Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tajomstvá maldivskej kuchyne

Romantická večera na Maldivách

Romantická večera na Maldivách

Tradičná maldivská kuchyňa nie je príliš známa. Vplyvom izolovanosti tejto nádhernej krajiny a nie príliš úrodnej pôdy sa skladá predovšetkým z rýb (tuniak, makrela), morských plodov, chlebovníka, banánov, ryže, kokosového mlieka a množstva pikantného korenia (kari, kurkuma, chilli). Kuracie mäso je považované za sviatočný pokrm. Mäso je všeobecne pre chudobnejšie obyvateľstvo menej dostupné, takže návšteva tradičnej reštaurácie poteší nejedného vegetariána. Stravovanie v reštaurácií či tea shope nie je práve lacnou záležitosťou. Dovoz takmer všetkých surovín radí maldivské reštaurácie k najdrahším v celej Južnej Ázií. Návštevníci luxusných rezortov nemajú obvykle príležitosť ochutnať pokrmy typické pre Maldivy. Rozmaznaným žalúdkom by netradičné chuťové kombinácie mohli spôsoobiť črevé problémy. Tie môže spôsobiť aj konzumácia zle oümytého ovocia, ktoré je ideálne pred konzumáciou zbaviť šupiek. Ani voda z kohútika nie je na Maldivách pitná. Menu v reštauráciách je obvykle rozdelené na short eats alebo krátke jedlá, do ktorých sa radia sladké dezerty či koláčiky plnené rybím mäsom a long eats čiže dlhé jedlá, ktoré ukrývajú hlavné chody. Poďme si rpedstaviť tie najtypickejšie maldivské jedlá.

1. Mas huni 

Mas Huni čiže zmes údeného tuniaka, cibule a kokosu bohato okorenená chilli. Táto na prvý pohľad divoká kombinácia spolu napodiv veľmi dobre ladí. Chutný šalát sa podáva zvyčajne na raňajky s pita chlebom zvaným Roshi.

Mas huni

Mas huni ╚ DD╔

2. Kulhimas

Kulhimas znamená v preklade pikantná ryba a práve tento pokrm by mohol byť tým pravým pre milovníkov indickej kuchyne. Na prípravu budete potrebovať čerstvé máso z tuniaka, cibuľu, strúhaný zázvor, cesnak, chilli papričky, kardamón, kari pastu, kokosové mlieko, kari listy, listy pandanu (tropická rastlina s dlhými listami), olej a soľ na dochutenie. Ako príloha je ideálna ryža.

Kulhimas

Kulhimas

3. Rybacia polievka garudhiya

Túto polievku musí vedieť pripraviť každé maldivské dievča. Je to základ miestnej kuchyne a použité ingrediencie sú cenenými rodinnými receptami. Pre maldivššanov predstavuje takmer denný chlieb. K jej príprave potrebujeme čerstvé mäso z tuniaka, cibuľu, celé korenie, curry listy, limetkovú šťavu a soľ. Podáva sa s ryžou alebo chlebom Roshi.

4. Kandu kukulhu riha

Kandu kukulhu riha čiže maldivské tuniakové karí. Chutná pikantná omáčka s kúskami tuniaka patrí k pokrmom zložitejším na prípravu, ale výsledok stojí za to. Pochutnáte si na pikantnej kombinácií mäsa z tuniaka, cibule, kari, listov pandanu, cesnaku, zázvoru, kardamónu, škorice, kokosového mlieka, kokosového krému a ostrej curry pasty. Ako príloha opäť poslúži ryža. Videla som podávať aj s batátovými hranolkami.

Kandu kukulhu riha

Kandu kukulhu riha

5. Kulhiboakibaa

Táto rybia torta môže našincom pripomenúť legendárny výtvor psíka a mačičky. Na Maldivách sa jedná o tradičný pokrm podávaný pri slávnostných príležitostiach. Cesto ej tvorené nasledujúcimi ingredienciami: údený tuniak, ryža, strúhaný kokos, nasekané chilli papričky, kari listy, cibuľa, cesnak, strúhaný zázvor, limetková šťava, kurkuma a kokosový olej. Pripravuje sa vo veľkej nádobe na otvorenom ohni živenom kokosovými škrupinami.

Kulhiboakibaa

Kulhiboakibaa

A nakoniec sladká bodka

Za typický dezert je považovaný ryžový puding z kokosového mlieka nazývaný Foni boakiba, sladký vaječný krém Kastad alebo osviežujúci mliečny nápoj Kiru Sarbu. K tradičným nápojom patria sladký čierny čaj, šťava z kokosovej palmy zvaná raa alebo voda. Alkoholické nápoje sú pre moslimov úplné tabu a preto vám ich v hotelovom bare ponúkne vždy cudzinec.

Sladký vaječný krém Kastad

Sladký vaječný krém Kastad

Maldivčania zvyčajne zakončujú stolovanie žuvaním betelových listov zmiešaných s limetkovou pastou a klinčekmi. Táto zmes podporuje trávenie a navodzuje pocity eufórie. Maldivy vám ale určite ponúknu dostatok euforických zážitkov aj bez žuvania betelu.

Listy betelu

Listy betelu

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.