Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tajomstvo pamiatok starovekého Egyptu: Vydajte sa po stopách faraónov

Navštívte počas svojej dovolenky v Egypte najznámejšie staroveké pamiatky, zachované z dôb faraónov. Nechajte sa okúzliť majestátnymi pyramídami, fascinujúcou Veľkou sfingou v Gíze, vznešenými chrámami a nekonečnou riekou Níl...

Skalné chrámy Abú Simbel

Archeologická lokalita Abú Simbel v južnom Egypte zahŕňa dva staroveké egyptské chrámy vytesané do skalného masívu v 13. storočí p. n. l., kedy tu vládoltretí panovník 19. dynastie, faraón Ramesse II. Chrámy boli zachránené pred stúpajúcou vodou Nílu vďaka medzinárodnej kampani UNESCO prebiehajúcej v rokoch 1960 až 1980. V roku 1979 boli zapísané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a teraz patria k najnavštevovanejším turistickým cieľom Egypta. Doprajte si aj vy fantastický zážitok pri pohľade na monštruózne sochy veľkého chrámu, ktorého úžasná história vás ohromí. Pamiatka býva najkrajšia v noci, kedy vám ju za poplatok radi osvietia. Budete si tak môct urobiť nádherné fotografie.

Čítajte aj: Cesta po krásach podmorského sveta v Egypte

Slávna Cheopsova pyramída

Cheopsova pyramída, zrejme najcharakteristickejší symbol staroegyptskej civilizácie, je najväčšou pyramídou v Egypte, a tiež najväčšou známou kamennou stavbou postavenou počas staroveku. Zároveň je to prvý a jediný doposiaľ zachovaný z pôvodných siedmych divov sveta. Pochopiteľne je v neustálom obložení nadšených turistov. Stojí v pyramídovom poli v Gíze, na predmestí Káhiry. Nenechajte sa otráviť všadeprítomnými predajcami suvenírov, ktorí vás budú prenasledovať na každom kroku a navšímajte si vodcov tiav, ktorí budú ponúkať napríklad fotenie zadarmo. Vedzte, že potom  budú neodbytne požadovať odmenu. Návšteva pyramíd a Sfingy je aj napriek tomu krásnymzážitkom, najmä v apríli, kedy vám nebude tak veľmi teplo.

Inšpirujte sa: Aké výlety môžete podniknúť v Hurghade?

Chrámové mesto Karnak

Karnak je najväčší chrámový komplex na svete, združujúci chrámy Amon Ra, Khonso, Ipt, Ptah, Montho a chrám boha Osirida. Nemožno navštíviť Luxor a vynechať toto impozantné miesto ponúkajúce dychberúce predstavenie. Pri jeho prieskume, ktorý vám v pokojnom tempe zaberie aj cez 4 hodiny, budete mať úžasný pocit, ako by ste s aprechádzali mestom postaveným iba z chrámov. Oživená história vystupuje z každého kútiku a točí sa všade okolo vás. Vstupné stojí 75 EGP. Pri vchode si môžete prehliadnúť obchodíky, vonku čaká dostatok taxíkov a drožiek, ktoré vás odvezú kam potrebujete. Za drožku do Luxoru, ktorý je odtiaľ vzdialený asi 10 minút, dáte okolo 20 EGP.

Plavba po Níle: Cestujte ako starí Egypťania

Kedysi preslávené Théby

Mesto Luxor (v minulosti známe ako Théby) leží v Hornom Egypte, 777 km južne od Káhiry. Obsahuje asi tretinu najcennejších pamiatok a starožitností celého sveta, je teda vskutku významnou turistickou lokalitou. K najdôležitejším miestam východného brehu Nílu patrí Luxorský chrám a Karnak. Za návštevu stojí takisto tamojšie Luxorské múzeum a Múzeum mumifikácie. Aj západný breh láka na obdivuhodné chrámy, napr. chrám kráľovny Hatšepsut, chrámový komplex Ramesseum, alebo zádušný chrám strážený dvadsaťmetrovými Memnonovými kolosmi. Ďalej sa pyšní kráľovským cintorínom faraónov, známym pod názvom Údolie kráľov. Na juhu sa nachádza Údolie kráľovien, zahŕňujúce hroby kráľovien, princezien, princov a šľachticov z dôb 19. a 20. dynastie.

Objavte ďalšie jedinečné miesta Luxoru, na svoju návštevu si však vyhraďte dostatok času. Len pár dní vám stačiť nebude.

Objavujte: Luxor pod lupou

Veľká sfinga v Gíze

Snáď každý, kto sa niekedy túžil podívať do Egypta, chcel vidieť predovšetkým slávne pyramídy a veľkú sfingu v Gíze. Vedzte, že osobná návšteva prekoná všetky veľkolepé predstavy. Sfinga je veľká socha v podobe leva s ľudskou hlavou, ktorú by ste našli na Gízskej plošine na západnom pobreží Nílu. Leží pred Rachefovou pyramídou. S dĺžkou 74 m, šírkou 19 m a výškou 21 m je vôbec najväčšou sochou z jediného kusu kameňa, aká kedy bola vytesaná. Až na vlastné oči môžete naplno oceniť jej krásu. Pod ňou sa naviac rozkláda trhovisko, kde sa veľmi dobre nakupuje za výhodné ceny. Skvelé miesto s kráasnymi výhľadmi je však veľmi horúce, a tak si so sebou určite nezabudnite vziať dostatok vody a pokrývku hlavy.

Poznávajte: Najvýhodnejšie zájazdy do Egypta

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.