Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Blog o cestování, tipy kam vyrazit na dovolenou

Originálny taliansky recept na polievku minestrone

Talianska polievka minestrone

Talianska polievka minestrone

Len ťažko by ste hľadali známejšiu taliansku polievku. Minestrone patrí bezpochyby do zlatého fondu talianskej kuchyne. Nie je ľahké nájsť ten pravý recept, pretože každý kraj si do nej pridáva niečo svoje. Rímska verzia obsahuje hnedú fazulu, zatiaľ čo v Toskánsku pridávajú fazulu bielu. Silná zeleninová polievka vám dovolí popustiť uzdu fantázie a spotrebovať prebytky zo záhradky či špajze. Príprava polievky je veľmi jednoduchá a zvládne ju aj úplný začiatočník. Možno zistíte, že nevedomky už máte tento stredomorský skvost vo svojom kuchárskom repertoári. Nebojte sa uvariť hneď prvýkrát veľký hrniec. Minestrone chutí skvele aj studená a po uležaní v chladničke je snáď ešte chutnejšia než čerstvo uvarená.

Na 4 porcie polievky plnej vitamínov minestrone budete potrebovať:

  • 2 mrkvy
  • 1 stopkový zeler
  • 2 červené cibule
  • 200 g bielej fazule (namočenej cez noc)
  • 2 menšie zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g vylúpaného zeleného hrášku (môžete použiť mrazený)
  • 1 baby cuketu
  • 300 g bielej kapusty
  • 1 menší pór
  • 3 paradajky (ak nezoženiete kvalitné, môžete nahradiť drvenými z konzervy)
  • 1 dcl olivového oleja
  • soľ a korenie na dochutenie
  • parmezán na posypanie

Suroviny na minestrone

Suroviny na minestrone

Postup prípravy:

  1. Bielu fazulu namočíme na noc do vody. Druhý deň ju necháme variť asi 20 minút (do polozmäknutia) vo vode, v ktorej boli namočené. Po uvarení odstavíme a vodu nevylievame.
  2. V hrnci rozpálime olivový olej a osmažíme na ňom cibuľu a mrkvu pokrájanú na väčšie kúsky.
  3. Po 10 minútach pridáme zemiaky pokrájané na tenké plátky a krátko ich orestujeme. Po chvíli pridáme na kolieska nakrájaný pór a tenké plátky cesnaku.
  4. Zeleninovú zmes podlejeme vodou z fazule, ktorá nám pomôže so zahustením.
  5. Pridáme na pásiky nakrájanú kapustu, kocky cukety, pokrájaný stonkový zeler, sparené a olúpané paradajky a varíme ďalších 20 minút.
  6. Prihodíme fazulu aj so zvyškom vody. Podľa potreby prilievame vlažnú vodu. Zelenina by mala zostať ľahko ponorená. Fazuľa potrebuje k dokonalosti ešte ďalších 20 minút varenia.
  7. Hrášok môžeme pridať až 5 minút pred koncom varenia. Uchová si tak tvar aj sviežu chuť.
  8. Odoberieme ¼ polievky a rozmixujeme ju tyčovým mixérom. Vzniknutý krém vrátime späť k pôvodnej polievke, ktorá sa nám tým príjemne zahustí.
  9. Podľa chuti pridáme soľ, korenie, hoblinky parmezánu a kvapku olivového oleja.

Príprava minestrone

Príprava minestrone

Minestrone chutí najlepšie s bielym talianskym chlebom a pohárom dobre vychladeného vína. Ak by sa vám zdala výsledná chuť málo výrazná môžete si na tanier pridať opečenú slaninu, bazalkové pesto alebo kyslú smotanu. Nebojte sa experimentovať a počas varenia prihodiť hrsť sušených húb, kel, baklažán alebo čerstvé bylinky (rozmarín, hladkolistú petržlenovú vňať, rozmarín, tymian, bazalku). Milovníci pikantných pokrmov môžu základ polievky vyšperkovať pokrájanou čili papričkou. V niektorých receptoch je fazula nahradená cestovinovou ryžou.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.