Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Aké jedlo je vhodné so sebou na cesty?

Vyrážate na dovolenku, výpravu či expedíciu, všetko potrebnú máte zbalené a uložené v kufri auta, zostáva iba premyslieť, aké potraviny pobaliť. Mnohokrát presný priebeh ani cieľ svojej cesty nepoznáte, neviete, v akých podmienkach sa budete stravovať, preto je nutné pripraviť sa na viacero variant.

Aké potraviny na cestu?

Pri ceste autom, ktorá spravidla trvá mnoho hodín, je vhodné mať k dispozícií hotové občerstvenie, napríklad obložené chleby alebo žemle, aby ste počas cesty nemuseli jednotlivé potraviny hľadať a až potom z nich desiaty pripravovať. Ak sa na ceste neobídete bez obligátneho vyprážaného rezňa, prípadne sekanej, mali by ste ich zjesť do štyroch hodín od prípravy. Nezabudnite ani na ovocie a zeleninu, ktoré pomáhajú zahnať smäd. Ideálne sú paradajky, uhorky a melóny. Samozrejmosťou je dostatočná zásoba pitnej vody.

Chladnička nebo termotaška?

Nenahraditeľným pomocníkom pri dlhých cestách autom je bezpochyby autochladnička. Potraviny ochladí o cca 18°C oproti okolitej teplote, zapája sa do autozapaľovača alebo klasickej zásuvky 220V. Je potrebné do nej potraviny ukladať už ochladené, aby vám bez ujmy vydržali čo najdlhšie. Ďalší variant je termotaška, ktorá síce nie je tak efektívna, ale rozhodne vám v nej potraviny vydržia svieže dlhšie, ako v obyčajnej taške.

Typy stravovania

Varenie z lokálnych potravín

Stravovanie formou polpenzie či plnej penzie nie je pre každého. Rovnako ako stravovanie v reštauráciách a tavernách. Niekto jednoducho uprednostňuje prípravu jedál z miestnych surovín. Takéto varenie v kempe pri mori alebo v táborisku pod tritisícovkou má určite svoje kúzlo. Kúpiť si čerstvého kraba alebo rybu priamo od rybára, ktorý sa práve vrátil na svojej bárke z celodenného lovu a pripraviť si ju priamo na pláži, to je úplne iná kapitola.

Varenie z vlastných zásob

Varenie zo surovín dovezených z domu uprednostňujú najmä konzervatívnejší cestovatelia. Nielen pre nich je určený krátky zoznam potravín, ktoré sa k príprave teplých aj studených jedál môžu hodiť.

Zoznam potravín

Maslo, džem, pre deti obľúbené cereálie, piškóty, cereálne tyčinky, vákuovo balené syry (nekazia sa ako saláma), pečivo na jeden až dva dni - potom budete dokupovať, ďalej cestoviny, ryža vo varných sáčkoch, detská krupica, instantné obilné kaše, tuniak alebo sardinky v konzerve, mlieko, pár vajec, trochu hladkej múky na zahustenie pokrmu, cukor, soľ, čierne korenie, obľúbené koreniny, olej, káva, čaj.

S množstvom ovocia a zeleniny to nepreháňajte, postupom času strácajú na kvalite a čerstvosti. Takmer všade budete mať možnosť tieto suroviny dokúpiť, či už na trhoch alebo v kamenných obchodoch.

Zavárané pokrmy

Pokiaľ si chcete dopriať obľúbené jedlá, ktorých príprava je náročnejšia a vy sa ich aj napriek tomu nechcete vzdať, nič vám nebráni pripraviť si ich doma a následne zavariť do pohárov. Tu ale pozor! Ak nepoznáte správne podmienky sterilizácie pokrmov, môže vás v cieli vašej cesty čakať nepríjemné prekvapenie. Mnohokrát je preto lepšie sa do podobných akcií nepúšťať a zvoliť radšej iný variant stravovania.

Čo variť?

Pravdepodobne nechcete polovicu svojej dovolenky stráviť pri šporáku, mnohokrát ani možnosť časovo náročnejšieho varenia nemáte. Voľte preto skôr jednoduchšie jedlá, ideálne pripravené do pol hodiny. Vhodné sú cestoviny na sto spôsobov, grilované ryby, zeleninové a ovocné šaláty, kuskus so zeleninou a tuniakom, rizoto, zeleninové a strukovinové polievky, palacinky s džemom... Smotanovú sviečkovú a guláš si na nejaký čas určite radi odpustíte.

Nechce se vám variť? Nevadí

Riešením môžu byť kúpené, vákuovo balené jedlá. Obchody ponúkajú širokú škálu takýchto potravín, ktorých kvalita sa ale môže líšiť. Stačí trochu pátrať a sami sa presvedčíte, že niektorí výrobcovia garantujú skutočnú kvalitu. Ich jedlá sú bez stabilizátorov a konzervantov, pričom vydržia skladovanie od 1°C až do 30°C, majú vynikajúce chuť, k výrobe používajú kvalitnú suroviny výhradne od regionálnych dodávateľov zo Slovenskej republiky. Môžete si vybrať z obrovského množstva druhov, dokonca aj bezlepkové.

Veľkou výhodou hotových jedál je ich jednoduchá príprava, stačí ich len ohriať. Trvanlivosť takýchto potravín býva aj 2 roky!

Iba hory a vy

Pri turistike na horách máte takmer stopercentnú istotu, že budete odkázaní iba sami na seba. Niekedy sotva stretnete živú dušu, nie to ešte dúfať v možnosť doplnenia zásob. Preto musíte starostlivo zvážiť, aké potraviny do ruksaku pribaliť.

Energia na cesty

Najvhodnejšie sú dehydratované potraviny (nezabudnite na zásoby vody a poriadny varič), do ktorých iba primiešate vodu a za pár minút je výdatné jedlo na svete. Sú ľahké, v batohu nezaberú príliš miesta a aj v menšom množstve, čo sa objemu týka, vám dodajú veľa potrebnej energie.

Výber potravín

Dôležité je vybrať také jedlá, ktoré energiu uvoľňujú pomalšie a po dlhšiu dobu. Ideálne sú napríklad ovsené vločky a orechy, ktoré sú výborným zdrojom minerálnych látok, bielkovín, tukov a vitamínov. Ďalšou alternatívou, ktorá dodá energiu, sú rôzne proteínové tyčinky, čokoláda, ochutený kuskus, sušené mäso, instantné polievky a hotové pokrmy – väčšinou s cestovinami, dostupné takmer v každom obchode u nás.

Profi strava

Existuje aj profesionálna expedičná strava, ktorá je maximálne vyvážená, chutná, bez konzervantov, naviac sa varí v pôvodnom obale, takže nepotrebujete okrem lyžice žiadny ďalší riad. Počítajte ale, že vás porcia vyjde v priemere na 10 Eur.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.