týchto ingrediencií:

  • 1,5 kg olúpaných paradajok (tých najzrelejších)
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 5 lyžíc olivového oleju extra virgine
  • čerstvá bazalka
  • cesnak
  • soľ, peper a cukor na dochutenie

Olúpané paradajky, mrkvu a cibuľusi nakrájame na približne rovnako veľké kúsky. Na rozpálenom olivovom oleji krátko orestujeme drvený cesnak, pridáme cibuľu a mrkvu. Po chvíľke pridáme aj najkrájané paradajky a necháme dusiť asi 30- 15 minút do úplneho zmäknutia. V mažiari si rozdrtíme listy bazalky s olivovým olejom, peprom, soľou a trochou cukru a vmiešame ju do vychladnutej zmesi.

Omáčka sugo

Omáčka sugo

Pokiaľ by ste chceli načerpať inšpiráciu na tu najlpšiu pizzu, potom skúste navštíviť napr. pizzeriu Marinara v obľúbenom severotalianskom letovisku Eraclea Mare. Reštaurácia, ktorá na prvý pohľad pripomína skôr grécku tavernu, ponúka tie najčerstvejšie morské plody, dokonalý servis a predovšetkým vynikajúcu pizzu. Ochutnať tu môžete aj menej známe receptúry, pochádzajúce zo všetkých kútov Talianska. Skúste trebárs pizzu Calzone, ktorá je preložena na polovicu a jej domovom je Apulia, alebo špecialitu so sadlom, rozmarýnom a cibuľou z kraja Marche.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.