Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cestovateľský slovníček: Sprievodca výrazmi pre cestovanie lietadlom

Poznáte všetky tieto termíny? V našom cestovateľskom slovníčku, vám predstavíme kľúčové pojmy a výrazy pre bezproblémové cestovanie lietadlom. Či už ste skúsený cestovateľ alebo letíte prvý krát, oboznámenie sa s týmito bežnými pojmami vám môže prispieť k pohodovému letu.  

Check- in 

V cestovnom ruchu sa check-in vzťahuje na proces, ktorým cestujúci potvrdzuje svoju prítomnosť v lete, vo vlaku alebo v inom spôsobe dopravy. Na letiskách de o formálnu registráciu cestujúceho na daný let,  kde sa overuje jeho rezervácia, totožnosť a pridávajú sa údaje o jeho letenke či batožine do systému leteckej spoločnosti.  

Ako to chodí na letisku? Stručný sprievodca pre začiatočníkov

Prečítajte si aj:

Ako to chodí na letisku? Stručný sprievodca pre začiatočníkov

Boarding pass / Palubný lístok

Palubný lístok je vašou vstupenkou do lietadla. Obsahuje dôležité informácie, ako sú podrobnosti o vašom lete, pridelenie sedadla, odletová brána (gate) a čas nástupu do lietadla. Je nevyhnutné mať k dispozícii tlačenú alebo digitálnu kópiu. Ako rozlúštiť letenku sa dozviete na tomto odkaze. 

Direct flight / Priamy let 

Priamym letom označujeme let medzi vopred určenými bodmi. Môže mať medzipristátie v iných mestách ako napríklad na doplnenie paliva alebo pribratie pasažierov.  

Nonstop flight / Nonstop let 

Nonstop flight je let, ktorý si nevyžaduje, aby lietadlo na ceste robilo žiadne zastávky.  

Terminál  

Na letisku sa pod Terminálom rozumie časť letiska, ktorá slúži na prílet a odlet lietadiel. Zahŕňa množstvo zariadení a služieb, ako sú odbavovacie prepážky, bezpečnostná kontrola, odletové a príletové haly, odletové a príletové brány, colná kontrola, obchody a reštaurácie. 

Gate / Odletová brána  

Gate je špecifické miesto na letisku, kde cestujúci nastupujú na svoj let. Pasažieri obvykle nájdu svoj gate na informačných tabuliach na letisku alebo v elektronických informačných systémoch. 

Odbavená batožina (checked-in luggage)  

Odovzdáte ju pri odbavovacej prepážke, a lietadlo ju uloží do batožinového priestoru. Svoju batožinu uvidíte až po prílete. Môže vážiť obvykle medzi 15 a 30 kg a mať rozmery veľkého kufra.  

Príručná batožina (cabin luggage) 

 Beriete si ju so sebou na palubu. Štandardná príručná batožina by mala mať rozmery približne 55x40x20 cm a váhu do 7-10 kg, čo zodpovedá malému kufríku alebo strednému batohu s objemom cca 32 litrov.  Niektoré európske nízkonákladové spoločnosti, ako napríklad Ryanair alebo Wizz Air, umožňujú zadarmo na palubu iba malú batožinu s rozmermi 40×25(30)x20 cm. 

Na čo myslieť pokiaľ sa chystáte na dovolenku do exotiky?

Prečítajte si aj:

Na čo myslieť pokiaľ sa chystáte na dovolenku do exotiky?

Charter  

Špeciálne letecké spojenie, ktoré uskutočňuje cestovná kancelária pre väčšie skupiny cestujúcich. Tieto lety sú plánované a realizované v rámci sezónnych období. 

Palivový príplatok 

Povinný príplatok tvorí neoddeliteľnú súčasť celkovej ceny zájazdu. Jeho výška je podmienená cenou ropy a je stanovená leteckou spoločnosťou. 

Overbooking 

Predstavuje prax v cestovnom ruchu, kedy je predaných napríklad viac miest v lietadle alebo izieb v hoteli, ako je fyzicky k dispozícií. Predpokladá sa podľa štatistík, že sa určité množstvo cestujúcich nedostavia.  

Seating  

Sedenie v lietadle sa týka usporiadania a prideľovania sedadiel v lietadle pre cestujúcich. Zahŕňa organizáciu radov a stĺpcov sedadiel, často kategorizovaných do rôznych tried, ako je ekonomická, obchodná a prvá trieda. 

Cabin crew 

Je termín používaný pre letecký personál, známy ako letušky a stewardi, ktorý je zodpovedný za poskytovanie služieb a zabezpečenie pohodlia cestujúcich na palube lietadla. 

Duty free shop  

Označuje predajňu, zväčša na letiskách, kde sa môžu cestujúci zakúpiť tovary bez platenia dovozných ciel a daní. 

Jet Lag 

Jet lag je dočasná porucha spánku, ktorá sa môže vyskytnúť pri cestovaní cez viacero časových pásiem. Môže to mať za následok únavu, nespavosť a ďalšie príznaky, keď sa vaše telo prispôsobuje novému časovému pásmu. 

Vízum  

Vízum je oficiálny dokument, ktorý umožňuje držiteľovi vstup do určitej krajiny a pobyt v nej po stanovený časový interval. Tento dokument je udelený cestovateľovi kompetentnými úradmi pred vstupom do cieľovej krajiny a môže byť povinný pre občanov určitých štátov alebo v konkrétnych situáciách. 

Transfer 

Doprava cestujúcich z medzinárodného letiska do hotela a naspäť sa často zabezpečuje pomocou autobusov alebo iných dopravných prostriedkov. V zájazdoch cestovných kancelárií je už zväčša zahrnutá v cene.  

Rooming list  

Rooming list predstavuje štruktúrovaný zoznam účastníkov zájazdu, ktorý zahŕňa informácie o ich ubytovaní. Tento zoznam obsahuje detaily o objednaných typoch izieb spolu s menami jednotlivých účastníkov. 

Delegát 

Cestovný reprezentant na destinácii dovolenky, ktorý zastupuje cestovnú kanceláriu priamo na mieste. Jeho povinnosti zahŕňajú organizáciu prepravy klientov z letiska do hotela, poskytovanie informácií, ponúkanie voliteľných výletov a služieb, a sprevádzanie turistických skupín pri výletoch. Oftentimes, sa stará o viac hotelov alebo ubytovacích zariadení a dochádza do destinácie, aby zaistil plynulý priebeh pobytu klientov. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.