Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najväčších dobrôt egyptskej kuchyne

Arabská kuchyňa

Arabská kuchyňa

Premýšľate, kam tento rok na dovolenku, ale stále sa nemôžete rozhodnúť? A čo takto skúsiť výber podľa špecialít miestnej kuchyne?

Ak si potrpíte na dobré jedlo a radi skúšate nové chute, dovolenka v Egypte je pre vás ideálnou voľbou! Škála tunajších jedál je kvôli bohatej histórií a s ňou spojeným miešaním kultúr veľmi rozmanitá. Ak chcete spoznať, aké dobroty Egypt skrýva, all inclusive stravovanie v miestnych hoteloch vám určite ponúkne to najlepšie z nich. Pokiaľ ale túžite po autentickom egyptskom stolovaní, nezostáva vám nič iné, než vyraziť do ulíc a navštíviť nejakú miestnu reštauráciu.

Nech už sa rozhodnete stolovať kdekoľvek, určite vás zaujíma, s akými jedlami sa v Egypte stretnete. Poďme sa preto pozrieť na tie najväčšie dobroty egyptskej kuchyne, ktoré by ste určite mali ochutnať!

1. Kabab a Kofta

Milovníci dobrého mäsa v Egypte rozhodne hladovať nebudú! Napriek tomu, že názov pokrmu ukrýva dva druhy mäsa pripravovaného na dva rôzne spôsoby, Kabab a Kofta sa často podávajú spoločne. Kabab sú šťavnaté kocky grilovaného teľacieho a Kofta sú rezance jahňacieho opečeného na špajdli na grile.

Kofta

Kofta

2. Molokhia

Na pohľad možno Molokhita pripomína špenát zo školskej jedálne, ale chuťovo sa jedná o úplne odlišný pokrm. Pripravuje sa z listov jutovníka spolu s mäsovým vývarom a zmesou korením vznikne pochúťka, ktorá sa najčastejšie podáva s ryžou alebo chlebom.

Molokhia

Molokhia

3. Kushari

Jedno z najobľúbenejších jedál v Egypte (a zďaleka nie iba medzi vegetariánmi) je Kushari. Jedná sa o pomerne rôznorodú zmes ryže, špagiet, čiernej šošovice a hustej paradajkovej omáčky, ktorá je navrchu posypaná opraženou cibuľkou.

Kushari

Kushari

4. Tameya

Takmer každý, kto aspoň trošku pozná arabskú kuchyňu, už počul o cícerovej guľôčke zvanej falafel. Tameya je v podstate jeho egyptská verzia, hlavný rozdiel spočíva v základnej spojovacej surovine. Tou v prípade Tameyi nie je cícer, ale bôb záhradný.

Tameya

Tameya

5. Hamam Mahshi

Pečenie holúbät nie je výsadou výhradne tých najlepších šéfkuchárov v Európe. Grilované holuby sa v Egypte pripravujú už dlhé stáročia a dodnes je tento pokrm považovaný za veľkú delikatesu. Holuby sa najčastejšie plnia bulgurom (drvenou pšenicou) so zmesou byliniek.

Hamam Mahshi

Hamam Mahshi

6. Ful Mudamas

Tento pokrm pochádzajúci z dôb samotných faraónov je v Egypte veľmi obľúbený. Kašovitá pochúťka z bôbu, oleja, cesnaku a citrónovej šťavy sa najčastejšie podáva s pita chlebom alebo bagetou a často sa pridáva aj do sendvičov.

Ful Mudamas

Ful Mudamas

7. Shawarma

Ak máte radi Kebab, potom by ste mali ochutnať jeho egyptskú obdobu Shawarmu, ktorá je rovnako obľúbená na Blízkom východe. Mäso ochutené špecifickým korením sa na ražeň napichuje vždy vcelku (zatiaľ čo mäso na Kebab býva niekedy mleté) a po orezaní sa balí do tenkého pita chleba. K dochuteniu slúžia najčastejšie omáčky hummus, tahini, cesnakový dip a sezónna zelenina.

Shawarma

Shawarma

8. Hawawshi

Na prvý pohľad síce možno trochu neatraktívne, ale o to chuťovo zaujímavejšie jedlo s názvom Hawawshi by mal ochutnať každý. Zmes mletého jahňacieho mäsa s cibuľkou, fazuľami a korením sa zapeká vo vnútri chleba, vďaka čomu je Hawawshi ideálny aj ako rýchle jedlo do ruky.

Hawawshi

Hawawshi

9. Fatta

Toto jedlo sprevádza väčšinu významných životných či náboženských (kresťanských aj moslimských) udalostí v Egypte. Ryža, opekaný chlieb a veľké množstvo ostrokyslej riedkej omáčky tvorí základ, ku ktorému sa najčastejšie podáva šťavnaté hovädzie mäso alebo volské oko.

Fatta

Fatta

10. Konafa

A kto si dobré jedlo nedokáže predstaviť bez niečoho sladkého na záver, ten by mal rozhodne vyskúšať Konafa. Tento dezert pripravovaný z veľmi tenkých chrumkavých rezancov zaliatych rozpusteným maslom a cukrovým sirupom si musí zamilovať úplne každý.

Konafa

Konafa

22.06.2017 Leona Tomšů

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.